Kövess minket

Sport

Pistoriust bűnösnek találta a bíróság emberölés vádjában!

Szorul a hurok a paralimpikon nyaka körül.

Megosztva


Bűnösnek mondta ki, a szándékos emberölésben barátnője meggyilkolása miatt Oscar Pistoriust, a dél-afrikai legfelsőbb bíróság csütörtökön, hatályon kívül helyezve ezzel a paralimpiai bajnok futó ügyében korábban hozott ítéletet.

Pistoriust, tavaly első fokon gondatlan emberölésben találták bűnösnek és ötéves börtönbüntetésre ítélték. Idén októberben engedélyezték neki, hogy elhagyja a börtönt és büntetése hátralévő részét házi őrizetben töltse le.

Az ügyészség megfellebbezte az ítéletet és kitartott azon megállapítása mellett, hogy a paralimpiai futó szándékos emberölést követett el.

A legfelsőbb fellebbviteli fórum csütörtöki ítéletében helyt adott a fellebbezésnek és arra jutott, hogy a futó szándékosan végzett 29 éves barátnőjével.

A szándékos emberölésért Dél-Afrikában kiszabható legenyhébb büntetés, 15 éves szabadságvesztés. A pontos büntetés kiszabásával a fellebbviteli fórum az első fokon eljáró bíróságot bízta meg.

Pistorius, 2013. február 14-én a saját házában a fürdőszoba ajtaján keresztül négy lövéssel agyonlőtte 29 éves barátnőjét, Reeva Steenkampot, akit állítása szerint betörőnek vélt. Az ügyészség szerint, a férfi veszekedett a barátnőjével és szándékosan lőtt a lányra.

A fellebbviteli bíróság ítéletét ismertető bíró, Lorimer Eric Leach közölte, hogy gondatlanságról nem lehet szó, mivel Pistoriusnak tisztában kellett lennie azzal, hogy az ajtóra leadott lövésekkel meggyilkolhatja az ajtó mögött lévő személyt. Az, hogy esetleg betörőnek hitte a fürdőszobában lévő barátnőjét, még nem menti fel a szándékos emberölés bűntette alól – emelte ki. Leszögezte azt is, hogy önvédelemről – amire Pistorius hivatkozott – szintén nem lehet szó, mivel az ajtó mögött lévő személy nem jelentett közvetlen fenyegetést a futó számára, aki még figyelmeztető lövést sem adott le.

A bíróság azt is kiemelte, hogy Pistorius “soha nem adott elfogadható magyarázatot” arra, hogy miért adott le négy lövést a zárt ajtóra. Leach szerint a futó vallomásaiban olyan önellentmondások vannak, amelyek miatt nem lehet kideríteni, hogy valójában miért lőtt.

“Ez egy shakespeare-i szintű emberi tragédia” – fogalmazott a bíró.

A mindkét lábán amputált Pistorius – akit karbonszálas lábprotéziséről pengelábú futónak is neveztek – 2012-ben írta be magát a sporttörténelembe, mivel a londoni olimpián a 400 méteres futásban és a 4×4-es váltóban egészséges társaival mérkőzött meg.

Az egyelőre nem világos, hogy Pistorius az újabb ítélethirdetésig házi őrizetben maradhat-e. Az ügyben illetékes felsőbíróság legközelebb januárban ül össze, de a futó ügyének tárgyalási napját még nem tűzték ki.

(MTI nyomán)

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.