Kövess minket

Aztaa

Pofátlan kajapornó – Mitől ilyen népszerű a Tasty?

Szakácskönyvek az Y generációnak.

Megosztva

Forrás:

Ugye te is kaptad már azon magad, hogy a hírfolyamodban elindult egy egyperces videó a pizza-tacoról, és még a buszról is elfelejtettél leszállni, annyira belefeledkeztél a gasztropornóba? A modern korok szakácskönyve vagy csak parasztvakítás a felturbózott receptvideó? Ennek próbáltunk nyálcsorgatva utánajárni.

A minireceptek egyeduralmát a Tasty hozta el nekünk. A Buzzfeed receptblogja egy nagyon egyszerű koncepcióra épül: nagyjából 1 perces videóban győz meg minket arról, hogy főzni pofonegyszerű. Valamire pedig nagyon ráéreztek. A Tasty két éve indult, jelenleg 87 millió követővel, több milliárdnyi megtekintéssel, receptenként százezres nagyságrendű lájk-, megosztás- és kommentáradattal bírnak. Közben pedig rekordgyorsasággal indulnak az újabb és újabb, már kifejezetten erre a modellre épülő receptoldalak. Sőt, a Tasty is terjeszkedik: van már brit megfelelője, a Proper Tasty, de már csináltak brazil, illetve gyerekeknek szóló változatot is. Ma már az az ételekkel és receptekkel foglalkozó oldal, amely nem gyárt videókat, szinte fent sincs a virtuális gasztrotérképen. Ezt jól mutatja, hogy az egyik legnagyobb magyar receptadattár, a Nosalty is szó szerint koppintja Buzzfeedék ötletét.

Mi a recept receptje?

A Tasty által elindított, mindenhol felbukkanó videóiba eddig az nem botlott csak bele, aki egy wifimentes barlangban tengeti mindennapjait. A recept tökéletesen egyszerű: egy nagyjából egy-másfél perces gyorsított videóban darál le egyszerű, mégis látványos recepteket. Ezek legtöbbször olyan ízlésesen megkomponált, látványos jelenetek, hogy az embernek akaratlanul is elered a nyála a forrón húzódó sajtos dolgok és tökéletesre sült hamburgerek láttán. Szinte kivétel nélkül olyan ételeket mutatnak be, amelyet a szakács-analfabéták is könnyedén megcsinálhatnak: vagy legalábbis azt hiszik a videó láttán, hogy ez bárkinek megy. Mindemellett rettentően leegyszerűsített, könnyű és szexi dolognak mutatja a főzést. Nincsenek halomnyi mosatlan, minden mértani pontossággal van kimérve, nincsenek elégett konyharuhák, sajtba belereszelt ujjvégek.

De nem csak a gusztusos mivolta az, ami miatt ekkora karriert futott be: a Facebooknak is oroszlánrésze van a Tasty-féle kajapornó hihetetlen terjedésében. A videók ugyanis kifejezetten a legnagyobb közösségi oldalra készülnek, automatikusan indulnak el, amint megjelennek a hírfolyamban. Épp ezért szinte mindenkivel előfordult már, hogy unalmasabb pillanatában, amikor szórakozottan görgeti lejjebb a hírfolyamot, egyszercsak elindul valamilyen sajtos perverzió, amiről egyszerűen nem lehet tovább tekerni, majd azon kapja magát, hogy húsz perce üveges szemmel és csorgó nyállal nézi zsinórban a huszadik videót. Ez a legfőbb csábereje a dolognak, a közösségi média felületeire van kalibrálva, ezért kikerülhetetlen a felhasználók számára.

Ráadásul ez a formátum tökéletesen megfelel a mai modern ember tempójának. A szakácskönyv már nagyon a múlt század, és valljuk be: recepteket se igazán keresgélnek ma már az átlagtáplálkozók. A Tasty tökéletesen alkalmazkodott a mai médiapiachoz: egy percben olvasás és külön keresgélés nélkül, turbótempóban az agyunkba küld egy receptet. Vannak olyan videók is, ahol egyszerre 5-6 féle receptet sűrítenek két percbe: ezek még a közösségi médián nevelkedett friss agyakat is lezsibbasztják a hirtelen kapott rengeteg információval. Ezt támasztotta alá az is, hogy hiába mutattam meg az 50-es, 60-as, főzni jól tudó generációnak is a videókat, érthetetlenül meredtek rá, miszerint „hogy tud ez alapján bárki is főzni”. Az idősebb generáció tehát továbbra is inkább a szakácskönyvekre esküsznek.

Mennyi a gasztronómiai értékük ezeknek a videóknak?

Ugyan rengeteg hozzászóló méltatja a recepteket, mindegyik sós receptnél felmerül a klasszikus komment, amely a kardinális sajtkérdést feszegeti. Mert ezekben a videókban mindenbe rengeteg sajtot tesznek, és mikor kész az étel, azt is bőven megpakolják sajttal. A legjellemzőbb zárókép a mindenfele nyúló sajtcsóvás falat. Emiatt főleg a laktózérzékenyek és a fogyókúrások háborognak. És igen, az sem egy utolsó szempont, hogy a legnépszerűbb videók egyáltalán nem az egészséges mivoltukról híresek: kicsit a mi Laci bácsinkat idézik azok a mozdulatok, amikor mindent bő olajban kirántanak.

Némi szakácsgyakorlattal a hátam mögött már jóval kritikusabban szemlélem ezeket a videókat. Igen, mindenkit behúz, órákig tudnám nézni, ahogy nyúlik a sajt, és nagyon jó, hogy főzésre ösztönzi az embereket. Gordon Ramsay viszont egészen biztosan sűrű fuckok közepette borítaná arcon a Tasty-seket, és valljuk be: lehet is alapja.

Hangsúlyozom: a Tasty célcsoportja nem a mesterszakácsok és a rántottát is flambírozva készítő önjelölt séfek társasága. Egyszerűen népszerűsíteni akarják a főzést azok számára is, akiknél a vacsora előkészülete kimerül a pizzarendelésben. Aki már feketeöves a Tasty videókból, az nagyjából jól tudja azt a három-négy trükköt, amit majdnem minden videóban ellőnek: csinálj valami csirkés alapot, öntsd bele a tésztát, és szórj rá sajtot. Végtelen sajtot. Lehetőleg többet, mint amennyi maga az egész kaja, mert az fog jól kinézni. Vagy vegyél egy bolti kelt tésztát. Tegyél rá minden jót. Kend meg fokhagymás-petrezselymes vajjal. A sajtot pedig ki ne hagyd! Egy idő után bosszantóan ismétlődő lesz, nagyjából annyi változtatás van a receptek között, mintha egy pizzáról, és annak 90 féle feltétjéről lenne szó.

Ráadásul nagyon sokszor kész alapanyagokból dolgoznak: kevésszer gyúrnak tésztát, legtöbbször előre csomagolt, boltban kapható tésztából dolgoznak. Sokszor a bolognai-szószhoz hasonló ragukat is mintha egy üvegből öntenék ki.

Ami pedig ilyen népszerű, arra könnyen rákapnak ingyenlájkok szagát szimatolva a celebek is. Kis hazánk első számú Facebook-ura, Kasza Tibi se lenne igazán Kasza Tibi, ha nem csinálta volna meg a saját Tasty-jét. Ő azonban igazi hungarikumként a pizzakrémes tésztával támad, de természetesen a legtöbb klasszikus Tasty-trükköt ellőtte már. A rajongói pedig imádják, még ha nem is olyan fenszi és külön stúdióban felvett, mint amilyen a Tasty.

A Tasty-jelenséget többen vizsgálták, és pszichológiai jelenségként írták le: olyan perspektívából látjuk a folyamatot, mintha a mi két kezünk főzne. Az oldal készítői több interjúban is kiemelték azt, hogy az egésznek a mozgatórugója a közösségi média és a közösségi élmény. Klasszikus kajafotókat mindenki csinál, ez pedig annak a továbbgondolásaként fogható fel.

Az a tény, hogy ezek a receptvideók egy olyan korban hozzák közelebb a főzést, amelyben ez egyáltalán nem számít alaptudásnak a zacskósleves-pizzarendelés-sajtos tészta Bermuda-háromszögében leragadt emberek között, vitathatatlanul nagy érdem. Mégis csalóka, hiszen egy idealizált trendi folyamatnak mutatja a főzést, amely avatatlan kezek számára a való életben csalódásként csapódhat le. Ha lehámozzuk a jelenségről a tonnányi ráolvasztott sajtot, egész hasznos, népnevelő, ám ennek ellenére kicsit parasztvakító dolognak lehetünk szemtanúi. Érdemes rákapni az ízére, és aztán szakácskönyvet ragadni, mert sokkal izgalmasabb, néha kicsit véresebb, de sikerélményekben gazdagabb világ is rejtőzhet a konyhában a mikrón túl is

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés