Kövess minket

Események

Pörögj rá az űrre!

Csütörtökön volt a Gateway to Space című kiállítás sajtóeseménye, mely január 15-től – két hónapon át – látható a Millenárison. Az egyes médiumok képviselői már a 0. napon elveszhettek az emberiség talán legnagyobb kalandját felölelő kiállításon. Nos, tényleg volt ott minden, ami szem-szájnak ingere. Volt egy kis Verne, Gagarin, sőt még Darth Vader is, de a legnagyobb attrakciónak mégis a holdkőzet simogatása és az űrbéli Coca Cola berendezés számít.

Megosztva

A sajtóeseményre tiszteletét tette Farkas Bertalan, akinek felvezető mondatait a technikai malőrök miatt nem igazán lehet érteni. Úgy volt, hogy az első magyar űrhajós a tárlatvezetés során anekdotákat fog mesélni, ám szőrén-szálán eltűnt. Sokan arra gyanakodtak, hogy az unokáit hajkurászta, akik a kiállítás díszvendégei voltak. De viccet félretéve, volt tárlatvezetés, az egészet egy alacsony manószerű amerikai úriember tartotta – ha jól emlékszünk, Mike -, aki a világ legnagyobb utazó „űr-gyűjteményének” állomásain kalauzolja a jónépet, vagyis az újságírókat.

A NASA és az űrrepülés történetét feldolgozó Gateway to Space kiállítás 7. állomása Budapest. [Ezt már csak onnan is lehet tudni, hogy nemcsak mondják, hanem a repülési szimulátoron – amit egyébként ki lehet próbálni – idegen (szlovák) felirat („X címletű érmével működik”) díszeleg.] A Gateway to Space nem oly régen indult el “vándorútra” és ezalatt az idő alatt többek között Udinében, Koppenhágában, Prágában és Brüsszelben járt. Magyarországra az európai “turné” utolsó állomásaként jut el, majd ezt követően Dél-Afrikába hajózik a mintegy 22 nagy tengeri konténerben szállított utazó tárlat.

Ezen a tárlaton garantáltan nem fogsz unatkozni, mert a Gateway to Space egy olyan program, amely az űrkutatás történetét egy teljesen újszerű formában mutatja be, egyedi kiállított tárgyakkal, melyek között többet még nem is mutattak be Európában. „Nellie”, a világ első rakétája mellett az érdeklődőket olyan csemegék csigázzák még fel, mint például eredeti műholdak, rakéták, űrhajózási eszközök, tárgyak, a visszatéréshez használt űrkapszulák, szkafanderek, MIR űrállomás, űrrakéta, valamint a Földön jelenleg egyetlenként megtalálható Lunar Roving holdjáró (a létező 3-ból jelenleg kettő is a Holdon van). Az utóbbinak érdekessége, hogy a kerekeit magyar mérnökök fejlesztették ki. A technikai csodák mellett lehet tapizni holdkőzetet, bár ki tudja, hogy mennyien fogdosták már meg, ezért utána javallott kezet mosni. Természetesen megtudhatjuk, hogy mit lehet enni az űrben, hogyan lehet tisztálkodni, van űr-toalett is, és leírás arról is, hogy hogyan kakilnak az asztronauták. Ahogyan az emberek egyre több időt töltöttek az űrben, úgy fejlődtek a számukra készített ételek is – ezeket is megtekinthetjük a Millenárison, mint ahogy azt is, milyen az a berendezés, amelyet kifejezetten arra terveztek, hogy az űrhajósok a Coca Colát és Diet Coke-ot csapolni tudják a speciális ivópohárba. A kedvelt üdítőitalnak, azonban az űrben nem volt akkora sikere, hogy miért? Ezt csak akkor tudhatod meg, ha ellátogatsz a kiállításra!

A kiállítás csúcspontja a már említett interaktív rész, amely a mi napunk fénypontja is volt. A látogatók kipróbálhatják magukat különböző szimulátorokon, 360 fokban forgó giroszkópon, valamint megtapasztalhatják, hogy milyen érzés a súlytalanságban dolgozni. Tipp: Ha a 3D-s székben nem szeretnél rosszul lenni, akkor tartsd végig nyitva a szemed. De ne csak azért, mert már 7-8 éves kortól képeznek rajta ki (és ha már egy kisiskolás kibírja…), hanem mert az élmény is jobb.

[gembed G=porogj-ra-az-urre]

További információ: www.urkiallitas.hu

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.