Kövess minket

Stílus

Posztszovjet trash-orgia: ez a 170 000 forintos, strasszköves Putyin póló és egy swarovski gyémántos hasitasi az új swag

Avagy Heron Preston legújabb, vitatott divathúzása.

Megosztva

Forrás: KM20 / Heron Preston

Oroszországban vasárnap esedékesek a választások, és előre elkönyvelhető, hogy a 18 éve hatalmon levő, a Szovjetuniót nyűgös kisgyermekként visszasíró, a korrupciót és az autokráciát fullba nyomó Vlagyimir Putyin lesz az elnök, ismét. Az orosz fiatalok kiábrándultak, és nem örülnek – csigavér, a magyar nyugdíjasok annál inkább. A medvéken lovagló, harcművészeti technikájával Bruce Lee-t megszégyenítő vezető személye és megítélése is enyhén szólva kettős: politikailag egyértelműen negatív karakter, aki az évek során úgy elmérgesítette a Kelet vs. Nyugat/Kelet vs. USA viszonyt, hogy sokak már egy újabb, éppen folyó hidegháborúról beszélnek. Popkulturális szerepe ennél egy picit árnyaltabb, arca pedig a napokban került százezres értékben mozgó high fashion termékre, Heron Prestonnak köszönhetően.

A Nasával és az Off-White-tal is kollaboráló Preston a divattervezők új generációjának tökéletes képviselője, akinek munkái és ötletei pontosan megmutatják, milyen felfogás és arculat jellemző a 2017/2018-as divatra, amiben minden az eddigi sémák felrúgásáról, és az új formákkal való kísérletezésről szól.

A trash mindenhatósága

Forrás: KM20 / Heron Preston

Forrás: KM20 / Heron Preston

Forrás: KM20 / Heron Preston

A legnagyobb orosz reseller oldal, vagyis a KM20 társulásával megszülető kapszula kollekció értelmének és létjogosultságának megértéséhez két dolgot érdemes megvizsgálnunk: a divatvilág aktuális inspirációit, és az internet mélyén rejtőző, bizarr szovjetgót univerzumot. A Gosha Rubchinsky, a Vetements és a Kappa mellett a Heron Preston is hibátlanul interpretálja az újvonalas orosz divatot, többek közt erről árulkodik a ciril betűs logója (СТИЛЬ) is, ami az aktuális Putyinos felsőn és korábbi, általa megálmodott garbókon is feltűnt már. 2016 óta minden fontos kreatív a szakmában igyekszik megragadni egy kicsit a sötét tónusú, komor szláv miliőt – a melegítőszettek, a régi, futurisztikus Nike Air lépők, a hosszú sálak, és a letűnt korokat felelevenítő dresszek pedig a modern kor keresett termékei lettek.

Tumblr-ön és Instagramon egy ennél morbidabb esztétika uralkodik, itt zúdulhatnak ránk bizarr lakótelepi képek, indokolatlan stockfotók, gifek, elcseszett tetkók megörökítve, amelyek olykor mémként funkcionálnak, olykor komolyan is vehetőek. Mindegyik magán viseli egy kicsit a Kelet-Európai nyomort, igénytelenséget és zaklatottságot, ami végül a státuszszimbólummá és stílusjeggyé vált trash megjelenésen keresztül kerül kifejezésre.

A „Mr. President” nevet viselő kollekció a trash kultúrán túl egyaránt merít a szárnyaló koncertpóló -és övtáskatrendből is, de a legfőbb követendő irányvonalnak mégis az orosz szuvenírboltok hangulatát és az ott forgalmazott csicsás bizsuk stílusát tekinti, lásd: a matrjoska babás, usankás lookbook fotók.

Forrás: KM20 / Heron Preston

 

Forrás: KM20 / Heron Preston

Forrás: KM20 / Heron Preston

A politikai pólók átka

Noha Che Guevara képét már mind megszokhattuk felsőkön, a mélyebb, és radikálisabb mögöttes politikai tartalmat magával vonzó ruhadarabok viselése máig elég necces és gyakran kellemetlen magyarázkodást igényelhet, pláne amerikaiként, – hát még Heronprestonként, még akkor is, ha az egész csak poénra van véve –  mivel a tengerentúlon igazán kiélezett a Trump-Putyin ellentét, és meglehetősen gyakoriak az ebből fakadó viták. Ha ez nem lenne elég, a közelmúltban a mérgezéses ügytől volt hangos a sajtó, de az újságíró-gyilkosságoknak és annak a bizonyos meghekkelt választási győzelemnek a tényét sem szabad elhanyagolni. „Legközelebb Kim Jong Un? Vagy egyből Hitler?” / „Divattá tenni Putyint tudatlanság és ízléstelen trollkodás.” / „Elég rossz időzítés a mérgezés kiszivárgásakor, haver” / „Nagyon divatos egy diktátort magasztalni” / „Mégis mi a f*szért akarnék viselni egy pólót, amin Putyin van? Ez teljesen felháborító.” – szóltak a projekt félreérhetősége miatt jogosan felmerülő, háborgó kommentek. 

Forrás: Instagram

Preston így reagált a rajongói vádakra: „Számomra egy Putyinos póló nem hordoz politikai tartalmat, akármennyire is furán hangzik, én nem foglalkozom ezzel. Amerikai kívülállóként, aki még soha nem járt ezen a területen, ez arról szólt, hogy mennyire elbájolt és kíváncsivá tett Oroszország, amiről eddig csak moziélményeim voltak és az interneten keresztül ismerhettem. Úgy tekintek rá, mint az erő és hatalom pillérére. Kémkedés, a nagy űrverseny a NASA ellen. Földterületét tekintve ez a legnagyobb ország a világon, és Putyin ennek a vezetője. Bírom a szupererős ember imidzsét, aki oda van az extrémsportokért, szóval fiatalosnak is tűnik. Már csak az atletikussága miatt is több kapcsolódási pontom van vele, mint Donald Trumppal.

A kollab inspirációjáról ezt árulta el: „Amikor először mentem Moszkvába, feltűnt, hogy a szuvenírboltok tele vannak ilyen felsőkkel. Vettem egyet, szinte az egész ott töltött idő alatt azt viseltem. Ha utazom, szeretem játszani az extrém turista szerepét, szerintem vicces. Végül így zárta nyilatkozatát: Ironikus, amikor hordom ezt a pólót, de ezzel együtt komolyabb története is van. Ismét azt mondom, hogy az az igazán szép a divatban, hogy kifejezheted magad. B*szki, ha egy Trumpos pólót akartok csinálni, akkor hajrá!

A termékek a tegnapi naptól kezdve már elérhetőek online: a felső 38 600 rubelért, azaz körülbelül 170 000 forintért, a swarovski kövekkel kirakott táska pedig 72 400 rubelért, vagyis 320 000 forintért szerezhető be. Köszi.

(WWD / Highsnobiety)

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés