Kövess minket

Aztaa

Praktikus tippek határon túli pénzküldéshez

Ma már sokkal könnyebb külföldön dolgozni, tanulni, mint korábban, némi fejtörést okoz viszont, hogy ha határon túlról banki úton utalja valaki Magyarországra a pénzt, azt felvételnél – itthoni használathoz – át kell váltani forintra, és ez veszteséget jelent a fogadó félnek.

Megosztva


Mind a forint alapú, mind a devizaszámlák költséges formáját jelentik az euró, angol font vagy más pénznemben utalt összegek határokon át történő ‘utaztatásának’.

Mivel már évek óta igény van arra, hogy ne bukjanak a felek, ha más devizában küldi a pénzt a feladó, mint amiben a másik fél fogadni akarja, megszülettek erre a praktikus online pénzküldő szolgáltatások.

A bankokra jellemző kedvezőtlen váltási ráta és különböző díjak mellett a másik fontos érv a pénzküldő vállalkozások mellett a gyorsaság. A legtöbb deviza átutalásra szakosodott szolgáltató egy napos ügyintézést garantál, de megérkezhet a címzetthez a pénzünk órák alatt is.

Az olyan szolgáltatók, mint a TransferWise, vagy a WorldRemit nem fognak meglepni bennünket rejtett költségekkel, a versenyképességük kulcsa a teljes átláthatóság, fix költségek és gyorsaság.

Kipattant az ötlet, hogy megoldják saját dilemmájukat

A legelső ilyen vállalkozás egy 2011-ben létrehozott startup volt, amelyet két üzletember hozott létre, lényegében saját problémájukból fakadóan. Mindketten Angliában dolgoztak, az egyikük euróban kapta a fizetését, amit át kellett váltania fontra, a másikuk pedig a fontban kapott fizetését váltotta euróra, hogy fizethesse az otthoni lakáshitel részleteit.

Hogy a bankok igen változékony és nem túl kedvező árfolyamok közti váltásán ne kelljen jelentős összegeket veszíteniük hónapról hónapra, egy közösségi rendszert találtak ki – a TransferWise-t -, ahol egymás közt lerendezik a pénznemek cseréjét a rendszerben benne levő felek. Azaz az egyes résztvevő országokon belül oldják meg az összegek ide-oda tologatását. A pénzváltást középárfolyamon garantálják, aminél jobb lehetőség nem igazán létezik.

A bankok is kedvezőbb ajánlatokkal álltak elő

Az ügyfelek igen hamar megtalálták ezeket a szolgáltatókat, mivel jelentős összegeket (akár a hagyományos devizautalási költség 90%-át) spórolhatnak meg egyrészt az árfolyam váltáson, másrészt a nemzetközi pénzküldés díján, amit sok bank felszámol.

Hozzá kell tenni, a bankok devizautalási szolgáltatásai erősen változóak, érdemes megnézni az egyes ajánlatokat. Lehetnek kedvezőek a csomagok, legfőképpen azért, mert a pénzintézetek hamar ráébredtek, hogy az erős konkurencia elszívja a klienseiket, és változtatni kell az ajánlatokon. (Olyannyira lépést tartanak a trenddel, hogy az Axa Bank például együttműködő partnere a TransferWise-nak).

Ha forint számlával is rendelkezünk egy adott banknál, akkor például kedvezőbb feltételekre számíthatunk – de ez nem mindig van így.

Mire érdemes odafigyelnünk a deviza átutalással foglalkozó szolgáltatók kiválasztásánál?

Nézzük meg alaposan, milyen összeghatár felett vállalnak pénzküldést, és milyen díjon. Bízhatunk a szolgáltató által kínált középárfolyamban, de a CurrencyFair még ennél is többet nyújt. Itt megvárhatjuk, amíg az árfolyam a számunkra legkedvezőbb, és akkor nyomhatjuk meg a küldés gombot, így a tényleges utalás és váltás pillanatát mi választhatjuk meg.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés