Kövess minket

Események

Programok a magyar kultúra napján

Érdekes előadások, tárlatvezetések és koncertek várnak pénteken, a magyar kultúra napján.

Megosztva

Az Országos Széchenyi Könyvtár ingyenes körsétával várja pénteken a látogatókat, ahol megismerhetik az épületeit és a könyvtári gyűjteményeket. Megtekinthető a Propaganda az első világháborúban című kiállítás is, amelyet Katona Anikó, Rózsafalvi Zsuzsanna és Borka László kurátorok mutatnak be. Ezen a napon 50% kedvezménnyel lehet beiratkozni is a könyvtárba. A Himnusz eredeti kézirata 13.30 és 18 óra között tekinthető meg a Könyvtár aulájában, a Széchényi szobor mellett. Részletes program itt.

A Várkert Bazárban 16 órától tárlatvezetéssel tekinthető meg a Koszta József-kiállítás: Szinyei Merse Anna művészettörténész, a tárlat kurátora mutatja be a képeket a látogatóknak. Emellett múzeumpedagógiai foglalkozások is indulnak 15 és 17 órai kezdéssel, melyeken Koszta József festészetét vizsgálva többek között a komplementer színek hatását, a fények és árnyékok játékának kifejező erejét ismerhetik meg a résztvevők, valamint a gyakorlatban is kipróbálhatják a selyemfestés és a mozaik technika segítségével. A programokra előzetes regisztráció szükséges, melyet a koszta@varkertbazar.hu e-mail címen lehet megtenni, jelezve a részvételi a szándékot.

A Néprajzi Múzeumban pénteken Torday Emil Afrika-kutatóról tart előadást Földessy Edina muzeológus, szombaton pedig Perger Katalin restaurátor mutatja be a padlástér raktárait.  A részvételhez előzetes regisztráció szükséges..

Pénteken 15 órakor rendhagyó irodalomórára ülhetünk be a Magyarság Házában, ahol Kölcsey titka – a Himnusz kultusza címmel Kulin Ferenc irodalomtörténész tart előadást. A részvétel ingyenes, de előzetes bejelentkezés szükséges. Ezen a napon a Mi, magyarok kiállítás is díjmentesen látogatható.

A Petőfi Irodalmi Múzeum koncerttel ünnepli a kultúra napját: a Mi lárma ez megént? című zenés-verses előadást a Bob és Bobék Orchestrától hallgathatjuk meg pénteken és szombaton.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem szintén koncerttel készül: a volt és jelenlegi hallgatói megzenésített verseket adnak elő a Nyertes dalok – győztes előadók című ingyenes koncerten pénteken az Ódry Színpadon.

A Tabán Artmoziban a magyar kultúra napja alkalmából csütörtökön Fonyó Gergely személyes hangvételű, Cseh Tamásról szóló lírai portréfilmjét vetítik. A belépés díjtalan, ingyenes jegy a Tabán mozi pénztárában igényelhető.

A Klebelsberg Kultúrkúria Kocsis István A Tér című monodrámájával indítja új színházi sorozatát pénteken. A darab Bolyai János életét mutatja be Sebestyén Aba marosvásárhelyi színész tolmácsolásában, a marosvásárhelyi Yorick Stúdió vendégjátékában, Török Viola rendezésében.

Pénteken új kiállíts nyílik a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban, mely az egyházi liturgia régi és mai tárgyait vonultatja fel.

Korábban már írtunk a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár ünnepi programjáról, ahol a kortárs magyar irodalom népszerűsítéséért tartanak beszélgetést Vámos Miklóssal és Bornai Tiborral péntek este.

MTI nyomán

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.