Kövess minket

Stílus

Raf Simons váratlanul bejelentette, hogy 27 év után befejezi a márkáját

Megosztva

Tegnap villámcsapásként érte a hír a divatvilágot: Raf Simons beszünteti saját nevét viselő márkáját „27 rendkívüli év” után.

Alig telt el egy hónap azóta, hogy a Raf Simons brand prezentálta a friss kollekcióját Londonban, a belga tervező Instagramon adott jelet magáról és váratlanul bejelentette, hogy az 1995-ben indult, a fashion-szférát, a popkultúrát, napjaink öltözködését és az archív divatot alapjaiban átformáló és megalapozó sikertörténetnek itt vége. 

A köszönetnyilvánító poszt alább olvasható.

Mint a bejegyzésben áll, a 2023-as tavaszi/nyári szezon lesz a márka mondhatni fináléja, egyben utolsó prezentálása kifutón. „Szavakkal aligha tudom kifejezni, hogy mennyire büszke vagyok arra, amit elértünk” – írja Simons. „Hálás vagyok a csapatom, a partnereink, a vásárlók, a sajtó, a barátaim és az elkötelezett és hűséges rajongóink hihetetlen támogatásért.” 

Majd így zár: „Köszönöm mindenkinek, hogy hittetek bennem és a víziómban.” A brand több mint 1 millió követős Instagramjáról minden egyéb más tartalmat töröltek, csupán a fenti üzenet található rajta.

Bár a Raf Simons márka működése nem folytatódik, maga Raf tovább fog dolgozni Miuccia Prada oldalán, tekintve, hogy  2020 óta a Prada márka (társ)kreatív igazgatójaként is munkálkodik. A Highsnobiety vonatkozó cikkében figyelmeztet: mi van, ha mindez Ms. Prada visszavonulási tervének része, lehet, hogy hosszabb-rövidebb időn belül Raf Simons veheti majd át a helyét? Bár mindez a jövő zenéje, sok hasonló pletyka igaz, példának okáért utólag beigazolódott az is, hogy eredetileg valóban Kanye Westet akarták Virgil Abloh helyére a Louis Vuittonnál, csak aztán másképp alakultak az események.

Raf Simons 27 éves alkotói tevékenysége és hatása valóban elvitathatlan, kis túlzással kijelenthetjük, hogy a Playboi Carti és társai által fémjelzett dark-divat jóval idő előtt, korát megelőzően 2001-2002 táján szökkent szárba, sokan máig az emlékezetes Riot! Riot! Riot! kollekciót tartják az egyik legmeghatározóbbnak a 2010-es évekből, amire úgy is hivatkoznak, mint az „anti-divat csúcspontja”. Aki ránéz, az rájön, hogy tényleg mintha minden itt kezdődött volna, a hasonlóság a ma uralkodó darabokkal szinte kísérteties.

És akkor Simons hiphop berkeken belüli legendás szerepét még nem is említettük. „Raf Simons, Rick Owens usually what I’m dressed in.” – rappelte A$AP Rocky a Peso című dalában 2011-ben, majd szintén megemlítette a dizájnert a Fashion Killában, később pedig megjelent az amolyan tisztelgésként felfogható, most már még inkább aktuális RAF, amin még Frank Oceant is rappre bírták Lil Uzi Vert és a többiek mellett.

És ez még nem minden, nem csak az A$AP Mob van oda a belga tervezőért, hanem a spanból riválissá-, majd újra spanná-, majd újra riválissá váló Kanye West és Drake is: mindkét rapper kollekciójában megtalálható a „Riot” névre hallgató camo mintás, belül narancssárga bomber, ami bár kívülről úgy néz ki, mint egy mindennapi kabát, az ára 2018-ban 47 ezer dollár, avagy több mint 18 millió forint volt. És itt kezdődik az archive fashion felettébb érdekes története.

Drake a „Toosie Slide” klipjében, rajta a Riot bomber

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés