Kövess minket

Hiphop

Rapperek, akik nem rejtik véka alá, hova húzzák azt a bizonyos X-et

Megosztva

Forrás:

Köztudott, hogy a hiphop központi témái kezdetektől fogva számottevő részben mélyen a társadalmi és politikai élet mezeiben gyökereznek. Ilyen kérdéskörök közé tartozik a szegénység, a kilátástalanság, a fegyverhasználat, a bandaháborúk, a drogháború, az előítéletek, az intézményesített rasszizmus, az emberi jogok, de a dalszövegek által érintett topikok sora végeláthatatlan. Egy ilyen nehéz és összetett gondolatokat is gyakran zászlajára tűző műfajnál felmerül a kérdés, hogy kire is voksolnak, amikor az említett problémák megoldására is alkalmas politikai pártokról és elnökjelöltekről szükséges dönteni a szavazófülkékben? A jövőre megejtett újabb amerikai választások felé közeledve, amikor is egyre többen jelentik be indulásukat a csúcspozíció betöltéséért, vegyünk sorra néhány példát a közelmúltból rapperekről, akik nem féltek felvállalni ideológia színezetüket a világ első számú hatalmából!

Kanye West – a demokrata Barack Obama, majd a republikánus Donald Trump mellett, (de mégse)

A jó öreg Mr. „Make America Great Again-sapkát viselek mostantól minden fellépésemen” West hál isten 2016-ban nem járult a fülkékhez, azonban mint hosszan részleteztük anno, sosem riadt vissza Donald Trump győzelme óta, hogy hangoztassa „ő rászavazott volna”. A leginkább félőrült bulvárhajhászásban és Twitter-rohamokban lélektárs Kanyénak azonban ez jól láthatóan csupán egy póz, mintsem jól megfontolt gazdaság- és kultúrpolitikai vélemény, hiszen bárhányszor kérdő tekintetek szegeződnek rá – akár T.I. által, akár egy tévés vagy rádiós műsorban -, a válasz csupán annyi, hogy Trump „megmutatta számára”, hogy bárkiből, így belőle is lehet elnök. Nyomós érvnek nem mondható érv, ahol több tízmillió embernek nincsen egészségügyi biztosítása, ahol az állampolgárok elsőszámú csődbejutási oka az egészégügyi ellátásának fizetése, miközben a pénzben úszó gyógyszeripari cégek kész vagyonokkal támogatnak egyes bizonyos elnökjelölteket, hogy csökkentsék az adóikat és az őket korlátozó szabályozásokat. Ahol, ha nem a leggazdagabb családokból származol, akkor legfeljebb hosszú éveken át cipelendő diákhitellel tudsz egyetemet végezni, bármilyen tehetséges és kitartó legyél is, ahol a fegyvervásárlás korlátai európai szinten leginkább egy mekis hambivételhez hasonlóak, így havi rendszerességgel történnek iskolai és napi szinten utcai lövöldözések. Ahol a feketék ugyanazért a bűncselekményért 19%-kal tovább ülnek börtönben, mint fehér honfitársaik. Ahol 2009 óta nem emelkedett a jóval létminimum alatti, 7,25 dollár per órás minimálbér, de több államban még azt se tartják be a profithajhászó vállalatok. Ahol a drogtörvények 1971-es megszigorítása óta 200 ezer főről mára több mint 2 millióra növelték az elítéltek számát – ami a világ vezetőjévé teszi az USA-t, pl. Kína és Oroszország előtt -, miközben a letartóztatásoknak 80% feletti aránya csak birtoklásból adódik. Egy világban, ahol a nyolc leggazdagabb ember kezében annyi pénz összpontosul, mint az alsó 3,5 milliárdnak. Egy világban, ahol a termelékenység évről évre nő, de a bérek az 1970-es évek óta stagnálnak. Csupán egy marék tény, amik közül többet meglepő módon bár Kanye West is említett diszkográfiájában, mégis elfeledni látszik azok fontosságát. Egyelőre úgy tűnik, hogy a 2008 óta a liberális Barack Obamára, majd gyakorlatban mégse, de elméletben a konzervatív Donald Trumpot támogató Kanye vagy önmagára, vagy a regnáló republikánusra fog szavazni, amit egy kellemetlen hangulatú találkozóval is megerősítettek a kamerák előtt.

[vembed youtube=”A5UvELIBFcg” ]

Az egésznek pikáns előzményéhez tartozik az is, amint 2015-ben felesége, Kim Kardashian instagram-posztban pózolt Clinton és a hátul felbukkanó Kanye társaságában „HillaryForPresident” hashtaggel.

Forrás: Kim Kardashian Instagram

Killer Mike – Obama majd a független Bernie Sanders mellett

Az atlantai OutKast-barát Killer Mike barátjával El-P-vel rendszeresen hangoztatják a teljes országot megreformálni tervező független vermonti szenátorból lett demokrata elnökaspiráns iránti szimpátiájukat. Számtalan politikus számaik közül legnevesebb a Reagan című, mely nem csupán a hollywoodi színészből lett elnököt, valamint a szintén republikánus idősebb és ifjabb Busht, hanem a demokrata Clintonékat, és Ob,amát is kritizálja, tehát átfogóan az 1970-as évektől végbement, egyre inkább fenntarthatatlan neoliberális gazdasági fordulat folytatóit. A legfrissebb közvéleménykutatásokat jelenleg is vezető, skandináv jóléti államokat mintapéldájának tekintő Bernie Sanders szlogenjei egy az egyben megfeleltethetők a Run The Jewels diszkográfiájában fellelhető szövegközpontú számoknak. A drogháború befejezése, a minimálbér emelése, a nagyvállalatok által foglyul ejtett állam újra népközpontúvá tétele, az általános egészségügyi ellátás, a homofóbiával, xenofóbiával és rasszizmussal szembeni erőteljes fellépés mind-mind a visszatérő témája mindhármuknak. Killer Mike azzal érvelte 2016-os döntését a szociáldemokrata Bernie Sanders mellett, hogy benne látja Martin Luther King példaértékű eszméinek modern változatát, így nem csoda, hogy rendszeres szónokol az idős jelölt rendezvényein, és a kamerák előtt is megvitatták napjaink kérdéseit, baráti légkörben.

[vembed youtube=”LCnrQZbqIQU” ]

Mac Miller – Obama mellett, majd Trump ellen

Az egykori Mac 2012-ben szavazott először, és tweetjeiben szögezte le, hogy Obama „such a cool ass dude”. A 2011-es Uhh Most Dope című számában szintén tisztázta politikai nézeteit:

„They wonder bout this Malcolm dude

Oh thats just my government name

No Republican, you never see me running with lames”

Ezek után egyik első nagy slágerét – az akkor még csupán pénzbe született, milliárdos üzletember és bulvárceleb életét élő – Donald Trumpról nevezze el. Az amerikai elnök anno, amint a 20 milliós nézettséget átlépte a róla elnevezett szám, büszkeségét fejezte ki, és egyenesen „az új Eminemnek” nevezte Mac-et, majd később megsértődve rá feljelentéssel fenyegette a rappert, tweetelve, hogy „meg kell leckéztetni a hálátlan kutyát”.

Viszont miután megkezdődött Trump botrányokkal teli kampánya, és fény derült arra, hogy az idők szélsőjobboldali, populista hullámját próbálja meglovallni, jó adag rasszista, idegen- és nőgyűlölő retorikával, Mac Miller jobbnak látta helyre tenni a dolgokat, hogy ő bizony bárkire szívesebben szavazna, mint a narancssárgahajú valóságshow-hős. A Nightly Show vendégeként többperces monológban szögezte le, hogy még ha Trump nyer is nem „költözik el Kanadába” – amivel több hollywoodi sztár akkoriban viccelődött -, hanem itt marad „megkeseríteni a troll életét”.

[vembed youtube=”Zm8ISls_TBA” ]

YG és Nippsey Hussle – Trump ellen

Érdekes képet fest, hogy napjaink egyik legnagyobb politikai slágerét a nem igazán szövegkozpontú dalairól híres, comptoni YG-nek sikerült elkészíteni, a nemrég tragikus módon elhunyt Nipsey Hussle oldalán. A rapper azelőtt nem igazán politizált, zenéi a gangsta rap és gettóélet jellegzetes témáit taglalták, de ennél forradalmibb és egyértelműbb számot nem is hozhatott volna össze mint a FDT (Fuck Donald Trump). A dal energetikus, szórakoztató, őszinte, fülbemászó, a refrénje pedig kellően egyszerű ahhoz, hogy mindenki számára átérezhető legyen. 2017-ben egy interjúban azt is leszögezte a kifejezetten progresszívnek és zöldnek mondható „programját”, azaz mit tenne elnökként:

„Ha elnök lennék mindenkinek adnék 1000 dollárt, hogy megnézzem mit tesznek vele, még 1000-et karácsonyra, nem ültetném le ennyi időre a nemerőszakos bűncselekményeket elkövetőket, kevesebbek kapnának halálbüntetést, ingyenessé tenném a felsőoktatást, minden élelmiszer természetes lenne a boltokban, az ártatlanokat gyilkoló rendőröknek életfogytiglanit szabnék ki!”

[vembed youtube=”WkZ5e94QnWk” ]

Lil B – először Hillary Clinton, majd Bernie Sanders mellett

A Based Godról kevesen gondolnánk, hogy mint meme lord, a politizálásra is van ideje, ugyanakkor szintén Sanders kampányát támogatta, amit egy CNN-interjú során fejtett ki.

„Az győzött meg, hogy másképp álljak Clintonhoz, amikor az emberek elkezdték összehasonlítani előttem, hogy mit tett Bernie Sanders a fiatal éveiben, összevetve Hillaryvel – kiderült, hogy nem tisztelem annyira, mint kezdetben gondoltam, az egyik, ami megérintett, hogy miképp harcolt a szegregáció ellen, az tök menő volt, és az ingyenes felsőoktatás, hiszen a környékemen is sokan szeretnének tanulni, ha megtehetnék”

[vembed youtube=”Gh_pS8PW2SM” ]

T.I. – Obama, majd Sanders mellett

A 2016-os választások körül T.I. sem tétlenkedett, már a demokrata előválasztáson leadta szavazatát a csak hétköznapi emberek adományaiból kampányoló független vermonti szenátorra, egy elég egyértelmű tweetben, ahol másokat is erre buzdított, kiemelve Clinton egy régi, rasszista felhangú beszédét, Sanders szociális üzeneteivel összevetve. Bár végül a „kisebb rosszat” választva elment Hillary Clintonra voksolni, 2017-ben nyílt búcsúlevelet írt Barack Obamához, melyben leírja, hogy az „öröksége tovább él”, és a „legfontosabb dolog, hogy folyamatosan tájékozódjunk a minket körülvevő kérdésekről, és legyünk körültekintőek”.

[twitter]https://twitter.com/Tip/status/704742861686906880[/twitter]

Bun B – Sanders mellett

A legendás, traphangzásra nélkülözhetetlen hatásokat gyakoroló houstoni UGK duójának élő fele 2015-ben, egy podcastbeszélgetésben tette egyértelművé, hogy barátjához, Killer Mike-hoz hasonlóan az újbaloldali Bernie Sanders-t támogatja, és hisz a nyílt politikai véleményalkotásban is:

„Ez lehetőséget kínál számomra arra is, hogy megmutassam az embereknek a hiphopkörökön belül: helyénvaló hangoztatni a véleményedet jelöltekről”

Forrás:

Azealia Banks – Trump mellett

Bár a végső megmérettetés előtt számos rapper, így Pharrell, 50 Cent, Jeezy, ASAP Rocky, Waka Flocka, Timbaland, Pusha T, Ice-T, és Chance The Rapper is röviden felhívta a figyelmet arra, hogy Hillary Clintont választja Donald Trumppal szemben, ezek közül kilógott Azealia Banks. Több részletben tweetelte érveit, miszerint „Trump elég tökös, hogy szembeszálljon a nagytőkével” – érdekes gondolat, hiszen ő is részese annak és 18 éve nem fizet adót -, valamint a többi jelöltet „thot”-nak titulálta, valamint elismerte, hogy Sanders és Clinton is pozitívabban viszonyulnak a kisebbségekhez, de „ezek csak szavak, nem gondolják komolyan”, és bár „Trump gonosz, Amerika is az, ezért van rá szüksége” – tagadhatatlanul furmányos gondolatmenet.

Forrás:

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés