Kövess minket

Hiphop

Rekord: Kendrick Lamaré minden idők legtöbb bevételét hozó hiphop turnéja

Megosztva

„Kendrick Lamar történelmet írt – újra.” – ilyen hatásos felütéssel kezdődik az Afrotech friss cikke.

És tényleg: a rapper 2022 második felében indult „Big Steppers” névre hallgató turnéja rekordot döntött, így ez lett minden idők legtöbb bevételt hozó hiphop turnéja. Mint a Touring Data friss gyűjtéséből látszik, Kenny ezzel megelőzte Drake-et, Future-t, Kanye Westet, JAY-Z-t, Travis Scottot és egyben saját magát is: a DAMN.-turné így már „csak” az ötödik helyen trónolhat, felette Ye és Hov emlékezetes Watch the Throne turnéja, aztán a dobogó harmadik helyén Drizzy és Pluto Summer Sixteenje, és végül Drake és a Migos közös Aubrey & the Three Migos-a.

Hogy mennyi az annyi? Számszerűsítve mindez a következőképp fest: Kendrick Lamar arénás bulijai összesen 110.9 millió dollárt bevételt termeltek, ez több mint 35 milliárd forint.

Ez 929 ezer eladott jegyet jelent 73 koncerten. Az utóbbi szám különösen impresszív: mint egy kommentelő írja, „A kemény munka meghozza a gyümölcsét. 73 aréna, nem semmi.” Valóban, a Dave Free és Kendrick (a pgLang két feje) kreatív igazgatásában megvalósuló turné 3 kontinenst érintett, és hónapokon át futott.

A The Big Steppers amellett, hogy ilyen jól teljesített, művészi és dramaturgiai szempontból is beleégett a rajongók emlékezetébe, sőt, maga Scarface is méltatta: szerinte még életében nem látott olyan jól összerakott show-t, mint Kendrick színházat és rapet ötvöző performansza. „Láttam Kendrick koncertfilmjét az Amazon Prime-on, és eldobtam az agyamat. Talán az egyik legeslegjobb koncert amit valaha láttam, beleértve rock és hiphop produkciókat is. Az összes koncert közül, amin valaha jelen voltam…talán tényleg ez a legjobb.” – nyiltatkozta decemberben.

Hogy még inkább fokozzuk, a nagy presztízsű The Guardian rögtön öt csillagot adott a koncertre novemberi kritikájában, a címük pedig máris ezzel a kérdéssel nyit: „Minden idők legjobb hiphop show-ja?” 

A friss adatok fényében talán már nem is tűnik túlzásnak ha igennel válaszolunk erre a kérdésre – biztosan lesz pár ember (majdnem 1 millió) aki egyetért.

Borítókép: Greg Noire

(Afrotech)

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés