Kövess minket

Aztaa

Rekordméretű gyémántot találtak Angolában!

A drágakő 4 milliárd forintot ér.

Megosztva


A drágakő 4 milliárd forintot ér.

Rekordnagyságú, 404 karátos nyersgyémántot talált egy ausztrál bányatársaság Angolában, az afrikai országban soha nem bukkantak még ekkora példányra, és minden bizonnyal ez az eddigi legnagyobb fogás, amelyet ausztrál cég talált.

A drágakő csiszolatlanul legkevesebb 14 millió amerikai dollárt (3,9 milliárd forintot) ér.

Az ausztrál sajtó keddi híradásai szerint a perth-i Lucapa Diamond Company – egy kisebb ausztrál társaság – az Angola fővárosától mintegy 630 kilométerre lévő lelőhelyén bukkant a valaha talált 27. legnagyobb drágakőre.

Miles Kennedy, a cég elnöke az ABC ausztrál közszolgálati adónak azt mondta, a 3000 négyzetkilométeres terület, ahol a bánya működik, rendkívül elhagyatott, és nyolcévi munkájuk érett be a világraszóló lelettel.

Ez a legnagyobb gyémánt, amelyet Angolában találtak, és a legnagyobb, amelyet egy ausztrál társaság talált” – hívta fel a figyelmet a szakember. Megjegyezte azt is, hogy már a drágakő árából fedezni tudnák terjeszkedésüket a térségben.

A világ eddig ismert legnagyobb nyersgyémántja a 3106 karátos (621 grammos) Cullinan volt, amelyre 1905-ben leltek Dél-Afrikában. Azt a drágakövet 105 kisebb darabra vágták, a két legnagyobb az Afrika nagy csillaga és az Afrika kis csillaga. Mindkettő a brit koronaékszerek része, és a londoni Towerben őrzik őket.

(MTI)

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés