Kövess minket

Aztaa

Russell Westbrook esete egy komoly problémát hozott felszínre

Sokan még mindig azt hiszik az NBA a fehér embereket hivatott szórakoztatni.

Megosztva

Forrás:

Az NBA megalakulásakor szinte csak fehér bőrű játékosokat lehetett a pályán látni. Az első nem-fehér játékos a most 95 éves Wataru Misaka volt, aki az 1947-48-as évben került a ligába, a New York Knickshez. Az első színes bőrű játékos Chuck Cooper volt, akit 1950-ben draftolt a Boston Celtics, később ugyanide került Bill Russell is, aki hamar a liga legjobbja lett és karrierje során 11 bajnoki gyűrű nyert a keltákkal.

Bár eleinte fehér játékos dominancia volt, a 60-as évekre a liga legjobbjai inkább fekete bőrűek voltak, akik atletikusságukkal és gyorsaságukkal egy közönség-szórakoztatóbb játékot mutattak, így növelve a csapatok és a liga profitját. 2015-ös adatok szerint a liga játékosait 74.4%-ban már színes bőrű játékosok alkották. Hiába vannak néha rasszista tulajdonosok (pl. Donald Sterling), üzletemberként a bevétel a fontos nekik, így tartózkodtak a nyilvános rasszista megnyilvánulásoktól. A szurkolók viszont mindig hangoztatják a véleményüket meccs közben, és sokszor előfordul, hogy nem palástolják a különböző rasszok felé érzett ellenszenvüket.

Egy-egy kisebb botrány minden szezonban előfordult, ahol a rasszizmus volt az indikátor, viszont az idei NBA szezon minden eddiginél nagyobb visszhangot váltott ki. Az OKC Thunder éppen Utah-ban játszott, ahol a Thunder sztárját, Russell Westbrook-ot kapták lencsevégre, ahogyan az egyik szurkolónak azt kiabálja: “Szétbaszlak téged is és a feleséged is!”. A meccs utáni interjúban Russ elmondta, hogy egy utahi szurkoló hangosan inzultálta őt, többek között a bőrszínét tette szóvá: “Térdelj úgy, mint régen!” – utalva a négerek megaláztatására. Említette, hogy a 2018-as rájátszásban is hallotta a rasszista bekiabálásokat a utahi közönségtől. “Nem bántam meg, amit mondtam, ugyanezt tenném most is! Nem hagyhatom, hogy ilyen tiszteletlenül beszéljenek a szurkolók, nem csak velem, bárkivel!”. Westbrook mellett szólalt fel csapattársa is, Raymond Felton, aki megerősítette Russ sztoriját, mondván, végig ott ült mellette.

[vembed youtube=”hGN_-H3piHk” ]Ezután az ESPN megkérdezte az említett szurkolót, Shane Keisel-t is az esetről: “Profiként kéne viselkednie! Ült a padon, és igazából csak szórakoztunk. Még mosolygott is! Ha a pályán történt valami, Russ csak káromkodott és baromkodott! Láttam, van valami térdén, és mondtam neki, hogy pakold csak a jeget a térdedre, tesó! Ő meg elkezdett fenyegetni engem meg a feleségem. Pedig ő nem mondott semmit! Én sem mondtam semmi rosszat. Engem fenyegethet, de egy nőt sosem szabadna!

A Twitter népe azonban résen volt és felkereste Shane fiókját, ahol a Donald Trumpot éltető tweetek mellett rengeteg rasszista felhangú üzenetet lehetett találni, melyeknél többször előjött egy név: Russell Westbrook-é. Bár nem kellett sok, a felhasználói fiókot törölték, ám a tweetekről készült screenshot-ok hamar bejárták a netet. A Utah Jazzből Donovan Mitchell csalódottságát fejezte ki az esettel kapcsolatban: “A város, ahova jöttem és beleszerettem, egy befogadó, szeretettel teli közösség, ez az eset nem reprezentálja a szurkolótáborunkat”. Shane Keisel ezek után nem volt hajlandó interjút adni.

A Utah Jazz vezetősége vizsgálatot indított az ügyben, melynek már az esetet követő nap volt verdiktje. Shane Keisel-t örökre kitiltották a Vivint Smart Home Arenaból, nem vehet részt semmilyen eseményen a komplexumban, mert megszegte az NBA Viselkedési Szabályzatát. Emellett a liga 25,000 dollárra büntette Westbrookot offenzív nyelvhasználat miatt.

A Jazz tulajdonosa, Gail Miller a következő hazai meccs előtt a közönség elé állt és egy szívhez szóló üzenettel zárta le az ügyet: “Ez az úgynevezett szurkoló megszégyenített minket, az egész ligát és titeket, az NBA legjobb szurkolótáborát is. […] Más csapatok nem az ellenségeink, hanem a versenytársaink, akiket ugyanúgy tisztelni kell, mint a saját játékosainkat! Ilyen soha nem fordulhatott volna elő ebben a ligában!

[vembed youtube=”lWEUqog3F60″ ]Bár az esetnek nagy média visszhangja volt, a ligától még nincs hivatalos közlemény, melyben a megoldást taglalnák, viszont ismerve Adam Silvert, szinte biztos, hogy napirendi téma. Főleg azért is, mert március 29-én a Boston Celticstől jött egy közlemény, miszerint egy szurkolójukat 2 évre kitiltották TD Garden-ből (a Boston Celtics stadionja – a szerk.). A közlemény szerint az egyik drukker rasszista beszólásokkal szórta meg Demarcus Cousins-t, mikor a Golden State Warriors január 27-én meccselt a Bostonnal a TD Gardenben. Ez az ügy közel sem kapott akkora sajtófigyelmet, mint Westbrook-é, ugyanakkor a büntetés is csekély ahhoz képest, amit Keisel kapott. Kyrie Irving, a Celtics irányítója a MassLive-nak azt nyilatkozta, hogy ő még nem tapasztalt ilyet Bostonban, és elkeserítő, hogy ez még mindig létezik.

Azzal nincs baj, ha bekiabálunk meccsen, viszont a vásárolt jegy nem jogosít fel arra, hogy tiszteletlenek legyünk! Az NBA egy komoly problémával áll szemben, ugyanis, ha nem változtat, hamar a média célkeresztjébe kerülhet, ami hamar visszavetné a népszerűségét a ligának. Most jelenleg náluk pattog a ladba.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés