Kövess minket

Hiphop

RZA szerint nem minden történt úgy, ahogy azt U-God az új könyvében leírta

De van, amiben egyet is ért vele.

Megosztva

Forrás:

A múlt hónapban foglalkoztunk U-God újonnan megjelent önéletrajzi ihletésű könyvével (Raw: My Journey Into the Wu-Tang), melyben finoman szólva rossz képet fest a Wu-Tang Clan vezetőjéről, RZA-ról. Többek között uralkodási mániásnak, illetve kizsákmányolónak nevezte, egy csöppet sem fukarkodva a negatív jelzőkkel. A témával kiemelten foglakozó Rolling Stone magazin megkereste RZA-t, hogy mondja el a véleményét a leírtakról. Ezt ő boldogan megtette, bár már az elején leszögezte, neki semmi gondja nincs az elégedetlenkedő klán taggal.

„Mindenkinek joga van könyvet írni, még akkor is, ha éppenséggel nem túl sok valóságalapja van.” – kezdett bele, majd szépen sorban kitért az őt ért vádakra. A diktátorsággal kezdte.

„Ha a Wu-Tang valóban diktatúra lenne, hogy a fenébe lehetne mindenkinek saját szerződése, saját karrierje, saját albumai. Valójában a tagok több lemezt jelentettek meg önállóan, mint velem. Miután 2000-ben kiléptek a közös kiadóból (Wu-Tang Productions), mindenki a saját sorsáért felel. Azért, mert valaki nem futotta be azt a pályát, amit korábban elképzelt magának, az nem az én hibám.”

Megvédte aztán a testvérét, Mitchell „Divine” Diggs-et is, aki U-God szerint teljesen rátelepedett a csapatra, és mint a Wu-Tang Productions CEO-ja sokszor trükközött a különböző bevételekkel.

„A testvérem mindig mellettem állt. Talán a mai napig nem lenne lemezjátszóm, ha ő nem vesz nekem egyet anno. Én álmodoztam, míg ő cselekedett. Ketten hoztuk létre ezt az egészet.”

Szóba került az ikonikus „W” logó körüli hercehurca is. U-God könyvében azt állította, a csapat tagjainak komoly összegeket kellett volna fizetniük, ha saját céljaikra szerették volna felhasználni azt. Elmondta, azért kellett megvámolnia mindenkit a használati jogért, mert ő volt az, aki levédette évekkel ezelőtt. Méghozzá nagyon jó oka volt rá.

„Ha valaki kilép egy cégtől, onnantól kezdve nem használhatja annak az emblémáját kénye-kedve szerint. Method Man sem teheti rá a lemezeire többé a Def Jam logóját, mert már nem tartozik oda. Tizenkét-tizenhárom éven keresztül annyi kamu „W” jelent meg, hogy valamit tennem kellett. Ezért védettem le.”

RZA elmondta a véleményét arról is, miért nem segített különösebben a tagok szóló cuccainak promótálásában, esetleg miért nem keresett nekik jó ügynököket.

„Nekem volt ügynököm. Szükségem volt rá, elsősorban a filmezés miatt. Jól jött a segítsége. Miért ne lehetett volna másnak is?” – tette fel a költői kérdést, utalva arra, hogy talán nem neki kellett volna ezeket a dolgokat intéznie.

Végül aztán egy dologban feltétlen igazat adott God-nak, méghozzá a krú fellépéseivel kapcsolatban. Előbbi szerint a csapat koncertjei egyre inkább unalomba fulladnak, mivel csak a régi, jól bevált számokat adják elő már hosszú évek óta. U-God több új szerzeményt szeretne a programba beilleszteni, akár szóló trekkeket is. RZA ebben lát fantáziát, bár azért vannak fenntartásai is.

„Valóban fel lehetne kicsit frissíteni a repertoárunkat. Kezd kissé monoton lenni. Ha pedig unatkozunk a színpadon, az átragad a közönségre is. Bár az sem véletlen, miért ezeket adjuk elő. Mert ezeket ismerik a legjobban az emberek, ezeket szeretik, ezeket szeretnék hallani. De egy kis újítás valóban nem ártana. De szóló számok nem kellenek, azokat adja elő mindenki a saját fellépésén.”

RZA egyébként egyáltalán nem haragszik U-God-ra a könyve miatt. Sőt, örül neki, hogy jól van, és szemmel láthatóan élvezi, amit csinál.

„Mindig is jó előadó volt. Sosem néztük le őt. Fel sem fogja a mennyien szeretik. Én is nagyon szeretem, fontos eleme a Wu-Tang kirakósnak.”

Nem csak könyvet, hanem lemezt is kiadott U-God a múlt hónapban, Venom címmel. Alább csekkolhatjátok az első klipet róla Inspectah Deck, Raekwon és Jackpot Scotty Wotty közreműködésével, itt pedig a Wu-Tangről írt összegző cikkünket olvashatjátok.

[vembed youtube=”0b_D2p1fzWw” ]

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés