Kövess minket

Sport

SAKKBOKSZ

A szakértők szerint a sakkboksz egy olyan pihenési forma, amely egyesíti magában a test és szellem egyidejű aktivitását.

Megosztva

chess boxing 21
Fotó: offline.hu

A sakkboksz, mint egy hibrid sport sokak számára ismeretlen lehet. Nem csoda, hiszen története csak 2003-ig nyúlik vissza, amikor egy holland művész egy képregényből merítve ötvözte a gyakorlatban a sportot. Ma már profi bajnokságokat is szerveznek az új keletű mozgásformának.

A mérkőzés 11 menetből áll. Hat menetben sakkoznak, ötben pedig bokszolnak. Egy meccs először mindig sakkal kezdődik. Egy sakkmenet négy percig tart, majd egy perc szünet után háromperces ökölvívás követ. Ezután az ellenfelek újra a sakktábla fölé ülnek. Győzni kiütéssel lehet, valamint mattot adva, vagy akkor, ha az ellenfél feladja a küzdelmet, illetve lejár a gondolkodási idő, ami versenyzőnként 12 perc (így a sakkjáték összideje 24 perc). A bokszban persze technikai KO-t is lehet kapni. Ha továbbra sem sikerül eredményre jutni, akkor marad a pontozásos győzelem, ha pedig minden döntetlen, akkor a sötéttel játszó versenyzőé a győzelem.

Sakkozás közben a versenyzők fülhallgatót viselnek, amiben (állítólag) kemény metál zenét hallgattatnak velük, hogy a közönség ne tudja őket befolyásolni a lépésekben.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük