Kövess minket

Aztaa

Segít az éves kalkulációban a fix törlesztőrészlet

Januárban sokakban felmerül az éves költségvetés készítésének gondolata. A párok, családok ilyenkor összeülnek átbeszélni a konkrét terveket, és persze ezek anyagi vonzatát.

Megosztva

Forrás:

A megoldások között nem ritkán a személyi kölcsön is szóba jön, aminek piaca az utóbbi években intenzív változásokon esett át. Ez főképp a régen akár 200-300%-ra is rúgó THM-ek drasztikus visszaesésében érthető leginkább tetten. Mielőtt azonban az első adandó ajánlatra igent mondana, nem árt néhány tényezőt megvizsgálni, hogy a személy kölcsön felvétele 1-2-3 év múlva is kedvező döntésnek bizonyuljon.

  1. Mekkora összeget lehet igényelni?

Lényeges teljesen objektíven felmérni, hogy az adott helyzetben mekkora összegre van szükség, és mi az, ami már csak “jó”, ha a kasszában lapul. A személyre szabható kölcsönök előnye, hogy pontosan akkora hitelt vehet fel, amekkorára éppen szüksége van. (A felvehető hitelösszegek általában 100 ezer Ft-onként emelkednek.)

Ha félmilliónál alacsonyabb összeget szeretne felvenni, azt csak néhány pénzintézetnél teheti meg, a maximum, ingatlanfedezet nélkül igényelhető összeg elég magas, átlagban 6-7 millió forintra tehető.

  1. Mekkora hitelösszeg a biztonságos?

Szerencsére a pénzügyi helyzetünket egyensúlyban tartani nem pusztán egyéni felelősség. Az utóbbi években, főképp a devizaválság drámai következményei miatt, egyre nagyobb hangsúly helyeződik a pénzügyi tudatosságra és az eladósodás esélyének csökkentésére, ami 2015. január 1-je óta törvényi szinten is megjelenik.

A MNB jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutatója (JTM) szerint, havi nettó 400 000 forintos jövedelem alatt a törlesztőrészlet nem lehet magasabb a jövedelem 50 százalékánál, afölött pedig annak 60 százalékánál. Persze minél távolabb állunk a kijelölt plafontól, annál nagyobb biztonságot élvezhetünk.

Forrás:

  1. Ha lehet, változót ne vállaljon!

Ma már a személyi kölcsönök terén jóval ritkábban találkozunk változó kamatozással (inkább a lakáshitelek jellegzetessége), a kamatperiódusra épülő ajánlatok rendszerint valamennyivel alacsonyabb kamattal kecsegtetnek. Hosszú távon viszont nem biztos, hogy jobban járunk egy ilyen konstrukcióval. A tervezhetőség szempontjából fontosabb, hogy 1-3-5 évre előre a jövedelem jól meghatározható százalékával tudjunk számolni.

  1. Kalkuláljon jó előre online!

Ha éves kiadásainak egy részét vagy egészét kölcsönből tervezi fedezni, akkor a szabadon felhasználható kölcsönök közül válasszon olyan ajánlatot, amelyben a forint alapnak és a hitelfedezeti biztosításnak hála gondoskodik a maximális tervezhetőségről. Próbálja ki az Oney.hu személyi kölcsönkalkulátorát, és mérje fel, milyen az anyagi helyzetéhez, valamint céljaihoz leginkább illeszkedő hitelösszeg/törlesztőrészlet kombináció!

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés