Kövess minket

Sziget

Sia filmsztárokkal lépett fel a Szigeten

Teltház előtt énekelt Sia a Sziget utolsó előtti napján: annyit előre is elárulhatok, hogy nem okozott csalódást.

Megosztva

Sia ugyan húsz percet késett, de cserébe elhozta fél Hollywoodot – najó, túlzás nélkül: a színpadon vele tartott a Család kicsi kincse és Háború és béke BBC adaptációjának sztárja, Paul Dano, Kristen Wiig, akit alig ismertünk meg a Sia-paróka alatt, valamint Tig Notaro kanadai komikus. Legalábbis először ezt hittük. Aztán rájöttünk, hogy az énekesnő minket is – és valószínűleg a közönség nagy részét – megtévesztett, hiszen messziről lehetetlenség volt megállapítani, a kivetítőn ugyanaz megy-e, mint a színpadon, nemhogy még a show szereplőinek arcvonásait is kivenni: ami élő koncertfelvételnek tűnt, valójában előre felvett videó volt, amelyen a filmsztárok közreműködtek. 

Az énekesnő az Alive-val kezdett, aztán jött az igazi meglepetés: elénekelte Rihanna Diamonds című számát, amelyet amúgy ő írt, és a Coachellán is ugyanígy előadta, ám kolléganője csütörtöki (le)szereplése után itt nagyobbat ütött. Egészen máshogy – és nagyon is jól – szólt a Titanium is Guetta alákeverése nélkül, és már abból is érezni lehetett, hogy itt nem egy pörgős, „veretős” koncertről lesz szó, hanem valami egészen másról.

A Cheap Thrills felvezetésében tűnt fel a kivetítőn a telefonáló Paul Dano, akit ezúttal szenvedélyes táncosként ismerhettünk meg. Arra még nem tértem ki, miért is volt különleges egyébként Sia koncertje: az énekesnő egy látványos bevonulást követően elfoglalta a helyét egy egyszerű emelvényen, az álló mikrofon mögött, ahonnan az egész előadás alatt nem mozdult el – az arca nem, csak a parókás, óriás-masnis sziluettje látszott, ameddig a táncosai szerepeltek helyette.

Lehet rajta vitatkozni, hogy ez nagyszínpadra való produkció volt-e, de szerintem teljesen mindegy: messziről azt se láttam volna, ha maga Sia ugrabugrál a színpad közepén, így viszont a profi filmtechnikának köszönhetően az egész olyan volt, mintha videoklipet néznénk a kivetítőkön. Ez is volt a szándék – Sia a Coachellán adta az első koncertjét hosszú idő után, és egy interjúban elmondta, hogy minden pénzét ennek a koncertfilmnek az elkészítésére költötte – valami újszerűt akart, nem azt, amit eddig csinált. A zenéjét pedig sokkal kifejezőbbé, erőteljesebbé tette ez a fajta performansz, ahol az énekesnő különleges és gyönyörű hangja a táncosok mozdulataival, arckifejezéseivel vált teljessé – több szem nem maradt szárazon a közönség soraiban. Hogy az egész színjáték volt-e, azt a mai napig nem tudom – abban sem vagyok biztos, tényleg Sia állt-e a paróka alatt -, de nem is érdekel: mert hatott.

Helyesbítés: eredeti cikkünkben azt írtuk, Paul Dano, Tig Notaro és Kristen Wiig személyesen jelen volt a koncerten, ám csak a kivetítőkön szerepeltek.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés