Kövess minket

Tech

Síszemüveg alakú AR szemüveget jelentett be az Apple

Megosztva

Az Apple bejelentette az Apple Vision Pro nevű kiterjesztett valóság headsetjét, amely a valódi és a digitális világ összemosását ígéri. „Ez az első olyan Apple-termék, amelyen keresztül nézel, nem pedig ránézel” – mondta Tim Cook vezérigazgató a készülékről, amely úgy néz ki, mint egy síszemüveg. Szemmel, kézzel és hanggal vezérelhető. A készülék ára 3499 dollárról (kb. 1,2 millió forint) indul és jövő év elején kerül forgalomba Amerikában. Egyelőre nem tudni, hogy Magyarországon mikortól lehet beszerezni és mennyiért.

A Vision Pro elsősorban egy AR eszköz, tehát a felvétele után kamerák segítségével látjuk magunk körül a világot, de egy tárcsával képes váltani a kiterjesztett és a teljes virtuális valóság között. Utóbbi funkció például filmek nézéséhez, vagy VR élményekhez használható. Az eszközt kézzel és hanggal lehet vezérelni. Az Apple nagyon ügyelt arra, hogy a bejelentés során kihangsúlyozza, hogy a Vision Pro használata közben nem vágjuk el magunkat a külvilágtól úgy, mint mondjuk egy VR szemüveggel, ennek megerősítésére még a szemünk képét is kivetíti a Vision Pro másoknak, mint az a fenti képen látható, már amennyiben épp nem VR módban használjuk.

A szemüveg üveg előlapja és alumínium kerete öt érzékelőt, 12 kamerát, a kijelzőt és egy számítógépet tartalmaz, amit ventilátor hűt. Külső akkumulátorral rendelkezik, amely akár két órán át is bírja. A kijelző 4K videókat is képes lesz megjeleníteni.

Az Apple szerint a mindennapi tevékenységek (internet böngészése, emailek írása) mellett filmek és sorozatok nézésére, videójátékok használatára, és videótelefonálásra is alkalmas lesz a készülék, utóbbinál egy digitális másunkkal vehetünk részt a kommunikációban. Az Apple Vision Pro-nak saját digitális boltja lesz, saját applikációkkal.

(The Verge)

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés