Kövess minket

Aztaa

Soha nem késő változtatni: 6 hónap, -60 kg!

Szekeres Gábor, a 25 éves győri férfi 2017 májusában, 220 kilogrammosan elhatározta, hogy életmódot vált. Azóta már több mint 60 kilogrammnak búcsút intett, de a történetnek itt még koránt sincs vége, ugyanis ennél sokkal magasabb célokat tűzött ki magának. Gábor töretlen kitartásában nagy szerepet játszik személyi edzője, Bólya Márton. Interjúnkban többek között kiderül, hogy Marcinak milyen új kihívásokkal kellett szembenéznie edzőként, és hogy mit tanácsol azoknak, akiknek az életéből eddig teljesen kimaradt a sportolás.

Megosztva

Forrás: Anna | RAW Agency

OFF Média: Személyi edzőként a sport és a mozgás körül forog az életed. Mikor és hogyan döntötted el, hogy ez lesz a hivatásod?

Bólya Márton: Gyakorlatilag négy éves korom óta sportolok napi szinten. Akkor kezdtem el szertornázni, ami a mai napig része az életemnek. Ezek után nem volt nehéz eldöntenem, hogy mi is lesz a hivatásom. Mióta felhagytam a versenyzéssel, edzőként tevékenykedem a győri atlétikai club tornaszakosztályában. Mindemellett pedig a Crossfit Arrabona-ban tartok funkcionális edzéseket, köszönhetően Ódor Ferencnek és Ódor Zoltánnak. 

OFF: Gáborral 2017 szeptembere óta heti háromszor edzel. Milyen volt vele az első találkozás?

B.M.: Mivel korábban telefonon egyeztettünk, ezért az első személyes találkozáskor eléggé meglepődtem, annak ellenére, hogy említette mekkora súllyal rendelkezik. Viszont bíztam abban, ha 220 kilósan elhatározta magát az életmódváltás terén, akkor nem lesz okom kételkedni a kitartásában. Szerencsére ez így is lett. Szépen lassan haladunk előre, lépésről-lépésre a céljai megvalósításában.

Forrás: Anna | RAW Agency

OFF: Milyen új kihívások elé néztél edzőként?

B.M.: Ami a kihívásokat illeti, az akadt bőven. Először is az edzésfelépítés terén, mivel korábban nem volt hasonló vendégem. Ennek ellenére nem riadtam meg Gáborral ellentétben, aki, a feladatok közben döbbent rá mekkora is a baj valójában. Rengeteg olyan feladat volt, amiben a saját teste gátolta meg a végrehajtásban. Ez persze őt is motiválta abban, hogy véget kell vetni a korábbi rossz életmódnak. Ebben nagyon sokat segített Ódor Zoltán is, aki Gáborral folyamatosan egyeztetve írja a személyre szabott étrendet.

OFF: Milyen szempontok alapján állítottad össze Gábor edzéstervét?

B.M.: Elsősorban a súlyát kellett alapul venni, illetve azt, hogy makkegészséges, és semmiféle korábbi vagy már meglévő sérülése nincs. Ez volt a kiinduló helyzet és innen haladtunk kilóról-kilóra, egyre lejjebb. Eleve azért a crossfit edzésrendszerét vettük alapul, mert intenzív és állandóan változó ingereket biztosít. Emellett, a szigorú étrendet betartva, az eredmény borítékolható lesz. A kezdetekkor eléggé be voltunk korlátozva gyakorlatok terén, de szerencsére az ízületi mozgékonyságával és testtudatával nem volt probléma, így viszonylag gyorsan tudtunk haladni az alapmozdulatok tanulásával. Lassan egy év elteltével már az se okoz gondot, hogy akár közösen edzünk egyet. Ez pedig nagy szó, mert az elején nem gondoltam volna, hogy kilenc hónap elteltével mindenféle nehézség nélkül tudunk együtt is edzeni. Ez tényleg hihetetlenül hangzik, azt szem előtt tartva, hogy honnan kezdtük a közös munkát.

OFF: Kételkedtél-e valaha a sikeretekben?

B.M.: Nem kételkedtem. Bár ez nem olyan egyszerű kérdés. Nyilván, ha valaki ekkor túlsúllyal rendelkezik és elhatározza magát az életmódváltás terén, akkor már fél lábbal rálépett a helyes útra, de rajta maradni még nehezebb. Márpedig, ahogy teltek a hónapok, egyre biztosabb voltam abban, hogy Gábor nem fogja feladni és jó az irány. Persze egy ilyen helyzetben nagyon fontos a motiváció fenntartása és a folyamatos kommunikáció, mert mindezek nélkül azt gondolom könnyű letérni az helyes útról.

OFF: Mi volt eddig a legnehezebb része kettőtök történetének? Hogyan lehet átlendülni a kritikus időszakokon?

B.M.: Nem gondolom, hogy volt kifejezetten nagyon nehéz időszak, mert bíztam Gáborban. Ahogy előbb említettem, folyamatosan beszéltünk az esetleges nehézségeiről, amivel meg kellett birkóznia az életmódváltás miatt.

Forrás: Anna | RAW Agency

OFF: Vannak olyan emberek, akik miután elérték az életmódváltás kezdetén kitűzött céljaikat, szépen lassan visszaállnak a régi, rossz szokásaikhoz. Hogyan lehet ezt elkerülni? Miként lehet megtartani a motivációt?

B.M.: Elsősorban mindig rövidtávú célokat kell kitűzni, amik teljesíthetők, és lépésről-lépésre kell haladni. Sokan talán, akkor esnek csapdába, mikor több hónap elteltével se tudják teljesíteni az adott célt, mivel az nem volt reális arra az időszakra nézve. Ha valaki személyi edzővel dolgozik, mint például a Gábor, akkor az edző feladata is a motiváció fenntartása. Erre teljesen jó módszer, hogy egy-egy feladatot időszakosan újra elvégeztetek vele, hogy lássuk mennyivel gyorsabban tudja végrehajtani ugyan azt a feladatot, amit korábban megcsinált. Vagy akár egy súlyemelő gyakorlat egyismétléses maximuma mennyit javult a korábbi csúcsához képest. Emellett havonta jár teljes testösszetétel mérésre, ami szintén szemlélteti a javulást vagy épp az ellenkezőjét – bár az utóbbi még nem fordult elő. Ezek az apró dolgok mind hozzájárulnak a motiváció fenntartásához, ami egy ilyen hosszú folyamat alatt elengedhetetlen.

OFF: Mit ajánlasz azoknak, akiknek az életéből eddig teljesen kimaradt a mozgás?

B.M.: Mindenképpen kezdjenek el mozogni, mert a mozgásszegény életmódnak rengeteg hátulütője van, és idő kérdése, hogy ebből adódóan mikor jönnek elő különböző megbetegedések. Egy olyan embernek, aki soha nem végzett rendszeres testmozgást, nagyon nehéz rávennie magát, arra, hogy elkezdjen sportolni, de a hátralevő élete folyamán ez többszörösen kifizetődő lesz, ebben teljesen biztos vagyok.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés