Kövess minket

Hiphop

SP visszatér a raphez!

Ismerős valakinek a Helyszínelők, mint rap csapat? Vagy a Srác a szomszéd házból EP? Akinek újat mondtunk volna, annak most megsúgjuk, hogy Éder Krisztiánról beszélünk. Az előadó 2016-ban, visszatér a raphez!

Megosztva

Ha Éder Krisztián, azaz SP nevét halljuk, rögtön kétes érzelmek fognak el minket, hiszen az egykori tini lányok bálványa karrierje csúcsán két részre osztotta az országot. Volt, aki, gyűlölte és egyenesen a pokolba kívánta a soproni srácot, de akadtak olyanok is, akik a kamasz külső mögött meglátták benne a tehetséget.

Talán néhány embernek újdonság az, hogy az érzelmes pop előtt az előadó, a rap zenéhez állt közel és olyan magyar underground rapperekkel és producerekkel dolgozott együtt, mint Siska Finuccsi, Day, Eckü, Fankadeli, Fluor Filigran vagy éppen Pixa. Persze, akkoriban az egész rap dolog még máshogy nézett ki itthon, mint most, hiszen az előbb említett előadók még teljesen más vizeken eveztek, talán Siska az, aki megmaradt saját maga kis világában (pozitív értelemben). Habár, most körülbelül 10 év leforgásáról beszélünk, nyilván a mai rap szcéna teljesen átformálódott. Kevesen tudják, hogy Day például SP lemezén tűnt fel legelőször, s azóta egy elég nagy tábort állított maga mögé. Fluor Filigran, jelenleg sima Fluor néven pörög a WellHello-ban, de évekkel ezelőtt szövegelt SP-vel is, majd aztán jött a Partyarc, amiről jobb, ha most nem beszélünk…
[vembed youtube=”PyL6xlpUOmg” ]
[vembed youtube=”ydSj-_nCfd8″ ]
Az akkori suhanc előadó, 2006-2008 között két cuccot készítette el, az egyik a Srác a szomszéd házból EP, ami 6 számot tartalmazott, majd jött egy nagyobb kiadvány, ami a Kölyök nevet viselte. Az utóbbi 13 számos volt, de ez sem volt még teljesen kiforrott mutatvány. Csak azért, hogy átfogó képet kapjunk SP akkori kapcsolatairól, meg kell említenünk az albumon szereplő előadókat is. A sort, az akkori Zsuzs néven futó énekesnő kezdi, aki manapság Marge néven nyomul. Day is csapatta ezen az albumon, csakúgy, mint Fankadeli és Riddler is. Még jó, hogy beszéltünk a fentiekben a WellHello-ról, hiszen a másik tag, Diaz is előbukkan a lemezen. Magyar rap zene szintjén akkor, tehát elég jó neveket tudott felsorakoztatni SP, habár már akkor is lehetett érezni a levegőben, hogy a fiatal előadó, próbál egy kicsit más vonalat is megfogni.[vembed youtube=”n1WGL5ANrX8″ ]
[vembed youtube=”S_xDxMm28yM” ]
Az egyre nagyobb rajongótábornak és a videoklipeknek köszönhetően, a VIVA tv is felfigyelt SP-re, majd sorozatosan, nyilván önszántából is, de fokozatosan vált el zeneileg a raptől. Az átlag magyar, innentől kezdődően ismerhette meg SP-t, aki pop zenével hódítja meg a fiatal lányokat. Díjakat persze zsebelt be a fiú, nem is keveset, sőt élő koncertjei több ezer embert vonzottak.
[vembed youtube=”fzIQw96jftE” ]
Az utóbbi években kevesebbet lehet hallani róla zenei téren, inkább fotós és videós munkái a meghatározóak. Közszereplők, sportolók, zenekarok és modellek, mint Palvin Barbara is a fényképezőgépe elé álltak, de rap zenéhez való kötődését így sem tudja leplezni, hiszen 2013-ban a tatabányai mésztelepen forgatott klipet az Egyenlőknek (Jam Balaya+ Vészk’járat). Néhány szösszenet azért érkezett tőle, hogy megmutassa, nem felejtett el szövegelni. Ilyen volt a Hot16Challenge is, ami jó alkalmat adott neki arra, hogy toljon pár sort. A RAPKAZETTA, itt jelent meg nála!
[vembed youtube=”fYDpmYKIl5M” ]

[vembed youtube=”i8MR8O8QAH8″ ]
2016-ban azonban visszatér a raphez, legalábbis ezt sugallja az a kép, amit még decemberben posztolt a facebook oldalára. A RAPKAZETTA névre keresztelt kiadvánnyal SP ismét a színre lép. A kép elárulja azt is, hogy olyan producerek fognak alapokat pakolni SP alá, mint AZA, KETIOZ, TIBBAH és PIXA. Tehát elmondhatjuk, hogy véresen komolyan gondolja a visszatérést! Ha ott folytatja, ahol régen abbahagyta, akkor bizonyára egy vagány kis albumot hallgathatunk majd meg!

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés