Kövess minket

Aztaa

Spielberget és Streisandot is kitüntették az amerikai Elnöki Szabadságéremmel

Barack Obama amerikai elnök Barbra Streisand színész-énekesnőt és Steven Spielberg filmrendezőt, valamint 15 kiemelkedő teljesítményt nyújtó amerikait is kitüntetett az Egyesült Államok legmagasabb polgári kitüntetésével, az Elnöki Szabadságéremmel magyar idő szerint szerdára virradó éjszaka.

Megosztva

spielberg1125

Fotó: Getty/Europress

    „Ma olyan nagyszerű embereket, köztük újítókat, művészeket és vezetőket ünneplünk, akik hozzájárultak az Egyesült Államok erősödéséhez” – fogalmazott beszédében Obama, aki a washingtoni elnöki hivatalban adta át az elismeréseket.
    Az idei kitüntetettek között szerepel Bonnie Carrol, aki a háborús veteránokért tett sokat, Emilio Estefan zeneszerző és producer, Gloria Estefan énekes-zenész-zeneszerző, Lee Hamilton volt képviselő, a külügyek és a biztonságpolitika szakértője, Katherine G. Johnson, az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) matematikusa, Willie Mays egykori baseball-játékos, Barbara Mikulski, az amerikai törvényhozás leghosszabb ideig szolgáló női tagja, Itzhak Perlman karmester, William Ruckelshaus, aki a közszolgálatban, az egészségügyben és a klímaváltozás elleni harcban szerzett érdemeket, Stephen Sondheim színházi zeneszerző és lírikus, valamint James Taylor zeneszerző és előadóművész.
    Posztumusz kapta meg az elismerést Yogi Berra volt baseball-játékos, menedzser és edző, Shirley Chisholm, az amerikai képviselőházba 1968-ban elsőként megválasztott afroamerikai nő, Billy Frank, az indiánok jogainak bajnoka és környezetvédő, valamint Minoru Yasui polgári és emberi jogokat védő aktivista.
    Az elismerést olyan embereknek ítélik oda, akik elismerésre méltó módon járultak hozzá az Egyesült Államok biztonsági vagy nemzeti érdekeihez, a világbékéhez, valamint kulturális vagy más jelentős állami vagy magántörekvésekhez.
    Az Elnöki Szabadságérem kitüntetettjei között volt az elmúlt fél évszázadban Frank Sinatra, Duke Ellington, Ella Fitzgerald, Martin Luther King, valamint a volt elnökök közül John F. Kennedy (posztumusz), Lyndon B. Johnson, Ronald Reagan, Gerald Ford, Jimmy Carter és idősebb George Bush. John Kenneth Galbraith közgazdásznak, Colin Powell első afroamerikai külügyminiszternek és Ellsworth Bunker diplomatának kétszer is odaítélték az elismerést.

(MTI)

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük