Kövess minket

Sport

Extrémsport világbajnokok vallottak karrierjükről

Életveszélyes mutatványok, száguldó motorok és egekbe szökő adrenalin: egy extrémsportoló életének részei. Ezt a nem mindennapi életmódot választotta Herczeg Balázs stunt motoros és Szóláth Szebasztián wakeboard versenyző is, akik két külön generációban vágtak neki a rizikós sportoknak. A Playboy Man of the Year fenegyerekei a meghatározó kezdetekről és pályájuk nehézségeiről beszéltek.

Megosztva


Herczeg Balázs stunt riding világkupa-győztes hamarosan negyvenedik életévét tölti, de még mindig a nyeregben érzi legjobban magát. A stunt motorozás hazai fenegyereke már tinédzserként sem félt a veszélyes mutatványoktól. „14 évesen kezdtem motorozni, és édesapám haláláig motocrossoztam. Sajnos ezután egy hosszabb szünet következett, szülői támogatás nélkül nem tudtam érvényesülni ebben a világban. 25 éves koromban viszont ismét belendültem, de már a stunt műfajban tettem kockára a testi épségemet” – kezdte a vagány sportoló, aki először csak poénból próbálta ki az extrém stílust. „Az első igazi megmérettetés a 2007-es stunt riding világbajnokság volt, amit ráadásul azonnal megnyertem. Tavaly is közel voltam a bajnoki címhez, de egy technikai hiba miatt sajnos csak második lettem” – emlékezett vissza az extrémsportoló.


„A stunt riding azonkívül, hogy nagyon látványos, korántsem veszélytelen, egy híján az összes ujjam eltört már és mindkét térdemet műtötték. Szerencsére másokban nem okoztam kárt, bár előfordult hogy egy nézőről letéptem a pólót, mert a motorom fékkarja beleakadt a ruhájába. A rizikós helyzetek ellenére én bátorítom a stunt motorosok új generációját, vágjanak bele, csak figyeljenek magukra és viseljék a szükséges védőöltözéket” – mondta el Balázs.


A 23 éves Szóláth Szebasztián már 8 éves korában száguldozott a vízen és 2010-ben wakeboard világbajnoki címet szerzett. „Vízisível kezdtem, ami eleinte nehezen ment, mert kicsi voltam és nem tudtam kanyarodni. Közben folyamatosan figyeltem a profibbakat, hogy egyszer én is egy szintre kerüljek velük” idézte fel a kezdeteket Szebasztián, aki eddig komolyabb akadályok nélkül törhetett a csúcsra.


„Szerencsére a szüleim már a legelső vízisí órám óta támogatnak, pedig később a wakeboarddal már elég vad mutatványokat műveltem. Valószínűleg óriás mázlista vagyok, mivel semmilyen komolyabb sérülésem nem volt. Egyedül az időjárás akadályozott néha a karrieremben, de hála a támogatóimnak, manapság már mindig külföldre utazom télen, ahol szabadon hódolhatok a szenvedélyemnek és készülhetek a versenyekre” – mesélte Szebasztián, akinek Herczeg Balázs mellett Bercsényi Balázs, Herczeg Zoltán és Szabó Győző az ellenfele a Man of the Year szavazáson.

A Playboy Man of the Year jelöltjeire március 23-ig lehet szavazni az alábbi linken: http://www.playboy.hu/manoftheyear/

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés