Kövess minket

Gasztro

Steampunk saloon nyílt Budapesten

Budapest turisztikai térképére új gőzkéményként került fel a Krak’n Town, ahol a vendégek tanúi lehetnek a gasztronómia és a művészet zseniális egyesülésének.

Megosztva


Múlt csütörtökön megnyílt Budapest első steampunk saloonja, amellyel Magyarország is bekerült a világ gőzpunk vérkeringésébe. Romkocsmát vagy hipster tematikát kialakítani gyerekjáték, még az IKEA is sorozatban gyártja az ehhez passzoló kiegészítőket. Úttörőnek lenni viszont teljesen más. A Krak’n Town (Budapest, VIII. ker. József körút 31/A.) tárt karokkal fogadja mindazokat, akik elvesznének a steampunk alternatív művészetének világában. 

Mit lehet tudni a steampunkról?

Egy kortárs művészeti irányzat, aminek gyökerei H G. Wells és Jules Verne munkásságáig nyúlnak vissza. Reneszánsza a 80-as évek Angliájából indult, és formavilágával pillanatok alatt belopta magát a mindennapjainkban fogyasztott művészeti termékek közé. Még a mainstream kultúrafogyasztók is találkoznak ezzel a stílussal fogaskerekek, réz idomok és a viktoriánus motívumok formájában filmek, színdarabok és zenekarok díszleteiben.  Természetes, hogy egy ilyen kreatív közeg kineveli a saját alternatív szubkultúráját, ami tematikát képez szép- és ponyvairodalmaknak, szerepjátékoknak, képregényeknek.”

BUDAPEST ELSŐ STEAMPUNK SALOONJÁVAL BEKERÜL A VILÁG GŐZPUNK
VÉRKERINGÉSÉBE A CIVIL KREATIVITÁS KÖZREMŰKÖDÉSÉVEL

Az étterem megnyitóján Csörgics Mátyás elmondta, hogy az egész ötlet még Kaliforniában fogalmazódott meg, miközben olyan italt fogyasztott, amiről még életében nem hallott. A fogas kerekek már akkor pörögni kezdték fejében, de a nagy bummot mégis az első kézműves sörök megjelenése jelentette, illetve az, hogy a kísérletezgetések eredményeként megszületett a Főzdefeszt. A sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy sok munkát fektettek abba, hogy álmaik kocsmáját megalkossák. Lelkiismeretesen bejárták Európa steampunk helyeit, voltak Szlovákiában, Lengyelországban, sőt még Svédországban is. Fokozatosan rádöbbentek arra, hogy mivel minden üzlet más és más volt, ezért tuti recept nem létezik. Csörgics Mátyás szavaiból az is kiderült, hogy ők bizony az elejétől fogva értéket akartak teremteni, és a piacon a legjobbak szerettek volna lenni. De innen jött lényegében csak a neheze, mivel a megvalósítás nagyon sok időt, energiát és erőforrást igényelt. „A megvalósítás nagyon nehéz volt, hiszen itt minden egyedi készítésű. Rengeteg művészt kellett megnyerni, és, ha a prototípus nem volt jó, akkor újra kellett tervezni. Kemény csapatmunka volt, stáblista van a hely mögött.” – hangzott el Csörgics Mátyás, a Malátabarát Egyesület vezetőjének szájából. 


MILYEN VÁLTÁST KÉPVISEL A KÉZMŰVES SÖRFORRADALOMBÓL
KINŐTT _KRAFT SÖR_ MOZGALOM
A megnyitón Szilágyi Tamás, a MAD Scientist sörfőzde vezetője röviden összefoglalta mindazt, amit a kraft sörökről érdemes tudni. Mi kraft?

„Új minőségi jelző, hozzáállás és technológia, mely minőséget teremt a fogyasztók számára.”

– mondta a szakember, aki szerint külön kell választanunk a kraft típusú sörfőzdéket és a kraft típusú söröket. Az előbbi esetében kevés, de szigorú kritériumok vannak érvényben, ezért alapvető elvárás, hogy a termék-, és ne profitorientált legyen. Tehát, ebben az esetben a cél egy magas színvonalú termék előállítása. A másodiknál a higiénia dönt. illetve az európai szint megütése. Szilágyi Tamás a megnyitón fontosnak tartotta definiálni a kézműves és a kraft sörök közti különbséget. Hangsúlyozta, hogy „most mar nem kézzel keverik a sört, ez a kézműves jelző megvezető egy fogyasztó számára. Ezzel szemben a kraft egy minőséget képvisel.” Véleménye szerint a sörök legyenek szépek, legyen jó textúrájuk, szép legyen a hab, de talán a legfontosabb, hogy egy kraft sörfőzde mindig képes legyen megújulni, tehát fordítsanak időt és energiát az új receptek kikísérletezésére. Végül, de nem utolsósorban párhuzamot vont a sörökkel és a hellyel – „ez a hely elképesztő szenvedéllyel és odaadással készült, pont, mint egy jó sör.”

IDEGENFORGALMI LÁTVÁNYOSSÁG ÉS KULTURÁLIS MISSZIÓ EGY
SZINTE SZÍNHÁZI TÉRBEN
Ezt követően a hely kapitánya, Szűcs Péter ismertette, hogy miért is más a Krak’n Town. Aki betér ide, az egy teljesen más világba csöppen. A vendég egy olyan helyre érkezik, ahol 2316-ot írnak. A story line annyira kidolgozott, hogy itt mindennek története van. A személyzetnek nemcsak saját jelmeze van, hanem életük egy-egy Facebook profilban is testet ölt majd. Ide betérve gyorsan felejtsük el a hagyományos vendéglátást, hiszen ez sokkal inkább a színjátszás és a fordulatok színhelye. Az asztalok story line-jai és a személyzet karakteressége mellett említést kell tennünk az ámulatba ejtő enteriőrről. A steampunk elemek mellett a plafonról léghajók lógnak le, melyek előre programozottak. Szűcs Péter kitért arra is, hogy minden részletet alaposan átgondoltak. A mosdók kialakítását is a steampunk vonalat követték. Kulcsfontosságú volt a recycling, ezért a mosdókagylót bográcsból alkották meg, a piszoárokat pedig fém vödrökből galvanizálták. A női mosdó a viktoriánus kort idézi meg, a mechanikus karú öblítés megoldása pedig a vízszerelőnek is kisebb kihívást okozott. 

A KÍNÁLAT…
A kétszintes vendéglátóegységnek jelenleg még csak a felső szintje üzemel, ahol 8 sörcsappal (állandóan változó kínálattal), továbbá a tradicionális angol konyha és modern gasztronómia fúziójával várják a különlegességek szerelmeseit. Az alsó szint – melynek megnyitását jövő hónapra tervezik –  24 sörcsappal és bisztró jellegű ételekkel gondoskodik majd a vendégek kényelméről. A pinceszint olyan igényes sörözőként funkcionál majd, ahol nemcsak angol, hanem amerikai sportközvetítéseket is lehet majd nézni. 

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés