Kövess minket

Hiphop

Szaúdi-thaiföldi gyémántviszály: hihetetlen fordulat, a tolvaj szerzetesnek állt

Majdnem 30 éve vitázik a két ország egy halom, lopott drágakövön. Filmbeillő történet következik.

Megosztva

A Szaúd-Arábia és Thaiföld között több mint 25 éve tartó gyémántviszályban újabb fordulat következett be, mivel a drágakövek tolvaja úgy határozott, hogy lemond világi életéről, és szerzetesnek áll – közölte csütörtökön a dpa német hírügynökség.


1989-ben Kriangkrai Tehamong takarítóként dolgozott az egyik szaúdi herceg palotájában, ahonnan több mint 17 millió euró (mintegy 5,3 milliárd forint) értékben ékszereket tulajdonított el. Thaiföldre menekült, ahol rövid időn belül elfogták. A thaiföldi hatóságok lefoglalták a tolvaj zsákmányának nagyobb részét, majd visszaszolgáltatták.

A szaúdi herceg azonban később azt állította, hogy a visszakapott gyémántok csupán értéktelen hamisítványok. A thaiföldi hatóságok ezt cáfolták.

Három szaúdi diplomatát, akiket az eredeti kövek felkutatására küldtek, meggyilkoltak 1990-ben Bankokban, egy üzletember pedig eltűnt.

A szunnita királyság arra gyanakodott, hogy az ékszerek eltűnését övező összeesküvéshez a legmagasabb thaiföldi vezető köröknek is közük van. 2014-ben négy gyanúsított, köztük egy rendőrt is bizonyítékok hiányában felmentettek. Az ügy máig megoldatlan maradt, Kriangkrait ugyanakkor hazájában öt év börtönre ítélték a lopás miatt.

Az 1989-ben történt nagy port kavaró bűntény miatt Szaúd-Arábia máig nem küldött nagykövetet Thaiföldre.

(MTI)

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés