Kövess minket

Campus

Szexrobotok és a katolikus egyház – beszóltak a papnak

Sikerről, politikáról, de még az anális szexről is kérdezhették a fiatalok három egyház képviselőit a Campus Fesztiválon. A „Szólj be a papnak” rendezvénysorozattal hamarosan a budapestiek is találkozhatnak.

Megosztva

Idén indult el egy rendhagyó vitaest-sorozat Debrecenben, „Szólj be a papnak” címmel. Itt három egyház képviselőjét, Veres János református lelkipásztort, Asztalos Richárd evangélikus lelkészt, valamint Tokodi László domonkos rendi szerzetest, katolikus papot faggathatják az érdeklődők egy-egy tematika köré felfűzve – akár egy korsó sör mellett. A mostani, debreceni Campus Fesztiválon pedig saját sátrat is kaptak, ahol délutánonként pódiumbeszélgetés volt, nap közben pedig akár kvízeket is ki lehetett tölteni, például Tankcsapda dalszövegeket kellett összepárosítani bibliai igékkel, de vicces volt a „Mennyire vagy Isten?” nevű teszt is.

Érdekesség, hogy az ötletgazdák között nem egyházi személyeket kell keresni: az egyik szervező, Berecz Péter például jogász, és elmondta, néhány barátjával szoktak egyházi, filozófiai kérdésekről elmélkedni. Egy idő után pedig megfogalmazódott a gondolat, hogy mennyországról, pokolról vagy sátánról olyan közegben is lehetne beszélgetni, ami esetleg másokra is kihat.

Forrás: Facebook/Szólj Be a Papnak

Az alap elképzelés az volt, hogy elsősorban fiatalok részére teremtsenek egy olyan lehetőséget, ahol teret adnak az értelmes vitákra. Meghívták erre a kedvenc papjaikat, lelkészeiket, és hogy vonzó legyen, adjanak egy provokatív címet az eseménynek – így lett a cím „Szólj be a papnak”. Mint mondja, mindenképp a formális, embereket gyakran elidegenítő egyházi kereteken kívül akarták ezt megszervezni, ezért helyszínnek egy belvárosi kávézót-sörözőt választottak, ahol már beszélgettek a szexualitásról, jóról és rosszról, bűnökről, pénzről és gazdagságról, vagyis amik a hétköznapi életet is érintik.

„Ezen felül bennem még volt egy személyes motiváció is, mégpedig az, hogy a reformációnak idén van az 500 éves jubileuma. Azon gondolkoztam, hogyan lehetne az emlékezés mellett aktív dologgá formálni ezt az emlékévet” – tette hozzá Berecz Péter. Mivel akarták a szervezéssel terhelni az atyákat, így ez a baráti társaság intézett mindent – helyszínt, marketinget, témákat, plakátokat. Hárman kezdték el januárban a rendezvénysorozat szervezését, mostanra pedig már több mint 20 önkéntesük is van.

„Bizakodóak vagyunk, az a tervünk, hogy Budapesten is induljon egy hasonló rendzevény. Úgy tűnik, erre ősszel sor is kerül” – mondta Berecz Péter.

Az valószínűleg senkit sem lep meg, hogy a szexualitás témaköre érdekli a legjobban az embereket. „Most a fesztiválon sem voltak szégyellősek, de ennél jobban is be lehetne kérdezni. Mindenki intelligensen, szépen fogalmazott, nem trollkodták szét a beszélgetést. Visszatérő témák között van a házasság előtti szex, a mesterséges megtermékenyítés, a homoszexualitás megítélése – ilyenkor persze kijönnek az egyházak közötti különbségek is, viszont mivel a közönség konkrét állásfoglalást vár, ezt megkapják, itt nem terelik el a szót a lelkészek, papok” – derül ki. „Mindig adunk arra is lehetőséget, hogyha valakit a nyilvános beszélgetésen túl még van, ami érdekel, akkor üljön le nyugodtan egy sör mellett a pappal és beszélgessenek. Meg akarjuk mutatni, hogy a kereszténység nem egy letűnt kor hozadéka, hanem ma is aktív és vonzó életformát kínál, és az egyházak mernek válaszolni a kényes kérdésekre. Le akarjuk bontani a falakat” – fogalmazott Berecz Péter.

Szexrobot és a katolikus egyház

„Amikor a srácok megkerestek az ötlettel, az volt az első reakcióm, hogy ‘Végre!’” – idézte fel kérdésünkre a kezdeteket Tokodi László domonkos rendi szerzetes, katolikus pap. „A szervezők odajártak hozzám felnőtt hittanra, egyfajta missziós felkészítésre, így már ismertem őket korábbról. Amikor vázolták, miről lenne szó, örültem neki. Különösen jó ötletnek tartottam, hogy kocsmában tartsuk ezeket az alkalmakat” – tette hozzá.

Forrás: Facebook/Szólj Be a Papnak

Mint mondta, nem nagyon érdekelte, mit szólnak hozzá a gyülekezetben. „Szerintem ezek mind olyan dolgok, amiről érdemes beszélgetni. Persze a cím az provokatív, voltak hívek, akik azt gondolták, egyházellenes dologról van szó és le is szedték a plakátot, hogy megvédjék a papokat. De a fiataloknak ez nagyon tetszik” – fogalmazott.

Tisztában vannak azzal, hogy bármennyire is provokatív és látszólag laza egy-egy ilyen vitaest, komolyan kell venniük. Hiszen a hozzájuk intézett kérdések is komolyak, az érdeklődők nem egymondatos válaszokat várnak, hanem bővebb kifejést, indoklással, miért is az az egyház véleménye, ami. „Vannak  általános kérdések, amik mindig elhangzanak, ilyen tipikusan a ‘mi az egyház véleménye a házasság előtti szexuális életről’ – ami azért ma szinte olyan, mint a levegővétel. Ilyenkor azért be kell hozni azt is, hogy a házasságban azért nagyon is támogatja az egyház a szexuális életet” – magyarázta Tokodi László, vagyis ahogyan többen ismerik, Laci atya.

„Volt egy kérdés, ami nagyon tetszett: mi az egyház véleménye a szexrobotokról. Fogalmam nem volt először arról, mi is ez, azt se tudtam, hogy ilyen létezik, még hallani is furcsa volt” – válaszolta azon kérdésünkre, mi volt az egyik legmeghökkentőbb érdeklődés. „A szexualitást az Isten azért találta ki, hogy két emberi személy – egy férfi és egy nő – megtapasztalja azt a természetfeletti egységet, amikor annyira szeretik egymást, hogy kettőből egy lesz. Ha csak élvezeti cikknek tekintjük a szexet, amiből egy jó érzést nyerünk, akkor inkább igyunk egy sört… Ez a szexrobot is annyira lealacsonyító. Az Isten által olyan szép dolognak teremtett szexualitást kár ilyen állati szintre vinni, hogy én kerüljek a középpontba a másik helyett – holott a szex erről szól, hogy a másikat boldoggá teszem, ezáltal pedig én is boldog leszek. Ha csak én akarok boldog lenni, a másik lehet boldogtalan lesz, hiszen ő is tapasztalja, hogy ez az egész nem róla szól, mivel nem is őt akarjuk, csak a testét. Egy robottal pedig… ez olyasmi, mint az önkielégítés, megadom magamnak a jó érzést” – fejtette ki a véleményét.

Forrás: Facebook/Szólj Be a Papnak

Az emberek közé kell menni

Úgy tapasztalja, egy-egy ilyen vitaestre nem csak ateisták, hanem hívők is járnak. „Gyakran egyházon belül sem tudják kinek feltenni azokat a kérdéseket, amelyek nálunk elhangzanak. És nem csak a kamaszok, hanem a 30-40 éves korosztály is eljön, kérdez” – mondta.

„A papok sem mindig mernek kérdezettek lenni: lehet, hogy nem fogják tudni egyből a választ. Vagy esetleg azért, mert kellemetlen. A fesztiválon valaki megkérdezte, hogy mi az egyház véleménye az anális szexről. Egy ilyen kérdésre egy idősebb atya nem biztos, hogy válaszolna. De ezek a témák itt vannak előttünk, erre nekünk választ kell adni” – tette hozzá Laci atya.

A pap véleménye szerint az egyháznak ki kell mennie az emberek közé. „Nem szabad azt várni, hogy ők jöjjenek hozzánk, Jézus is mindig azt mondta: ‘menjetek’, nem pedig azt, hogy ‘várjátok, míg jönnek’. Ennek természetesen kellene lennie, de sajnos nem az. Szerencsére elég sok erre irányuló kezdeményezés van Magyarországon, és a papok között is lassan felnő egy olyan nemzedék, akik máshogy gondolkoznak, akiknek ez a fesztiválos légkör sem ismeretlen, mindemellett persze képviselik a megszokott értékeket. Isten nekünk adta ez a csodálatos világot, ami jó, azt tegyük a magunkévá, használjuk fel, a rosszat pedig kerüljük el, hagyjuk békén. Ez ilyen egyszerű. Remélem, minél több kreatív kezdeményezés indul majd el a jövőben” – fogalmazott.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés