Kövess minket

Aztaa

Szingapúr, Párizs és Hongkong a legdrágább városok, Budapest nincs az első százban

Megosztva

Forrás:

Szingapúrban, Párizsban, és Hongkongban a legmagasabbak a dollárban számolt megélhetési költségek az egész világon, Budapest ugyanakkor továbbra sincs a száz legdrágább város között, sőt egyre olcsóbb – áll az egyik vezető londoni gazdaságkutató intézet, az Economist Intelligence Unit (EIU) kedden ismertetett éves globális felmérésében.

Az EIU 160 termékből összerakott áru- és szolgáltatáskosár átlagárának kiszámításával állítja össze éves listáját a világ nagyvárosainak dollárban mért megélhetési költségeiről. Az összehasonlítás alapja 100-as megélhetési mutatóval hagyományosan New York. Az idei felmérés szerint a 133 várost tartalmazó listán holtversenyben került az első helyre Szingapúr, Párizs és Hongkong.

A felső tízes mezőnyben szerepel Zürich, Genf és Oszaka, Szöul, Koppenhága és a viszonyítási alapként használt New York, valamint Tel-Aviv és Los Angeles.

Budapest ugyanakkor a 133-as mezőnyben az idén a 105. helyre került. Az EIU kimutatása szerint a magyar főváros a dollárban fizetett külföldi kiküldöttek számára egyre olcsóbb: Budapest tavaly a 101. helyen, öt évvel ezelőtt a 100. helyen, tíz éve a 65. helyen állt.

Az Economist Intelligence Unit kedden bemutatott költséglistáján a világ legolcsóbb városa – legalábbis a dollárban fizetett külföldiek számára – a venezuelai főváros, Caracas, amely az utolsó, 133. helyre került. A legolcsóbb tízes mezőnyben szerepel Damaszkusz, Taskent, Almati, Bangalore, Karacsi és Lagos, Buenos Aires és Chennai, illetve Delhi.

Az EIU elemzői hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy az olcsóság nem feltétlenül ad okot jókedvre, mivel általában gazdasági-politikai felfordulással, biztonsági kockázatokkal terhelt rosszabb életminőséget is jelent.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük