Kövess minket

Aztaa

Színváltós elektromos autót mutatott be a BMW

Megosztva

Az idei Las Vegas-i Consumer Electronics Show kiállításon leplezte le a BMW az új, egyelőre csak dizájn projektként létező elektromos autóját, mely gombnyomásra tudja változtatni a színét.

A német autógyártó az e-könyv-olvasókban is használt „E Ink” technológiát használja, mely alapvető része a több millió parányi mikrokapszula, amik kb. olyan szélesek, mint az emberi hajszál. A mikrokapszula pozitív töltésű fehér és negatív töltésű fekete pigmentet tartalmaz, és átlátszó folyadékban van felfüggesztve. Amikor negatív elektromos mezőt alkalmaznak, a pozitív töltésű fehér pigmentek a mikrokapszula tetejére mozdulnak, így látszóvá válnak az ember számára. A felület ettől fehérnek látszik azon a ponton. Ugyanekkor az elektromos mező a mikrokapszula aljára húzza a fekete pigmenteket, mitől azok el lesznek rejtve. A folyamat fordítottja a fekete pigmenteket viszi előre, melyek fekete pontot képeznek. Csak akkor fogyaszt áramot, amikor tartalma változik. 

Lényeg a lényeg, az autó színe feketéről fehérre változik egy gombnyomásra, mint ezen a videón látható.

Az innováció elég látványos, de a közeljövőben nem tervezi piacra dobni az autót a BMW, még csak kísérleti szakaszban van a projekt. Az elérhető színek egyelőre a fehér-fekete-szürke hármasra korlátozódnak. A BMW elmondása szerint a színváltoztatásnak praktikus okai is lehetnek, napsütötte időben például a fehér színnel lehet visszaverni a napsugarakat és ezáltal hűvősebbé tenné a kocsit, míg télen pont a fordítottja, a fekete színnel lehet kicsit bevonzani a napsugarakat és ezáltal kicsit melegebbé tenné a belteret.

(The Verge)

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés