Kövess minket

Sport

Tabata, a sportőrület!

A világon néhány évvel ezelőtt új sportőrület kezdett el terjedni. Még nem tudod, hogy mit jelent a „tabata”? Pedig nem más, mint zsírégetés négy perc alatt.

Megosztva


A tabata egyre nagyobb népszerűségnek örvend a sportolók körében. Rövid idő ráfordításával az eredmény pedig nemcsak szép izmok lesznek, hanem a hőn áhított erőnlét is. A Tabata Japánból ered, névadója Izumi Tabata professzor a Kanoyában található Sport és Fitness Intézet visszavonult kutatója.

A tabata gyakorlatok magas intenzitású és intervall tréninggel járnak. A lényege, hogy egy gyakorlatból nyolc, 20 másodperces sorozatot kell végezned 10 másodperces pihenőkkel megszakítva. Ezt a gyakorlatsort nyolcszor kell megismételni egymás után. Az intenzív szakaszokat maximális terheléssel végezd (csak így van értelme!). Az eredeti változatban a végrehajtásra összesen 4 perc van, de azt csak azok tudják végrehajtani, akik megfelelő kondival rendelkeznek. Ettől függetlenül a kezdők is bátran próbálkozhatnak. A gyakorlat során végezhetsz fekvőtámaszt, felülést, guggolást, húzódzkodást vagy lebegő ülést. Az edzés előtt ne feledkezz meg az alapos bemelegítésről sem.

[vembed youtube=”pJyoBO08t0E” ]

A tabata elterjedt a celebek körében is. Ezt a módszert használja Elle Macpherson, Kyra Sedgewick és Scarlett Johannson is. A hírességek azért is szeretik ezt az edzésformát, mert nem kell több órán keresztül az konditeremben izzadniuk. Ahhoz, hogy mindig bombasztikusan nézzenek ki, mindemellett aktívan kocognak és odafigyelnek arra is, hogy egészségesen étkezzenek.

Ha kedvet kaptál az edzéshez, akkor kapcsolj mellé egy kis tabata zenét is, amely nemcsak motivál, hanem jelzi, hogy mikor kell gyakorlatot váltanod.

[vembed youtube=”7bb1Msctyd8″ ]

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.