Kövess minket

Hiphop

Táncika és lövöldözés: társadalomkritikus, groteszk klippel tért vissza Childish Gambino

Káosz, emberjogi eszmék és fegyverropogás, avagy Amerika bírálata.

Megosztva

Forrás:

Donald Glover, akarom mondani Lando Calrissian, akarom mondani Earn Marks, őőő…vagyis Childish Gambino új zenével jelentkezett. Mi meg azt hittük, hogy az Awaken, My Love!-val véget ért a zenei pályafutása: ugyan már, áprilisban már egy Észak-Amerikai turnét is beígért, amire a friss triplaalbumukkal robbantó Rae Sremmurd testvérpár is elkíséri, októberben pedig Vince Staples-szel folytatja útját.

Gambino legutóbbi, Grammy jelölt korongjának megjelenése óta nem adott ki zenét, egészen május 5-éig, amikor is megjelent a This Is America, ami több, mint egy élvezetes, komplex dal és egy bravúros klip kombinációja, az anyag tulajdonképpen egy komplett sztárparádé, jelentőségét tekintve pedig igazi szuperprodukció. Vegyük csak végig a közreműködő neveket: nem elég, hogy a végén (3:21) 2017 újdonsült R&B királynője, SZA kap egy cameót, még Young Thug hangja is felcsendül, ez pedig azt jelzi, hogy nem hiába találkozott a két zseniális előadó még márciusban:

Watch this…

262.8k Likes, 4,669 Comments – SEX!! (@thuggerthugger1) on Instagram: „Watch this…”

A tracket még olyan rapperek színesítik háttérvokáljaikkal, mint 21 Savage (aki Thugga mellett azért nagyjából kihallható) Quavo, Slim Jxmmi, vagy BlocBoy JB, hívja fel a figyelmünket a Pitchfork. A pörgősen lépegetős, hullámzóan dallamos alapért -Gambino mellett- az a Ludwig Göransson nevű producerfenomén felelős, aki a hibátlan Redbone-t is összerakta anno, amivel aztán egészen a tripla platina státuszig jutottak.

Glover 5-én a Saturday Night Live showműsornak volt a házigazdája, ahol többek közt barátaival Migos tagok bőrébe bújt, kiparodizálta Kanye aktuális, mindent felfiorgató Twitter ámokfutását, bemutatkozott Landóként, dobott egy új dalt Saturday néven, és nem volt rest elnyomni a This Is Americát sem, csaknem 1 órával a vizuál hivatalos, Youtube-on történő megjelenése után. Gambinót Daniel Kaluuya, a Tűnj el! sztárja konferálta fel.

Childish Gambino – „This is America” SNL Performance

Watch Childish Gambino –

A káoszba torkolló, összetett szimbolikával operáló, Hiro Murai rendezői munkáját dicsérő videóklip igen fajsúlyos témákat dolgoz fel: egyértelműen hordozza magával a Black Lives Matter mozgalom ideológiáját, kétségbe vonja Trump fegyverviselési mániájának szükségességét, és Kendrick Lamari retorikával bírálja a rendszert. A táncmozdulatok dinamikus váltakozásával utal a hihetetlenül gyorsan változó világunkra, amiben nagy felületességgel pontosan úgy ugrálunk trendről trendre, és információról információra, ahogyan Gambino változtatja lépteit, figyelmen kívül hagyva a nagy egészet, azt, hogy mennyi szörnyű és tragikus esemény történik a színfalakon kívül – jelen esetben a saját háta mögött. Mi is csak az idétlen, jópofa táncost látjuk, aki velünk együtt észre sem veszi környezetét, sőt, inkább tudomást sem akar venni róla, hiába hullik darabjaira az az apokalipszis kellős közepén.

Childish Gambino – This Is America (Official Video)

„This is America” by Childish Gambino http://smarturl.it/TcIgA Director: Hiro Murai Producer: Doomsday with Ibra Ake and Fam Rothstein of Wolf + Rothstein tour tickets and merchandise available at childishgambino.com

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés