Kövess minket

Aztaa

Te mit tennél, ha a nyakadra erősítenének egy bombát, és csak akkor vehetnéd le, ha kiraboltál egy bankot?

Egy igaz történet, mely kicsit valóságosabbá teszi a Fűrész filmeket.

Megosztva

Forrás:

2003 augusztusában megtörtént minden idők egyik legbizarrabb bankrablása, aminek elkövetője egy pizzafutár volt. Mint kiderült, a pizzafutárt kényszerítették, egy bombát helyeztek a nyakára, majd egy listát adtak neki instrukciókkal, mit kell tennie. A történet, mely kicsit valóságosabbá teszi a Fűrész filmeket.

2003. augusztus 23. – Erie városa, Pennsylvania állam. Délután 2 körül befut egy hívás a Mamma Mia Pizzériába. Az étterem tulajdonosa válaszol a telefonra, de nem érti a címet, ezért átadja a telefont egyik alkalmazottjának, a futár Brian Wellsnek. Wells leírja a címet, majd elindul kiszállítani a rendelést.

Két órával később az étterem tulajdonosa a televízióban látja, ahogy Brian Wellst letartóztatják a PNC Bank kirablása miatt egy közeli McDonald’s parkolójában. Azonban Wells nyaka körül egy bilincshez hasonlító szerkezet látható, ami egy bombához van kötve. A bombát egy póló takarja, amire kézzel írták a ’GUESS’ szót. Mikor azt kérdezik tőle, hogy hogyan került rá a szerkezet, ő csak annyit mond, hogy négy fekete támadta meg és rakták rá a bombát. Brian kétségbeesetten ül megbilincselve a földön, és azt kérdezi, miért nem segít neki senki. „Ez a bomba éles, miért nem szedik le rólam? Kérem! Valaki próbálja meg leszedni! Fel fog robbani!”. A rendőrök a tűzszerészeket is kihívták már, mikor egyszer csak gyors kattanások hallatszanak a szerkezetből. Pár perccel később a bomba felrobbant, miközben a rendőrök végignézték Brian Wells utolsó lélegzetvételeit. A bomba nem vitte le a fejét, viszont a mellkasába repeszek fúródtak, amik végül a halálát okozták. Két perccel a robbanás után megérkeztek a tűzszerészek.

Forrás:

A rendőrség átkutatta Wells autóját, ahol három kézzel írt jegyzetet is találtak, rajta instrukciókkal, hogyan kell kirabolnia a bankot, majd hogyan tudja leszedni a nyakáról a szerkezetet. A bankrablással kapcsolatban annyit mondott a levél, hogy 250.000 dollárt kell szereznie, amihez kap egy sétabotból átalakított fegyvert, és ha valaki megakadályozná, akkor tegye, amit tennie kell. A következő jegyzetek arról szóltak, hogy a rablás után hova kell mennie, mit kell tennie, hogy hatástalanítsa a bombát. Tulajdonképp úgy írták le, mint egy kincsvadászatot, Briannek A pontból kellett B pontba mennie, majd onnan C pontba és így tovább. A jegyzetek rajzokat is tartalmaztak, hogy Wells könnyebben találjon oda. Viszont a távolságok akkorák voltak a pontok közt, hogy a bomba mindenképp felrobbant volna két pont között, vagyis Brian a kezdetektől halálra volt ítélve. Érdekesség, hogy a levélben többesszámban írt magáról az író, „nekünk”, „mi”, stb. Az egyik mondat így hangzott: „Meg se próbálj túljárni az eszünkön! Előbb cselekedj, utána gondolkodj! Különben meghalsz!”.

Az FBI is nyomozni kezdett, majd kiadták a gyilkos profilját a médiának: „gépész ismeret, van tapasztalata robbanószerkezetekkel, erőszakos személyiség.”. Viszont semmilyen nyomra nem akadtak. A pizza kiszállítási helye egy régi rádiótorony volt, ahol megtalálták Brian lábnyomait és kocsijának nyomait, de semmi mást. Úgy tűnt, hogy ez az eset egyike lesz a döglött aktáknak.

De aztán…

Három héttel a rablás után egy telefon futott be az Erie-i rendőrséghez. Bill Rothstein telefonált, állítása szerint egy holttest van a fagyasztójában a garázsban. Mikor a diszpécser kérdezte, hogy kinek a holtteste és hogy került oda, Rothstein bemondta Jim Roden nevét, és csak annyit tett hozzá „Egy barátnak tettem szívességet”. Ez a barát Marjorie Diehl-Armstrong volt, aki Jim Roden felesége volt. Rothstein vádalkut ajánlott a rendőrségnek: együttműködik a hatóságokkal az enyhébb büntetés reményében. Bill azt mondta, hogy Marjorie ölte meg Rodent, miközben a férfi aludt és csak azért segített neki, mert jóban vannak. Annyira jóban, hogy korábban kétszer is jegyben jártak, de aztán különváltak útjaik. Elmondta, hogy nagyon rosszul érezte magát az egésztől, már hat hete ott van a fagyóban a test, ő pedig már az öngyilkosságon gondolkodott, annyira kínozta a bűntudat. A rendőrök házkutatást tartottak nála, ahol érdekes dolgokat találtak. Például egy szobát tele régi fémlomokkal, nagyon hasonlókat, mint amit a rablásnál használtak. Egy búcsúlevelet is találtak, aminek ez volt az első mondata: „Ennek semmi köze a Brian Wells ügyhöz”. Ez elég gyanús volt a rendőröknek, ki is kérdezték Rothstein-t a rablásról, viszont ő váltig állította, hogy csak a TV-ből tud róla, és csak azért írta bele, hogy még véletlenül se hozzák össze az ő nevét a rablással. Marjorie-t letartóztatták férje megölése miatt, majd a bíróságon el is ítélték. Mikor kimondták az ítéletet, Marjorie azt üvöltötte a levegőbe, hogy Rothstein hazudik, minden szava hazugság, a férfi ölte meg Jim Roden-t és ő ölte meg Brian Wellst is.

Marjorie Diehl-Armstrong-ot mindenki egy rendkívül intelligens nőként ismerte. Azonban már korábban is állt a törvénnyel szemben. Első férjével végzett, viszont a bíróság felmentette, mivel a nő azt állította, hogy a férfi sokszor bántalmazta őt. Második férje rejtélyes körülmények közt halt meg, mikor egyszer elesett a nappaliban és beverte a fejét a dohányzóasztal sarkába. Harmadik férjének meggyilkolása után arra hivatkozott, hogy mentális betegségben szenved, nem volt tudatában annak, hogy mit csinál. Ez igaznak bizonyult, több regisztrált betegsége is volt, többek közt bipoláris depresszió, paranoia és extrém nárcizmus is. Azonban, ha a Wells ügyről kérdezték, ő mindvégig Bill Rothsteinre mutatott.

Nem ok nélkül, ugyanis Wells utolsó helyszíne egy elhagyott rádiótorony volt, aminek közelében csak egy darab ház volt, körülbelül 5 perc sétányira. Ez volt Bill Rothstein háza. És nem ez volt az első furcsaság, ugyanis a pizzériába egy Shell-kút telefonfülkéjéből jött a hívás. Ez a Shell-kút fél mérföldnyire volt a Rothstein házától. Emellett Rothsteinre illett az FBI által keresett ember profilja, valamint megvolt a tudása ahhoz, hogyan lehetne sufnituning bombát készíteni. Azonban nem tudták biztosan az ügyhöz kapcsolni, így ismét zsákutcába futottak a nyomozók. Bill Rothstein 2004 nyarán rákbetegség következtében elhunyt.

Forrás:

Újabb fordulatot vett az ügy, mikor egy prostituált is bekerült a képbe. Jessica Hoopstick elárulta, hogy Brian Wells a kuncsaftja volt (amit a rendőrség megerősített, egy jegyzetet találtak Brian lakásán, melyben különböző örömlányok nevei voltak, köztük az övé is) és gyakran jártak egy Kenneth Barnes nevű fickóhoz, aki jól ismerte mind Marjorie-t, mind Bill Rothsteint. Így keveredett rá a gyanú Ken Barnes-ra, aki vádalkut ajánlott: elmond mindent, amit Brian Wellsről tud és milyen kapcsolat köthető hozzá, és a Marjorie-Bill kettős közt.

Ken Barnes Marjorie egyik horgászcimborája volt. Jó barátságot kötöttek a közös horgászások során. Egyszer Marjorie a következő ötlettel állt elő: ki szeretne rabolni egy bankot azért, hogy később Barnes-t felbérelje az apja meggyilkolására. Barnes elvileg félvállról vette az egészet, és csak mondott egy összeget: 250.000 dollár. Marjorie azért haragudott az apjára, mert a papa kivette a bankból az elhunyt felesége örökségét, amit végül részben jótékony célra fordított. Marjorie pedig ezt megbocsáthatatlan bűnnek vélte. Vagyis azt, hogy nem neki adja a pénzt. És a bank, ahonnan az örökséget kivették: a PNC Bank.

Barnes később bevallja: neki is köze volt a Brian Wells ügyhöz. Elmondása szerint a Wells ügyben kevesen vettek részt: Marjorie, aki az egész terv kitalálása mögött állt, Bill Rothstein, aki a bombát tervezte és alkotta meg, Jim Roden, aki sofőr lett volna, Bill lakótársa, Ken Barnes, és végül: Brian Wells. Ken azt mondta, hogy Marjorie azért ölte meg férjét, mert ő el akarta mondani a rendőrségnek a tervet, mielőtt az megtörtént volna. Valamint, hogy Brian is végig tudott a tervről. Egy gyűlés is volt a robbantás előtti napon Rothstein házában, ahol Wells is ott volt. Ezt egy szemtanú is megerősítette, aki pont akkor ment arra autóval és majdnem nekiment Wellsnek, aki egyszerűen kivágott Rothstein kocsibeállójából.

Az FBI ismét Marjoriehoz fordult, aki váltig állította, semmi köze a gyilkossághoz, bár többen is látták a Wellsnek adott jegyzeteken található helyszíneken a rablás napján. Hogy bizonyítsa ártatlanságát, megkérte a nyomozókat, hogy vigyék körbe őt a városban, hogy elmondja hol mit csinált aznap. Mikor Rothstein házánál jártak, akkor Marjorie elmondta, hogy Bill két konyhai időzítőt is kért tőle pár héttel korábban. Itt a nyomozóknak beugrott, hogy a nyakra tehető szerkezeteben két konyhai időzítő volt és ez egy olyan információ, amit csak a rendőrség tudhatott. Amikor Marjorie rájött a baklövésére, nem szólalt meg többet a kocsiban. 2010-ben Marjorie-t elítélték rablásra való felbujtás vádjával, ítélete: életfogytiglan plusz 20 év. Ken Barnes-t még 2007-ben ítélték el, 20 év börtönt kapott, 2027-ben szabadulhat.

Barnes elmondta, hogy örül a börtönnek, megérdemli büntetését, valamint ennek köszönhetően leszokott drogfüggőségéről is. A börtönben jobban gondoskodnak róla, mint ahogy ő tette volna saját magával odakint. Valamint elmesélte a részleteket, hogyan került Brian Wellsre a bomba. Pizzát rendeltek, Brian viszont ott tudta meg, hogy itt a nagy nap. Amint meglátta, hogy a bomba igazi, visszakozni kezdett, mivel arról volt szó, hogy a bomba nem lesz valódi. Többen lefogták, megütötték, majd Bill lakótársa rátette a bombát. A jegyzeteket berakták a kocsijába, és útjára indították a futárt.

Évekkel később Jessica Hoopstick is megszólalt, hogy elmondja, ő mit tud. Elmondása szerint, Ken Barnes megkereste őt, hogy szüksége van egy balekra egy komoly ügyben, hogyha tud valakit, akkor szóljon. Jessica pedig épp egy olyan pillanatában volt, mikor crack kellett neki, ami Barnes-nál mindig volt. A crack-ért cserében Jessica bemondta Brian Wells nevét, akit összehozott Barnes-szal. Azonban Jessica azt állítja, hogy Brian nem tudott a rablásról egészen a pizza kiviteléig a rádiótoronyhoz.

A rablás 15 éve történt. Azóta nem sikerült biztosra megfejteni, hogy ki szerepelt a rablásban, ki nem, ki tervelte ki, ahogy az is tisztázatlan, Brian Wells részt vett-e a tervelési fázisban. Annyi biztos, hogy Brian Wells meggyilkolásáért senkit nem ítéltek el. Bill Rothstein 2004 nyarán elhunyt, míg Marjorie Diehl-Armstrong természetes körülmények közt távozott 2017. április 4-én. Titkukat magukkal vitték a sírba.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés