Kövess minket

Események

Technóról, ügyes hazai dizájnerekről és hajósbuliról fog szólni az idei Telekom Electronic Beats Festival

A Várkert Bazárban és környékén szeptember 13. és 15. között zajlik Budapest következő nagy elektronikus zenei ünnepe, amit ezúttal kifejezetten nagynevű német és angol DJ-k fognak uralni – nappal pedig hajósbuli és ügyes hazai tervezőkkel és gépzenészekkel teletömött Lifestyle Market is várja a látogatókat.

Megosztva

Forrás:

Az ősz első hónapjának közepén minden korábbi budapesti Telekom Electronic Beats Festival-hoz képest DJ-központúbb buli várható a Duna partján. A korábban már bejelentett Âme és Dixon már-már testvéribe hajló párosa mellett a pénteki napon a stafétát egymásnak adva fog lemezelni az angol színtér két fajsúlyos, de annál kísérletezőbb kedvű figurája, Ben UFO és Floating Points.

Ben UFO a Hessle Audio kiadó társalapítója, és azon kevesek egyike, aki kizárólag a a dj-zésével csinált magának nevet a szakmában: bátorsága, borotvaéles technikássága és természetesnek ható meglepetései logikusan lökték olyan lehetőségek felé, mint a Rinse FM-rezidencia, vagy a komoly mérföldköveknek számító Fabriclive, Resident Advisor vagy Essential Mix-felkérések. A Floating Points néven alkotó Sam Shepherd pedig az elektronika és a jazz gondos házasításának szakembereként vonult be a kortárs enciklopédiába, aki 2016-ban már bizonyított az akkori EB Fesztiválon egy endorfinbomba szettel. A két, meglehetősen különböző karakterben egy közös biztosan van: a (poszt)dubstep felőli érkezés, ami mára a hibrid klubzenék iránti vonzalomba csapott át – szélesre húzott, színgazdag palettára számíthatunk tőlük.

Táncos péntek után feszes szombat sok technóval

Ami a szombatot illeti, a technótemplomként emlegetett Berghain kirobbanthatatlan rezidense és egyik legrégibb alapembere, Ben Klock már biztosan ott lesz aznap a Várkert Bazárban, de most véglegesre kerekedett a lineup – vagy inkább kiegyenesedett, ugyanis ez az este a napnál is világosabban a sötétebb tónusú technó köré fog épülni.

A berlini főfellépőn túl a pultba fognak még állni a műfaj legismertebb stuttgarti képviselői, SHDW & Obscure Shape, akik létezésük alig négy éve alatt elképesztő követői táborra tettek szert, és nem véletlenül: zenéikben vállaltan sokat – és ügyesen – merítenek a kilencvenes évek végének és a kétezres évek elejének puritánabb, zsigeribb, funkcionális technójából. A figyelem falait leginkább áttörő Die Weiße Rose című trekkjük karrierjük következő szintjére katapultálta a fiúkat, ahonnan már csak lépések vezettek az egyik legnagyobb nézőszámú Boiler Room műsorig, egy Daniel Avery-remixfelkérésig, vagy addig, hogy a vezető német technómagazin, a Groove 2016-ban az év felfedezettjeinek nevezze őket. Szettjeik energiától duzzadnak, nem félnek az EBM, acid vagy éppen Detroit felé tett kanyaroktól, de az is biztos, hogy egy percig sem ültetnek le.

[vembed youtube=”bk7wTrOSmpA” ]És hogy vigyázó szemét mindenki a gardróbjának legfeketébb ruhadarabjaira vesse, ide tartozik még, hogy a feszesnek ígérkező szombat estét természetesen a zsáner leghűbb hazai katonája, a népszerű Technokunst-sorozat alapítója, Isu fogja felvezetni a szokásosan rokonszenves mosolyával és hullámzó vállmozdulataival a Budai Vár alatt.

Loco Dice kiadójának legvidámabb tagja lesz a DJ Boat hajóskapitánya

Szombaton női frontot erősítve érkezik a müncheni tINI, akinek mindössze pár év kellett ahhoz, hogy az első szárnypróbálgatásoktól eljusson Loco Dice kiadójának ernyője, a Desolat alá, aminek ma már teljes értékű tagja. A szőke fürtök sosem szomorkodó tulajdonosa azóta már komoly rezidenciákat gyűjtött be magának Ibizán (Ushuaia), a londoni Fuse bulikon, az olasz Cocoricón, és még a techno-nehéztüzér Marco Carola hivatalos turnépartnerévé is vált. Ő száz szerencsés bulizóval együtt száll majd a vízre, hogy déltől egészen késő délutánig a Telekom Electronic Beats hajójának fedélzetén ringassa végig őket DJ-szettjével a Dunán.

Zenei workshopok és Lifestyle Market a legjobb magyar tervezőkkel

A Telekom Electronic Beats Festival fontos célkitűzése, hogy a DJ-orientált estéken túl az elektronikus tánczenéhez ezer szállal fonódó határterületeket is kirakatba helyezze. Így jön létre a fesztivál szombati napján a Lifestyle Market a Lakásvásárral közös szervezésben, illetve inspiratív zenei workshopokon és előadásokon is részt lehet majd venni.

Iamyank előadásában például arra keresi majd a választ, hogy a kreativitás tanulható-e, esetleg kénytelenek vagyunk azt elfogadni velünk született tulajdonságnak vagy hiányosságnak. Az ismert zenész vezető oktatója az évek óta nemzetközi szinten is elismert elektronikus zenei képzéseket indító imPro Schoolnak, amelynek pultjánál ki is lehet próbálni, milyen élőben ősszerakni, előadni zenét nem mindennapi eszközök segítségével.

Az Analogue Zone moduláris szintetizátor-specialistái közül az iráni származású, Budapesten élő producer, Ramin Sayyah jön bemutatót tartani csodálatos gépszörnyeivel, az ismert japán elektronikai vállalat, a Roland szakemberei pedig olyan eszközöket kapcsolnak be, mint a TR-8S, a System 500 v2, vagy az SH-01A.

A Kitchen Budapest jóvoltából VR-szemüveggel és fejhallgatóval egy olyan virtuális valóságot járhatunk be, amiben rajzolással helyezhetünk el és irányíthatunk hangokat, ha viszont inkább az itthoni lemezfelhozatalt mustrálnánk át, akkor lesz Vinyl Market is olyan megkerülhetetlen budapesti lemezboltokkal, mint a Deep, a Technokunstos Isuhoz kötődő Aktrecords, vagy a DJ Suhaid által nemrég indított Kalóz. Külön izgalmas, hogy a kultikus német kiadó, a húsz éve megingathatatlan Kompakt is kitelepül a bazárba.

De aki szeretne szépen felöltözni az őszi-téli klubozásokhoz, az is eltölthet egy komplett délutánt a Lifestyle Marketen: közel két tucat márka, illetve bolt termékeiből lehet majd válogatni szellős standok között.

A Wedding Acid Group formációból ismert Leidál András által vitt Store5621a fiúk ruhatárának bővítésében fog segíteni, az Antifactory Vintage hozza a szemtelenül trashy vonalat, a másfél évtizede létező Lollipop pedig a megszokottan vakmerő színeket és vonalvezetéseket. Lehet találkozni továbbá olyan ismert divattervezőkkel, mint Mojzes Dóra vagy a színblokkolt darabokban talán legerősebbnek számító Feelinkita, de kiegészítő-fronton is erős lesz a vásár: legyen szó ízlésesen minimalista NUEN-táskákról, Nasha extrém-geometrikus ékszereiről, vinylből készült egyedi Tipton-szemüvegekről, a Madách tér tetején számos menő márka produktumait pörgető JUDAS-ról vagy a fiatal tervezőknek teret adó Garden Studioról, bőségesen lesz miből felhalmozni a hidegebb hónapokra. (A kitelepülő tervezők teljes listája a vonatkozó Facebook-eseményben elérhető.)

A Telekom Electronic Beats Festival gondoskodik a megfelelő tápanyagbevitelről is: a Dobrumba étterem a fenntartható élelmezésben gondolkodó Csoroszlya farmmal közösen települ ki, lehet magunkba tölteni tényleg száz százalékos gyümölcs- és zöldségmixeket a Juicy jóvoltából, vagy inni a maximalista kávéőrültekként ismert manufaktúra, a Casino Mocca világos pörkölésű kávéiból.

A Telekom Electronic Beats Festival hivatalos Facebook-eseménye itt,

a Telekom Electronic Beats Lifestyle Market eseménye itt,

A fesztivál jegyei pedig itt érhetők el.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük