Kövess minket

Események

Technóval, kabócával, gitárzenével és tűzropogással tisztulnak a városi fejek

II. Kolorádó Fesztivál – Június 7-10. – Adyliget

Megosztva

Két hét múlva másodszorra lépik át a körutat a fiatalok. Teszik ezt azért, hogy képernyő helyett fákat nézzenek, üzenetek helyett füstjeleket küldjenek. A négynapi wellness alatt technóval, kabócával, gitárzenével és tűzropogással tisztulnak a városi  fejek és fülek. A vadregényes romantika főtámogatója a térerő, vagyis annak hiánya.

Tavaly ötezer pionír ment ki az első Kolorádóra, hogy a fősodortól eltávolodó élő- és elektronikus zenéket hallgathassanak felváltva. Maguk a szervezők is nagyot néztek a tavalyin, első fesztiválhoz képest óriási volt az érdeklődés, és komolyabb gyerekbetegségek nélkül, önfeledten elszigetelt hangulatban telt a fővárosi osztálykirándulás.

Zenei programok

Idén hét helyszín lesz Kolorádón, ahol a belvárosi, feltörekvő zenekaroktól kezdve olyan előadók is megfordulnak, mint a Portishead-alapító Geoff Barrow legújabb elszállós projektje, a BEAK>, vagy a norvégok egyik leghumorosabb exportterméke, Todd Terje.

A nulladik nap programját az érdekfeszítő hazai bandákat kutató KERET csapata állította össze, a színpadon a Fubarite, a Robotok, a Platon Karataev, a Tape Delay, a Rock Band For Old Men, a Felső Tízezer és a Kaktus cserélgetik egymást. Ezzel párhuzamosan az akkor már négy napja kint élő építőtáborozók bontják le a Csűrt a táncosabb világzenéket keverőre rántó Fossiles de l’Atlasra.

A csütörtök idén már együtt kelős, teljes létjogosultságú programnap. Öttől a tollasozást a Mome Zaj metafesztivál fellépőire fülelve lehet nyomni a Csodaszarvas színpadnál. Az OTP Junior Székelykapu Színpadon is már délután megjelennek az első fellépők, jön az alig két éve visszatért Jazzékiel, a nemrég a Facebookról magát kvázi letörlő és inkább a házi stúdióba visszavonuló Iamyank, a DJ Bootsie Live Band, majd a Stámusz Feri és Akos V-féle Gorongosa, hogy éjfél után Todd Terjének adják át a terepet.  Eközben a Gólya Udvaron a leghipebb belvárosi zenekarok pörögnek, lesz Mayberian Sanskülotts, Szabó Benedek és a Galaxisok, Elefánt, Bohemian Betyars, de még Újzenekar is. A Csűrben a Sör és Fű angyalföldi hiphopját az értelmiségi house váltja, Bronksi, Nermo, DJ Speculator aka Willie Burns, majd a Designer Drums tagjai által.

Pénteken az OTP Junior Székelykapu Színpad  programját a New Kids from the Bloc támogatásával, Szerbiából érkező Threesome indítja be, akiket az angolosan csengő Dö Kvaléjsönz követ, majd a fesztivál legnagyobb durranása, a krautrockot feltámasztó angol BEAK> játszik. Sötét erdei energiáit méltóképpen alakítja majd át a Volkova Sisters, aztán a Technokunst keretében érkező misztikus-ösztönös Ulwhednar, a kíméletlen Blawan, illetve a klubest-sorozat megszokott házigazdái, Isu és Dork folytatja. A Gólya Udvaron folytatódik a gitárzenés vonal, olyannyira, hogy a műsort Barkóczi Noémi akusztikus gitáros dalai nyitják, amit a jóval keményebb Puma Danger, illetve a Headbengs folytat. Igazi különlegesség lesz a csak erre az alkalomra összeálló költői reppcsapat, az AKPH és a freejazzes GNÚ közös koncertje – mi bizonyítja a színterek keveredését, ha nem ez? És még van feljebb, hiszen a Deep Glaze, a Fran Palermo, a Ricsárdgír és a Soul Cure még csak ezek után játszanak.

A Csűrben eközben már nagyban nyomulnak majd a Mulató Aztékok, akiktől a The Keeymen veszi át a stafétabotot, hogy a szörfös sodrásból végül agyas elektronika kanyarodjon Aiwa, majd a Lick The Click!-igazgatóság Crimson és Chrom révén. Ők készítik elő a terepet a holland Young Marcónak és a berlini Tama Sumónak, két olyan DJ-nek, akik után a Boiler Room is nyolc kézzel kapkod. Aznap már a Csodaszarvas Színpad / Bar72 is fullon üzemel, érkezik a The Matter, Meteo, a Dope Calypso, a Gustave Tiger, Christopher Waver, a Changing Grey, Vatsanah, Naga & Peter Bernath és ötkor még itt lehet majd elcsípni Imre Kiss és S Olbricht párosát a felkelő nap fényében.

Forrás:

Szerencsére maradt alapanyag az utolsó napra is, a legnagyobb helyszínen rögtön a dobossal kiegészült Agavoiddal lehet rákészülni az utolsó estére, majd jön a , a Middlemist Red, Zagar previewzik új albumából. Ezután glitches villanyzenéjét veszi elő 9b0, bemutatkozik új, Stockhausen Syndrome munkacímű multimédiás projektjével az Anima Sound System. Végül Subotage, Experimental és Nils zárják a helyszínt szikár technóval. A Gólya Udvart a Morzsa Records fűti be, hogy aztán a (halál;orgazmus) váltsa, de ide érkezik még aznap Tereskova, a Kistehén, a Csaknekedkislány és a Vasárnapi Gyerekek is. A Csűrben teljesen átveszik az irányítást a legfrissebb beatek, Gazsi Rap Showra és Slow Village-re megy majd a bólogatás, hogy az előző napok trendjének megfelelően, az este leszállásával ismét táncos elektronikára álljon át a kapcsoló. Sazabio, Telefunken és Hi után az egzotikus house-mutációkat hozó német Africaine 808 és a svéd Samo DJ következik, hogy a sort a Tanz Global-főnök Tom Select és Manek zárja.

A Csodaszarvas színpadán nyomul a Panel Surfers, a Veszélyes Faszfej, az Accomodator, a Solar Things, Magamura, Lank, Percut és Tsubi.

A koncertek előtt a belvárosi bulineszek hiányolóinak biztos pont a sosem halk Tábortűz, csütörtöktől a méltán híres Vérteshow, Osztya Penko, Pécs színeinek képviseletében Bodoo és Péló, a Toldis NIGHTDRIVE-alapító Utah és az izraeli Nitzan Horesh adja át a stafírungot.

Ez a budai fesztivál bizony nem csak a nevében pesti, idén ugyanis a pesti oldal egyik kultikus söntése a Vittula is kitelepül. Itt a pultosok mellett olyan ikonikus bulik szállítják a szatírát, mint a Szakíts a Kolorádón, Legfelsőbb SADség Egyház vagy az Alpáré.

[vembed youtube=”UD_Z6-Ef4XE” ]

Nemzenei programok

A Holdfény Királyság óta mindenki tudja, hogy cserkésznek lenni menő. Hogy mennyire, azt mindenki megnézheti magának a Magyar Cserkészszövetség nappali programjain. Ugyanis ha már a terület adott, a cserkészek minden napra készülnek valamilyen energialevezető játékkal, amivel mi is egy igazi cserkésztáborban érezhetjük magunkat. Bár szemle és jelentés nem lesz, vérre menő számháború, íjvadászat és egy 8 kilométeres túra biztosan!

Matchek helyett meccsek – kötetlenebb formában is lehetőség nyílik az áttáncolt hajnaloktól megviselt végtagok megmozgatására. Kölcsönözhető lesz tollas, frizbi és pétanque is, péntektől pedig indul a két sportágból, fociból és röplabdából meghirdetett Kolorádó Kupa. A Gibbon Slacklines csapatának foglalkozásán bárki fejlesztheti koncentrációját és  találhatja meg a testi-lelki egyensúlyt. 

Sportprogramok mellett idén már több kultúrprogramot is beújítottak a szervezők. Cserepes Gyula és Varga Merse Hajnalrázás nevű programja egy napindító közös ’”taposás”, erdőszéli mezőn, mezőszéli erdőn. Repetitív mozgáson alapuló kurzus a test és az érzékszervek élesre hangolásához, hogy később igazán jól menjen a szeletelés a Csűrben. Szabó Veronika és  Daoud Dániel Megérkeztünk című sétaszínházán tizenegy kiválasztott űrhajóssal bolyonghatunk egy kráterben, hogy megismerjük a Kolorádó bolygó határait és valódi természetét. Az előadás már csak azért is extra, mert a résztvevők fülhallgatókon keresztül követhetik a kommentárokat.

A Mandala egy résztvevői hang performansz, erdei séta rituálé, közösségi koreográfia. A Londonban készült és többek között Sao Paolót is megjárt előadás ezúttal a Kolorádó erdejébe veszi be magát. „Mikrokozmosz volna a legtalálóbb egyszavas kritika.” Szintén a nappali órákra érkezik  a Kolorádó egyik legszebb helyszínére, a híd alatti völgybe a Droming, az eksztatikus dob kvartett felülnézetből a budapesti éjszaka fáradhatatlan Porteleki Áronjának vezetésével. Törzsi free jazz az árokban, üvölteni ér.
Kár lenne kihagyni Dollár Papa Gyermekei: OTTHON (August Strindberg: A pelikán) című darabját. Igen, lakásszínház az erdőben! A THOSE POOR WITCHES bodylotion co-dance szeánszán pedig csalóka rigmusokkal, fizikálisan üdvözöljük a világvégét.

Kitelepül a Trafó Bálna, a Trafó Kortárs Művészetek Háza mobilhelyszíne is, egy olyan közösségi tér, ahol sokszínű, kísérletező szellemű alkotókkal és előadásokkal találkozhat a közönség. Ide érkezik Vadas Zsófia Tamara és Gryllus Ábris: Krund ni Ovel performanszával, az Implausible Works Augmented fiction installációjával, és Kele Fodor Ákos: Echolália / nemirodalom, nemgrafika, nemzene multimédia-installációjával. Az esti koncertek mellett a Gólyánál nappal sem lesz unalom, minden napra jógával, alkotóműhelyekkel, Játszóházzal, beszélgetésekkel és workshopokkal készülnek.

Kolorádón minden lesz, amire szükség lehet. Kiköltözik a Lumen, ahol saját pörkölésű kávéjukat Mikszáth téri DJ rezidensekre húzhatjuk le. Érkezik Steiner Kristóf is tunki-tunki szendvicskrémekkel és szószokkal feltankolt food truck-jával. Ruhaügyileg ellát mindenkit a Verkstanden és a Konfekció, ahol kolorádós darabok is beszerezhetők lesznek. Neon haj estére vagy esetleg egy jó csillámtetkó villogni? Az butik szomszédjában, az Eldorádó Szépségszalonban mindent megoldanak.

Már csak jegyek kellenek Kolorádóra? Azok offline még a Toldiban, a Konfekcióban, az Akt Recordsban, a Gólyában, a Központban, a Lumen Kávézóban és a The Garden Studioban várják az örökbefogadókat, online pedig webkikötőnkben:

Online jegyvásárlás ITT!

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés