Kövess minket

Aztaa

Tegnap ünnepelte 110. születésnapját az Egyesült Államok legidősebb háborús veteránja

A második világháborúban tizedesként szolgáló katona mára már kicsit lelassult, whiskey-vel tartja karban magát.

Megosztva

Száztizedik születésnapját ünnepli az Egyesült Államok legidősebb háborús veteránja: az 1906. május 11-én született texasi férfi kiváló egészségnek örvend, és születésnapján a második világháborús emlékeit idézi fel.
A texasi Austinban élő Richard Overton ma az Egyesült Államok legidősebb háborús veteránja, miután egyik volt katonatársa – aki szintén száztíz éves volt -, a múlt héten hunyt el Louisianában.

Overton a második világháború idején tizedesként teljesített szolgálatot a légierőnél először Hawaii szigetén, aztán Guamon, majd ott volt az Iwo Jima-i csatában is. „Jól érzem magam, bár az utóbbi időben kicsit lelassultam” – mondta az ünnepelt szerdán az NBC televíziónak adott telefonos interjújában. S amikor a hosszú élet titkáról faggatták, kiderült, hogy az életvitele éppenséggel nem hagyományos: az idős úr ugyanis láncdohányos, a reggeli tej mellé minden nap whiskeyt hörpöl, és rendszeresen jó, kalóriadús diófagylaltot nyal. Ő maga a tejtermékeknek tulajdonítja hosszú és egészséges életét: minden reggel megissza a nagy bögre tejet, majd erre a napi whiskey-adagot. „Átmelegíti az izmokat” – vallja a whiskey előnyeiről az idős ember. Minden este pedig nagy adag fagylaltot fogyaszt el. 

Az afroamerikai Richard Overton 1942-ben, Franklin Delano Roosevelt elnöksége idején csatlakozott az amerikai hadsereg csakis afroamerikaiakból álló egységéhez, és hamarosan kiváló mesterlövész lett belőle.
A háborúból hazatérve, Texas fővárosában, Austinban vett magának – négyezer dollárért – házat, s ma is abban él. Két feleséget temetett el, számtalan kitüntetést kapott, és a százhetedik születésnapján maga Obama elnök köszöntötte őt a Fehér Házban rendezett ünnepi vacsora keretében.

„Nem gondolok a halálra, eljön az magától is, ha akarod, ha nem. Én élem az életemet” – állítja a 110 esztendős texasi veterán.
(MTI)

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés