Kövess minket

Hiphop

Tesamesák jóban-rosszban: a hiphop-és trap szcéna legimádnivalóbb brománcai

Megosztva

Forrás:

 Mi is az a bromance, magyarosított, – kissé barátságtalan – formájában brománc? Röviden: két, esetleg több heteroszexuális férfi közti, nem szexuális jellegű, de különösen szoros és bensőséges viszony.

A Wikipédia csodálatos megfogalmazása szerint a “bromantikus férfiak nem szégyellik az érzéseiket”, ölelkeznek, pusziszkodnak, sírnak, megjelenik köreikben az egymás iránt táplált csodálat, rajongás, és a másik lelki támogatása is.

A leggyakrabban hivatkozott, popkulturális szinten népszerűvé vált valós/fiktív brománcok listáján elfér Brian és Stewie a Family Guyból, Dwight és Michael az Office-ból, J.D. és Turk a Dokikból és Joey és Chandler a Jóbarátokból, de a költőink közül Kosztolányi és Karinthy, a zeneiparból Diplo és Skrillex, Robbie Williams és Liam Gallagher, Iggy Pop és Bowie, McCartney és Lennon, Mick Jagger és Keith Richards, Ed Sheeran és Harry Styles is.

Mi most mégis a hiphopra fókuszálnánk, és hé, mielőtt máglyahalálra ítélnétek, mert kihagytam Eminemet és Dre-t, vagy épp Andrét és Big Boit, leszögezném, hogy a lista célja nem a már százszor megírt “legjobb hip-hop bromancek” másolása, így most inkább az izgalmasabb, eddig nem említett, modernebb barátságokra fókuszálnék, a trap-és rap-szcéna arcai közül válogatva.

Bromancek ugyanis vannak dögivel a svéd szomorúfiúktól kezdve a 30 év feletti designer-spanokig, egészen meglepő és inspiráló háttérsztorikkal.

Young Thug & Lil Uzi Vert

A stíluskaméleon meg a sátán fia, avagy divatdiktátor öribarik, akik még shoppingolni is együtt járnak. Habár 21 Savage szerint buzik, mi inkább csak azt mondanánk, lángol köztük a brománc. Nem mellesleg van vagy 1500 közösen rögzített, eddig kiadatlan daluk is, amit tök szívesen hallanánk, mindegy, addig is itt van a(z) Twin Peaks Up. [instagram]BiqIuqgBRCi[/instagram]

Brockhampton

Az általunk is többször hivatkozott, imádott fiúbandánk tagjai a kollektív bromance élményét testesítik meg: egy házban élő, ölelkező, összebújó, együtt síró, számos hullámvölgyet – lásd: búcsú Ameer Vanntól, mentális problémák – átélt, a másiknak feltétel nélkül segítő arcok, kiknek szívmelengető, a gimi kezdete óta tartó kapcsolatának mibenléte minden bizonnyal a LAMB klipjével definiálható a legtökéletesebben:[vembed youtube=”__VkyJWH5ak” ]

A$AP Rocky & Tyler, the Creator

Rocky és Tyler barátsága a leghumorosabb, egyben a legérdekesebb mind közül: a rapperek úgy lettek egymást folyamatosan, vicceskedve oltogató világi spanok, hogy kapcsolatukat egy valódi beef előzte meg.

Minden 2011-ben kezdődött, azokban a szép időkben, amikor egymás “riválisaként” feltűnt az Odd Future és az A$AP Mob, – de ide vehető a Pro Era is – egy mikro kelet-nyugat beefet kirobbantva (jól tudjuk, hogy ezt csak a sajtó túlozta el, a valóság közel sem ennyire komoly). Ebben az évben Danny Brown vizuállal együtt dobta ki Blunt After Blunt című trackjét, melynek rendezője nem más volt, mint Rocky. Tyler nem sokkal a drop után Twitterén kritizálta Flacko lépését, a “rendező”, mint fogalom és hivatás kisajátítását és hiteltelenítését sérelmezve.

Hamar jött is egy kedves válasz A$AP Anttől, ami így szólt: “a szart is kiverem belőled.” Rocky nem szólalt meg az ügyben.

2013-ban Tyler újra lángra lobbantotta a balhét, akkor épp a frissen debütált Fuckin Problems-et szólta le, annak kiszámíthatóságán és tucatságán élcelődve.

Rocky még ez évben a Life+Times-nak adott interjújában először beszélt Tyler kommentjeiről: “Megvan a saját véleménye, és ehhez joga van, nem vagyok mérges amiatt, amit Tyler, the Creator mondott.” Nem sokkal ezután kifejezte a rajongását az Odd Future felé, és saját csapata és a fánkos kollektíva közt párhuzamot vonva korrekten és diplomatikusan lerendezte az ügyet.

2015-ben jött a fordulat: a két rapper közt barátság formálódott, minek örömére be is jelentették, hogy közös turnéra indulnak Danny Brown és Vince Staples társaságában. Ezután sorra érkeztek a kollabok a Telephone Calls, a Who Dat Boy, majd a Potato Salad képében, Tyler meglepetésvendégként hívta meg Rockyt a Flower Boy listening bulijára, és a két stílusikon folyamatos roast-harca is beindult. Ha Tyler épp Flacko régies Nike SB cipőin nevet, akkor Rocky barátja zokniszandálját fikázva olt vissza, vagy gúnyosan posztol egyet a zenész hasonmásáról, esetleg Cartival az oldalán röhögi ki a közönség soraiban bambán ácsorgó rappert. [twitter]https://twitter.com/mariadvc_/status/1004141418343002112[/twitter] [twitter]https://twitter.com/pIaythishiphop/status/1004113454867931136[/twitter]
[vembed youtube=”0avCN5WbxDw” ]Egyszóval imádjuk őket, viszont mint utóbb kiderült, ez a WANG$AP projekt mégsem annyira coming soon, szóval azért egy kicsit most dühösek vagyunk.

Sad Boys Entertainment x Gravity Boys Shield Gang

Yung Lean és sleppje a fura zenét kreáló, elvont skandináv fiúk őszinte és szeretetteljes bájával hódította meg a közönséget úgy 2014 környékén. Lean, Yung Sherman, Yung Gud, Bladee, Thaiboy Digital, ECCO2K és Whitearmor azóta is töretlenül együtt alkot, és él meg rosszat és jót egyaránt. 

Forrás:

Forrás:


Kreatívkodás Stockholmban, turnék több kontinensen át, drogfüggőségtől és idegösszeroppanástól sújtott nehéz idők Miamiban, turnébuszos lövöldözés, siker, kollabalbumok, avagy a mindig összetartó SBEGTBSG srácok kalandjai a bromance jegyében, cuki haveri puszikkal, mint itt 1 percnél:

[vembed youtube=”BikQtUzx1Ts” ]

Lil Pump & Smokepurpp

Pump és Purpp, a két rebellis trapper, akik alig két év alatt uralmuk alá hajtották a szórakoztatóipart már jó ideje ismerik egymást. Egy közös ismerős, egészen pontosan Smokepurpp uncsitesója hozta őket össze úgy 2014 környékén: idétlen freestyleozással kezdték, majd poénból elkezdtek zenéket felvenni. Ezek végül maguk bugyutaságában olyan jól sikerültek, hogy a páros eldöntötte, hogy elkezdenek komolyan foglalkozni a műfajjal. Purpp a beatmakerkedés mellett rápörgött a szövegelésre is, Pump pedig elindult azon az úton, amin haladva napjainkra már eléggé megosztó zenetörténeti mérföldkővé vált.

Vígjátékba illő, full ignorant barátságuk azóta is töretlen, mára már együtt szórják-és csinálják a pénzt, a Coachella színpadán veretik a trap-idolt megtestesítő Gucci Mane társaságában, és nem riadnak vissza a saját kiadóalapítás ötletétől sem, végülis, már csak szerződtetni kéne valakit. [vembed youtube=”ho1VSrAj7S4″ ]

Virgil Abloh & Kanye West

Adott két kreatív géniusz, akik alapjaiban határozzák meg 2018-2019 divat, zenei -és bulvárvilágát. Mára Virgil és Kanye egymásba font karral trónol a street kultúra és a social media tetején, de ez nem volt mindig így. Honnan indult a ez a mély, erős barátság, melyről mindketten gyakran beszélnek interjúik során?

A nemcsak tervezőként, hanem DJ-ként is alkotó Virgil és Kanye kölcsönös tiszteletre, alázatra és elismerésre épülő brománca nem kevesebb mint 14 éves múltra tekint vissza: Abloh 2002-ben, 22 éves korában kezdett munkálkodni Ye-vel, mint annak kreatív tanácsadója. Virgil Kanye-t a „az általa ismert legjobb dizájnerként” jellemzi, míg Ye ezt mondja róla: „Ő az egyik legokosabb, leggyorsabb, leginnovatívabb ember akivel valaha alkottam.” – game recognize game, vagymi. [instagram]Bs-7-xwAc-D[/instagram]

Abloh keze három Kanye album (808s & Heartbreaks, MBDTF, Watch The Throne) borítójának tervezésében is benne volt, együtt vitte a titokzatos, soha ki nem adott Pastelle márkát Ye-vel, a 2013-as Yeezus Tour szervezésében is részt vállalt és limitált Kids See Ghosts merchandise-t is kreált Cuddernek és Westnek.

Mégis, legfontosabb, egyben legszebb pillanatuk Párizshoz köthető: igen, arról az ikonikus, megható ölelésről van szó a Louis Vuitton 2018-as nyári bemutatójáról, amiben minden, de tényleg minden szavakkal alig kifejezhető érzelem benne volt. [vembed youtube=”PZ3wOsefvYo” ]

Gunna & Lil Baby

Habár a Drip Harder olyan fantáziátlanra és gagyira sikerült, mint egy darab fa, mégsem tagadhatjuk le mekkora éve volt Gunnának és Lil Babynek. Thugger tanítványainak, – kiket egy közös ismerős hozott össze –  viszonya amolyan baráti-mentori kapcsolatként indult: Gunna volt az, aki Babyt 2017-ben a komolyabb, “hivatásszerű” rappelésre ösztönözte. “Amikor elkezdtem, ő (Gunna) volt az, aki megtanított, hogyan kell valójában rappelni. Mindent az alapoktól: hogyan kell felvenni, hogyan rögzítsem az adlibjeimet, hogyan mentsek le egy dalt.” – nyilatkozta a Rolling Stone-nak Lil Baby.

Gunna inkább amolyan motivációs trénerként, mintsem technikai szakértőként határozza meg magát a helyzetben: “Kicsit noszogattam, hogy jobban feküdjön rá a dolgokra. Akkor még nem foglalkoztatta annyira a rappelés, csak lazulgatott. Elmondtam a kritikáimat, de mindig a tudtára adtam, hogy jó amit csinál, folytassa.”

Forrás:

A két atlantai trap-csillag közt tökéletes kémia és igazi barátság fejlődött ki igen rövid idő alatt: “Több dalom van Gunnával, mint bárki másnak. Mellette érzem igazán jól magam, ő volt a második ember, akivel valaha zenéltem.” – mesélte Baby.

Kettejük személyében nem csak Future -és Wheezy, hanem a Rolling Stone magazin szerint is a kortárs trap-szcéna legjobb duóját üdvözölhetjük – annyi szent, hogy a jövőben is érdemes lesz odafigyelni rájuk.

Pouya & Fat Nick

A Soundcloud-szcéna és a rapbiznisz Ren és Stimpy-je, Pouya és Fat Nick már hetedik óta ismerik egymást. Ekkor össze is barátkoztak, deszkázni kezdtek és idióta, cringe Youtube videókat gyártottak, majd miután mindkettejüket kicsapták a suliból (minden Soundcloud rapper életének forgatókönyve), zenélni kezdtek. [vembed youtube=”4k2K0eqiUaw” ]
Innen aztán a mára már klisévé koptatott Soundcloud rap fő alakjaivá lettek Ghostemane-t, Germ-öt, Shakewellt magába foglaló klikkjükkel, egy közös projektet, (stílszerűen Drop Out of School) és egy rakás közös dalt maguk mögött tudva. Ha épp nem új zenéken munkálkodnak, vagy kocerteznek, akkor a másikról posztolnak Instagramon, Pouya pedig ha teheti, szívesen használja trambulinnak Fat Nick gigantikus potrohát.

[instagram]BXJyeuhgb8s[/instagram]

KANYE WEST & KID CUDI

2006-ban az akkor még aligha ismert Scott Mescudi egy üzletben nyugodtan válogatott a lemezek között, amikor hirtelen betoppant Isten, és minden megváltozott. “CD-ket nézegettem, majd a szemem sarkából feltűnt egy jézusos nyaklánc csillogása. Felnéztem, és Kanye West volt az.” – mesélte 2009-ben Mescudi a Spinnek.

Scott bemutatkozott, és azt mondta Westnek, hogy egy napon még együtt fognak dolgozni. Hát, így is lett, a srác – innentől nevezzük inkább Kid Cudinak – az évek alatt Ye egyik legközelebbi barátjává vált.

A rapper hiába nem volt vevő kezdetben Cudder cuccára, 2008-ban jött a Day N Nite, és lássatok csodát, korunk Trump-rajongó Krisztusa máris a korszakalkotó 808s & Heartbreaksre rakta Scottie-t. (Welcome to HeartbreakHeartless)

2009-ben a Man on the Moon: The End of the Day már Kanye G.O.O.D. Music labeljének égisze alatt debütált. 2009 és 2010 között együtt dolgoztak a My Beautiful Dark Twisted Fantasy-n, majd 2012-ben robbant egy Cruel Summer is. ‘13-ban Cudi otthagyta a kiadót, ez viszont közel sem rendítette meg kapcsolatát Westtel, akire akkor már mint “nagytesóra” hivatkozott. [vembed youtube=”2bbfa6aoB30″ ]

2014-ben (tudtán kívül, lol) felbukkant a Yeezus-ön, 2016-ban pedig már a Father Stretch My Hands Pt. 1-on hallgathattuk a párost. Még ez év szeptemberében váratlan fordulat történt: Cudi egy tweetjében szúrt oda párt rapper-kollégának, köztük Ye-nek (és Drake-nek) is, azt ecsetelve, hogy eddig vakon bízott, és kihasználtnak érzi magát. Kanye egy Tampa Bayen tartott koncertjén durván visszaszólt, többek közt olyanokat mondva, hogy – átvitt értelemben – “ő szülte / ő hozta létre” Cuddert, de pár nappal később el is határolódott véleményétől, és társát az egekig magasztalva bocsánatot kért: “Ő az elmúlt 10 év legfontosabb és legnagyobb hatású előadója, remélem jól van. Meg szeretném ragadni az alkalmat, és elmondani, hogy Kid Cudi a testvérem, és nagyon remélem, hogy minden oké vele.”

Érezni lehetett, hogy valami nem oké: kevéssel ezután Cudi rehabra ment, és egy Facebook posztban vallott depressziójáról, majd Kanye is kórházba került mentális problémái miatt. 

Csöndesen eltelt egy év, aztán 2017-ben Chicago népének színe előtt a hosszú utat bejárt partnerek együtt léptek fel. Mondanom sem kell mekkora ováció fogadta a meglepetés produkciót, úgy tűnik, minden helyreállt. 2018. áprilisában Mr. West bejelentést tett, ezzel előrevetítve a 2010-es évek egyik legerősebb korongjának, – és egyben duójának – az OFF Média összesítő listáján is gyakran előforduló – Kids See Ghosts megszületését, örök hála. [vembed youtube=”Y8ibdsPYOgw” ] Mint látjuk, Ye és Cudi drámaian alakuló, mindent túlélt barátsága már-már történelem, szóval hagyom, hogy a művészetük beszéljen helyettem – utóiat: előre a rock Grammy-ért!

Playboi Carti & Lil Uzi Vert

Shoota, wokeuplikethis*, Lookin, Of Course We Ghetto Flowers, Break The Bank – csupán pár tökéletes banger, amit kicsi Uzi és Carti pakolt elénk az elmúlt években. Ha minden igaz, az egymást tesóként szerető, előszeretettel punkoskodó, különc mumble-zseniknek vagy 100 kiadatlan közös számuk van, ezért mi három dologra kérnénk titeket, srácok: most azonnal nyomjátok ki azokat a trackeket, jelenjen már meg a soha nem droppoló 16 * 29, Uzi, te meg ne hagyd már abba, légyszi. [vembed youtube=”zYtJdIr1sqM” ]

Young Thug & Future

A két atlantai óriás több évnyi közös munka és haverság után 2017-ben a Super Slimey-n egyesítette erejét, azóta pedig megállás nélkül kollaborálnak, hol egy albumon, hol egy új klipen dolgozva. Bátran állíthatom, hogy Thugger és Future barátsága erős lábakon áll, mi sem bizonyíthatja ezt jobban, mint AZ a tetkó, és ez az idilli biciklitúra, amit valljuk be, tényleg csak az igazi bestie-kkel ejt meg az ember: [vembed youtube=”yzBfd8w62tM” ]

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés