Kövess minket

Pop

Ti ismeritek a nyár legnagyobb slágereit?

A zeneiparban sosincs megállás, melyet legjobban a szezonális slágerek bizonyítanak. Minden évnek, sőt nyárnak is megvannak a maga kedvenc előadói és zenéi, melyek amennyire fülbemászóak, körülbelül olyan gyorsan feledésbe is merülnek. Most egy igazi egzotikus utazásra csábítunk titeket: a nyári slágerek világába!

Megosztva

Kaoma: Lambada (1989)

A legsikeresebb nyári dallamok közé sorolható a francia-brazil együttes, a Kaoma, Lambada című slágere. A zenét áthatja a brazil vokalista Laolwa Braz kellemes hangja. Azt már kevesen tudják, hogy a Lambada a Worldbeat debütáló albumon jelent meg. A bandának több lemezzel nem sikerült előrukkolnia, ezért 1998 óta nem is hallani róluk. A különbség a többi előadóhoz képest abban rejlik, hogy a vidám Lambada nemcsak egy sláger volt, hanem később számos mixhez is felhasználták, valamint a táncosok kedvelt ritmusává vált. Pozitív hangulata miatt mindig a nyári bulik szerves része marad!

[vembed youtube=”csaUvkYOkLY” ]

Inner Circle: Sweat (A la la la la song) (1992)

A fivérek Ian és Roger Lewis Jamaicából a világ talán legkitartóbb zenészei közé sorolhatók. Együttesüket 1968-ban alapították, és egészen 1992-ig kellett várniuk a sikerre, melyet a jól ismert Sweat című számuk hozott meg. De hová is tűntek? Stúdiót alapítottak Miamiban, ahol jelenleg is tevékenykednek.

[vembed youtube=”HkAUrka9bJY” ]

Ricky Martin: Maria (1995)

Ha 1995, akkor Ricky Martin! A puerto ricói király Maria című számával viszonylag gyorsan birtokba vette a slágerlistákat. Mindenki bánatára a szexszimbólum egy-két nyárnál többet nem élt meg. Szerzeményét elsősorban a latin-amerikai piacra szánták, de dallamossága miatt a többi kontinensen is sikert aratott. A sláger a Medio Vivir album darabja volt, mely Ricky számára belépést biztosított a spanyol zenészek közé.

[vembed youtube=”vCEvCXuglqo” ]

Lou Bega: Mambo No. 5 (1995)

A világhírű Mambo előadója, Lou Bega, már 16 évesen kacérkodott a zenével. Két barátjával egy hip-hop együttest is alapított. A hírnevet mégis saját szóló albuma, a Little Bit of Mambo, illetve a lemezen szereplő Mambo No. 5. című zeneszám hozta meg számára. A korongból cirka 13 millió kelt el. Jelenleg Németországban él, ahol a popzene egyik leghíresebb zenésze.

[vembed youtube=”EK_LN3XEcnw” ]

Los del Rio: Macarena (1996)

A cikk címét olvasva minden bizonnyal már sokan várták a Macerenát, mely nélkül nincs házibuli, lakodalom, sőt talán nyár sem. A jó hangulatról pedig két spanyol úriember gondoskodik egyenesen Andalúziából. A Los del Rio egyenesen két legyet ütött egy csapásra: zene és tánc! A Macarenát 11 millió példányban adták el. Sajnos a zenekar 1997-ben feloszlott, de szerzeményük szép jövedelmet hoz még most is számukra.

Las Ketchup: The Ketchup Song (2002)

Ha már az ének és tánc kombójánál tartunk, akkor szót kell ejtenünk a The Ketchup Songról, mely a 2000-es évek elején robbant be. Három lánytestvér: Lola, Lucia és Pilar egy formációt alapított Andalúziában és ők voltak a Las Ketchup. Zenei érdekeltségükben nagy szerepet játszott, hogy édesapjuk egy spanyol gitáros volt. A dalnak megvan minden jellemzője, amely egy igazi nyári slágerhez szükséges: egyszerű, de mégis egyedi koreográfia, és ritmus. 13 év után is elengedhetetlen darabja egy nyári jó bulinak!

[vembed youtube=”V0PisGe66mY” ]

O-Zone: Dragostea Din Tei (2004)

Végül, de nem utolsósorban szót kell ejtenünk az O-Zone fenomenális slágeréről a Dragostea Din Tei-ről, melyet nem lehet megismételni. A slágerlistákat körülbelül 14 hétig uralta, azonban a banda egy évvel később fel is oszlott. A legnagyobb sikereket Japánban, turnéjuk során kebelezték be.

[vembed youtube=”s9YbICd43Mc” ]

 

Fotó a cikkhez: Getty Image / Istock / Europress

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés