Kövess minket

Aztaa

Több mint 60 millió forintért kelt el az NBA történelmének (egyik) szent grálja

Egy „darabka” papírról van szó Wilt Chamberlain 100 pontos meccséről.

Megosztva

Forrás:

Jóval a 100 ezer dolláros kikiáltási ár felett, „centre pontosan” 214 579 dollárért kelt el az a hivatalos statisztika lap, amely az 1962. március 2-án, a pennsylvaniai Hershey városában lejátszott Philadephia WarriorsLos Angeles Lakers (169-142) mérkőzésen készült.

Ezen a meccsen, mindössze 4000 néző előtt dobott a korszak – minden tekintetben – kiemelkedő játékosa, Wilt „Gólyaláb” Chamberlain egymaga 100 pontot – a csapat ugyebár 169-et; ezt az elképesztő bravúrt pedig sem előtte, sem azóta nem tudta egyetlen játékos sem megismételni, de még igazán megközelíteni sem. Kobe Bryant járt hozzá a legközelebb még 2006-ban, amikor 81 pontot dobott a Toronto Raptors ellen a Lakers színeiben.

A 1999-ben elhunyt Chamberlain-t egyszerűen képtelenek voltak azon az estén tartani a Los Angeles védői, szinte minden dobása betalált, nehéz feladat elé állítva a mérkőzésen tevékenykedő statisztikusokat is. Akkoriban tudniillik az volt a szokás, hogy mindkét csapat egy-egy képviselője vezetett egy lőlapot papíron, mivel számítógépes segítség még nem állt rendelkezésükre. A legendás mérkőzést azonban nem közvetítette a televizíó, így egyetlen valamirevaló videófelvétel sem maradt fent róla, de a rádió is csak az utolsó negyedre vonult ki, miután értesültek Chamberlain emberfeletti teljesítményéről. Értelemszerűen tehát csak ez a két papírlap maradt az utókorra a mérkőzésről mementóként.

A New Yorkiak által írt lőlapot pár évvel ezelőtt, 2012-ben 100 ezer dollárért adták el, míg a minap 214 ezerért, azaz 62 millió forintért ment el a másik, Chamberlain aláírásával ellátott statisztikai lap az SCP Auctions aukciósház árverésén.

[twitter]https://twitter.com/SBRSportsPicks/status/1122945063280041984[/twitter]

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés