Kövess minket

Bulvár

Tom Hanks, Robert Redford, Robert De Niro – mi a közös bennük?

Tom Hanks, Robert Redford és Robert De Niro Oscar-díjas színészek is megkapják idén a legnagyobb civil amerikai kitüntetést, a Szabadság-érmet.

Megosztva

A színészekkel együtt 21-en vehetik át a Presidential Medal of Freedom nevű, 100 ezer dolláros (29 millió forintos) pénzjutalommal járó díjat Barack Obama amerikai elnöktől november 22-én – közölte szerdán a washingtoni Fehér Ház.

A Szabadság-érmet jelenlegi formájában 1963 óta adják át olyan személyiségeknek, akik „jelentősen hozzájárultak az Egyesült Államok biztonságához vagy nemzeti érdekei érvényesítéséhez, a világbékéhez vagy más jelentős közérdekhez”.


Az idei díjazottak között van Kareem Abdul-Jabbar és Michael Jordan sportoló, Bruce Springsteen és Diana Ross zenész, Ellen DeGeneres műsorvezető-komikus, Frank Gehry építész, valamint Bill és Melinda Gates.

Az elismerést korábban Oprah Winfrey műsorvezető, Angela Merkel német kancellár, Teréz anya, a Nobel-békedíjas Malala Juszafzai pakisztáni emberjogi aktivista, Lech Walesa lengyel politikus, a Szolidaritás szakszervezeti mozgalom vezetője, valamint Bono, a U2 együttes frontembere is átvehették. Tavaly többek közt Barbra Streisand énekesnő és Steven Spielberg rendező kapta meg a díjat.

Az amerikai elnöki Szabadság-érmet eredetileg Harry Truman alapította 1945-ben, és polgári személyeknek adományozták a második világháborúban szerzett érdemeik elismeréseként. A rangos kitüntetést később John F. Kennedy újította fel a kiemelkedő békebeli teljesítményt nyújtó személyek jutalmazására.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés