Kövess minket

Aztaa

Továbbra sem engedik szabadon Robert Kenedy gyilkosát

Sirhan Sirhan 48 éve van a rácsok mögött.

Megosztva

Az amerikai hatóságok 15. alkalommal is elutasították szerdán, hogy feltételesen szabadlábra helyezzék Sirhan Sirhant, Robert F. Kennedy szenátornak, az 1968-as elnökválasztási kampány egyik demokrata jelöltaspiránsának gyilkosát.

A hivatalos közlés szerint ügyvédei legközelebb öt év múlva kérhetik szabadon bocsátását.
A most 71 esztendős Sirhan Sirhant egy San Diego melletti büntetésvégrehajtási intézetben tartják fogva. A gyilkosságot követő évben, 1969-ben halálra ítélt merénylő büntetését 1972-ben változtatták életfogytiglani szabadságvesztésre, miután Kaliforniában megszüntették a halálbüntetést.

Az igazságügyi illetékesek szerdán meghallgatták a 91 éves Paul Schrade-et, aki Robert Kennedy egyik bizalmas munkatársa volt, s a merényletkor Kennedy mellett maga is megsebesült. Schrade az AP hírügynökség beszámolója szerint Sirhan szabadon bocsátását szorgalmazta, hangsúlyozva, hogy nem ő volt, aki lelőtte Kennedyt.

A döntés előtt Sirhan három órán át válaszolt a kegyelmi testület kérdéseire egy kis, ablaktalan konferencia teremben.


A palesztin születésű Sirhan, aki családjával 1956-ban települt át az Egyesült Államokba, egykori vallomása szerint Kennedynek az 1967-es hatnapos arab-izraeli háború során tett kijelentései miatt határozta el magát a merényletre.

Mostani meghallgatásán azonban immár sokadszorra azt vallotta, hogy nem emlékszik a Los Angeles-i Ambassador Hotelben 1968. június 5-én elkövetett fegyveres támadásra.

Azt mondta, fel tudja idézni, hogy ott volt a szállodában – ahol „Bobby” Kennedy éppen ünnepi beszédet mondott a kaliforniai előválasztáson aratott győzelme után -, s arra is emlékszik, hogy kiment a kocsijához, majd visszatért, mert rájött, hogy túl sokat ivott, és kávézás közben egy nő felkeltette az érdeklődését.
Paul Schrade, akit szerdán szembesítettek az elítélttel, azt mondta az illetékeseknek, hogy meggyőződése szerint őt Sirhan lőtte meg, Kennedyvel azonban egy másik, azóta is azonosítatlan támadó végzett.
Schrade egyike volt a demokrata szenátor elleni gyilkos merénylet öt sebesültjének.

Tavaly az egyik szövetségi bíró Los Angelesben elutasította ügyvédeinek azt az érvelését, miszerint Sirhan nem lehetett az egyedüli merénylő, mert Robert Kennedyre tizenhárom lövést adtak le, Sirhan revolverében azonban csak nyolc golyónak volt helye.

A mostani meghallgatáson Schrade azt hangsúlyozta, hogy Sirhan Kennedy előtt állt, amikor tüzet nyitott, a demokrata elnökjelöltet azonban hátulról találta el három lövés, köztük a halálát okozó fejlövés is.

(MTI)

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés