Kövess minket

Hiphop

Travis Scott és Nas egy Playboy interjúban beszélgettek a hiphop múltjáról, jelenéről és jövőjéről

Miként változott meg a szcéna az elmúlt évtizedekben.

Megosztva

Forrás:

A Playboy leültette a múlt (Nas) és a jelen (Travis Scott) egyik két legnagyobb rap sztárját, hogy egy beszélgetés keretében járják körül a hiphop zene múltját, jelenét és jövőjét. Travis állítólag külön Nas-t kérte a diskurzusra, mivel nagyra tartja a New York-i legendát.

A beszélgetés elején rögtön rátértek a legnagyobb különbségre a kettejük karrierjében, Travis felfutásában már fontos szerepet játszott az internet, míg Nas-nál ez még nem volt releváns. „Manapság elég benyögnöd, hogy oké én rappelni akarok, míg régen találnod kellett egy producert, aki készített neked alapokat, majd valahogy a rádióba is be kellett juttatnod a zenédet. Ma már ezek a falak nem léteznek, bárki felépítheti a saját rajongótáborát a közösségi oldalak segítségével” – kezdte Travis és Nas bőszen bólogatott hozzá, szerinte ez nagyszerű dolog, hisz régen sokkal nehezebb volt kitalálni egy stratégiát arra, hogy eljuttasd az emberekhez az üzeneteted, ez pedig már egy felgyorsut világ. De az internet nem csak a rajongókkal való kommunikációt segíti, de azt is, hogy az előadók függetlenebbek tudnak lenni a kiadóktól, végre nem kell feltétlenül úgy ugrálniuk, ahogy azt a fejesek akarják, és ezzel a zenei önkifejezezés is őszintébb lehet. „Akár most felvehetnénk egy dalt és azonnal kirakhatnánk a netre” – összegezték, hogy mennyire más lett a zeneipar az internetnek köszönhetően.

Ami az OG és a new school hangzás összehasonlítását illeti, Travis szerint a mai rapperek nem írják meg előre a szövegeiket, szimplán zsigerből rappelnek.

„Feltételezem a hiphop régen a kemény szövegekről és a különleges flow-król szólt, arról, hogy elmondod a saját történetedet. Kevésbé volt fontos, hogy mennyire vagy dallamos. Nyers volt. Sokan nem hiszik ezt el, de most is ugyanolyan nyers a szcéna, de a technológia megváltoztatotta ezt a generációt. Mi már iPhone-okkal nőttünk fel. Elértünk arra a pontra, hogy a rapperek nem is írják le a szövegeiket, csak fogják és elkezdenek rappelni. Ezt tapasztalatból mondom, akikkel együtt dolgozom, Young Thug és Quavo is így dolgoznak. Az előző generáció nagyon sok tabut megdöntött, de közben sok fájdalom volt a zenéjükben. Rendőri brutalitást és sok mást el kellett viselniük. Ez még mindig probléma, de az akkori idők nem voltak ilyen szabadak” – mondta Travis, mire Nas hozzátette, hogy a korábbi generációból sokaknak rövid, kb. négy albumos diszkográfiáik voltak, ma viszont már nincsenek szabályok, és „mindenki azt csinál, amit csak akar„.

Amikor elkezdett felpörögni a hiphop, akkor egy kezemen meg tudtam számolni a nagy neveket. Slick Ricktől kezdce Ice Cube-on át. Az volt a cél, hogy bekerülj a top 5-be. Manapság ez már nincs, mivel annyi féle irányzat és előadó van, hogy ahogy elkezdesz zenélni, máris ott van egy másik kölyök, aki valami teljesen új hangzással tör be. Muszáj állandóan figyelni, hogy mi zajlik körülötted és adatpálódni. Igazad van, hogy a mi zenékben sok fájdalom volt, a mai fiatalokban is megvan a fájdalom, csak megváltozott a kiváltó ok. Más dolgok után megyünk, de a rap zene közben megállíthatlanná vált” – reagált Nas.

A teljes interjút itt lehet csekkolni.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés