Kövess minket

Aztaa

Trump műanyag szívószálakat kezdett árulni, ezzel mintegy tökön rúgva azokat a hülye, hippiskedő zöldlibsiket, akik szerint valóban komoly ügy a köztudottan kamu klímaváltozás

Az elnökök elnökének újabb kiemelkedő húzása.

Megosztva

Úgy tűnik, Donald J. Trumpnak az interkontinentális A$AP Rocky-mentőakció vezénylése közben másra is van ideje, ha épp saját magának, egyben kampányának promózásáról van szó, nem is hiába, hiszen igencsak közeleg az elnökválasztás.

Köztudott, hogy Trumpnak és az őt követő, alt-right eszméket osztó, populista politikusoknak (tudjuk, hogy kire kellene most néznünk itthon) bevett szokása, hogy teljesen egyértelmű, tudományosan alátámasztott, fontos eseteket és ügyeket elbagatellizálnak, mi több, egyfajta összeesküvésnek állítják be azokat, amiket mi más, mint az elzüllött, földtől teljesen elrugaszkodott, az értékeket és az erkölcsöket sárba tipró, vagy azokat nem is ismerő, nyitott társadalomban hívő liberális tömb szít. Zárójel: nem is értem, honnan olyan ismerős ez a forgatókönyv – zárójel bezárva. 

Forrás: Brendan Smialowski / AFP / Getty Images

Eszmerendszerükben efféle konteónak számít többek közt a klímaváltozás is, ezért ahogy-és amikor csak lehet, igyekeznek az ezt mérsékelni próbáló törekvéseket, törvényeket, határozatokat megfúrni, ellehetetleníteni, vagy éppen visszavonni, még akkor is, ha állításaik teljesen irracionálisak. Idézzük csak fel a sztorit, amikor Trump 2017-ben – a szakértői tanácsokat szokás szerint szépen ignorálva – kiléptette az országát abból a Párizsi Klímaegyezményből, amit 2015-ben, második elnöki ciklusa alatt Barack Obama még bőszen támogatott. Mindezt csak azért, mert szerinte a globális felmelegedés mértékét 2 Celsius-fok alatt tartani szándékozó megállapodás az amerikai munkások tömegeire nézve hátrányosnak bizonyul.

De ahogy a Portfolio.hu írja, 2018-ban speciel csak azért utasított vissza egy, az éghajlatváltozás negatív gazdasági következményeit ecsetelő jelentést, mert “nem hitte el” az abban foglaltakat. És hogy hazai példákat is hozzak: most július elején többek közt a magyar kormány vétója (nyugalom, társultak még hozzánk a csehek és a lengyelek is) miatt hiúsult meg az Európai Unió 2050-re kitűzött, szén-dioxid-semlegességi klímaegyezménye, az irodalmi, bölcselkedő stílusban kurvaanyázó és gyűlölködő Fidesz-holdudvar a párt politikusaival karöltve pedig ott szidja a klímaszakértőket és ott fikázza a klímatüntetéseket, ahol csak tudja.

De tegyük félre ezt a belföldi agyrémet, és térjünk vissza egy kicsit az Egyesült Államok 45. elnökére. A “nincs klímaváltozás, mert fázom télen”-féle retorikát követő, csakazértis és csakazértsem taktikát alkalmazó, általában világszinten forrónak számító (itt most tényleg, ha-ha) témákat meglovagoló Trump fő célja, hogy úgy alázza a másik oldalt, hogy közben népszerűségét is növeli és erősíti masszív rajongó-és követőtáborát, erre pedig minden eszközt felhasznál, jelen esetben például

SZÍVÓSZÁLAKHOZ NYÚLT.

Mit számít, hogy mostanra számos bár és étterem, köztük olyan gigacégek, mint a McDonald’s és a Starbucks is beadta a derekát és műanyag helyett papír szívószálakat fognak árulni (noha nem mindegyik, de az angol és az ír mekik szeptembertől biztosan), kit érdekel, hogy az EU-ban 2021-től tiltva lesznek az olyan egyszer használatos termékek, mint a műanyag szívószál – melyek ellen már sok amerikai város is bojkottot hirdetett – , műanyag tányér-és evőeszközök, az elnök a hivatalos oldalán nemrég belevágott a szívószál-árusításba. 

A – mondanom sem kell – csakazértis MŰANYAGBÓL készült szívószálakat tízes pakkokban lehet megvásárolni 15 dollárért, azaz majdnem 4500 forintba kerülnek, pedig semmi különleges nincs bennük vagy rajtuk, csupán egy TRUMP felirat. 

Forrás: Qubit.

A termék leírása szépen alátámasztja a cikk bevezetőjében általam kibontott dolgokat és annak címét is, hiszen a következővel hirdetik: 

„A liberális papír szívószálak nem működnek. ÁLLJ TRUMP ELNÖK MELLÉ, és vegyél egy csomag újrahasznosítható szívószálat még ma!”

Sikerült tehát abból a teljesen banális apróságból is politikát csinálni, hogy ki milyen összetételű eszközt választ az iváshoz. A papír szívószál romlott és gonosz használói ezek szerint romlott és gonosz libsik, akik istentudja miért, de elkötelezettek olyan kitalált és a baloldali sajtó által felfújt, butuska ügyek felé, mint az a fránya klímaváltozás, ami úgyis csak egy nagy humbug.

E húzással őket rúgja szépen tökön Trump és a kampánycsapata, kiállva az emberi, mindennapi értékek mellett és megőrizve a hagyományt. Hogy mit keres a jól eladható, eléggé megtévesztő újrahasznosítható szócska a szövegben? Igazából semmit, csak azért van ott, hogy mindez jobban hangozzon, hiszen ahogy a Qubit is kiemeli, szinte minden műanyag újrahasznosítható, persze csak akkor, ha szelektíven gyűjtik (a lebomlási idő így is több száz év). 

Az itt csekkolható termékek nyilvánvalóan brutál gyorsan és jól fogytak, Brad Parscale (ő Trump kampányának főnöke) tweetje szerint három nap leforgása alatt sikeresen el is adtak 140 ezer szívószálat. Sőt, olyannyira nagy volt az érdeklődés, hogy egy darabig nem is tudtak mindenkit kiszolgálni, de mostanra már orvosolták a problémát. A antiliberális szívószálakból befolyó összeg egyébként a 2020-as kampányba megy, így ez az eddigi adatok alapján is alsó hangon 200 ezer dolláros, vagyis közel 58 millió forintos támogatást jelent, bőven lesz tehát miből finanszírozni az újabb Trump rallyket, az intézményes, rasszista szólamokkal tarkított karaktergyilkolászást és az egyetemes baromság-terjesztést. [twitter]https://twitter.com/parscale/status/1153312182207225856[/twitter]

Biztos sokakban felmerült, hogy mi lehet az elnök személyes véleménye a szívószálakról, ha már így beszállt bizniszbe. Hát, ez: „Azt gondolom, hogy vannak nagyobb gondjaink a műanyag szívószálaknál. Tudja, érdekes dolog ez a műanyag szívószál, mert ez csak egy kis szívószál, de mi a helyzet a tányérokkal, a csomagolóanyaggal, és minden mással, ami sokkal nagyobb, és ugyanabból az anyagból van? Szóval érdekes ez a szívószál dolog. Mindenki a szívószálakra fókuszál.” * – a vélemény Trump múlt heti sajtótájékoztatóján hangzott el, ekkor tették fel neki a kérdést, hogy pártolja-e az Amerika-szerte egyre populárisabb műanyag szívószál-tiltást. 

Mindezek után fontos megjegyezni azonban, hogy a szívószálak csak az óceáni szemét 1%-át teszik ki, és a szakértők is bevallják, hogy tilalmuk nem feltétlen járna látványos javulással, az biztos viszont, hogy ha sikerül ezeket valamennyire is visszaszorítanunk, az már jó lépés egy környezettudatosabb világ, egyben egy környezettudatosabb társadalom felé. 

A hírt itthon a fenntarthatóságért és hulladékcsökkentésért küzdő magyar csoportosulás, a ZERO WASTE Magyarország is felkapta, a hazai kommentelőik pedig enyhén szólva nem örültek az elnök lépésének. [instagram]B0YNCrWhG6c[/instagram]

Republikánus oldalról egyébként közel sem ez az első libsiellenesnek bélyegzett szívószál-akció, tavaly augusztusban a büszke konzervatívok szívószál-szelfi mozgalmat indítottak a mindenféle zöldséget összehordó baloldaliak ellen és boldogan fotózgatni kezdték magukat ivás közben. Az őrületbe beszállt az egykori Pussy Cat Dolls-ból ismert világi Trump fan, Kaya Jones és a trumpista Fox News-nál dolgozó Katie Pavlich is.

Ott ez folyt kultúrharc címén, na. [twitter]https://twitter.com/KayaJones/status/1024435048009748480[/twitter] [twitter]https://twitter.com/KatiePavlich/status/1022831244667744256[/twitter]

*A csillag előtt a Qubit fordítását közöltük.

(Qubit. / Magyar Narancs)

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés