Kövess minket

Kult

Tudtad-e, hogy…

 …Számtalan olyan állítással találkozunk a hétköznapokban, amelyekről nem is gondolnánk, hogy kevés közük van a valósághoz.

Megosztva

tudtad pre
Fotó: Getty / Istock

Lassan éppen aktuális tévhit: A hideg meghűlést okoz. Ez az állítás azért nem igaz, mert a betegség kialakulásához egyrészt kórokozóra is szükség van, másrészt a mikroorganizmusok többsége nehezebben szaporodik alacsonyabb hőmérsékleten. A téli meghűlések nem a kinti hideg levegő miatt alakulnak ki, sokkal inkább a zárt, levegőtlen termeknek köszönhetően, amelyekben magas a kórokozók száma.

A félhomályban olvasás, tévézés rontja a szemet? Ez egy tévhit, mert a félhomályban olvasás nem árt, csupán megerőlteti a szemet. A kevés fénynek semmi köze a látásélességhez, és nem is károsítja a szemet.

Ha azt gondoltad volna, hogy a spenótban van a legtöbb vas, akkor el kell, hogy keserítsünk. A kiugró vastartalom csupán tévhit: a spenót ugyan valóban a magas vastartalmú növények között van, de ez az érték nem kiugró (összehasonlításképp: a curry por vastartalma 295, a csirkemájé 120, az aszalt őszibaracké 41, a lencséé 33, a spenóté 27, a fokhagymáé 17 ppm).

A kézropogtatás ízületi gyulladást okoz. A kézropogtatás valóban tünet, méghozzá az idegességé, de a sors nem bünteti a stresszes életűeket ízületi gyulladással.

A kávé vízhajtó hatású. Magyarázat: mint ital, egy elterjedt tévhittel ellentétben, nem dehidratálja a szervezetet, nem vízhajtó hatású. A kutatások szerint a koffein negatív hatását ellensúlyozza a kávé víztartalma.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés