Kövess minket

Stílus

Túltolt bling bling – A hiphop történelem 10 legrosszabb nyaklánca

Nem minden menő, ami fénylik.

Megosztva

Forrás:

Köztudott, hogy a rapperekre mennyire jellemző a megalománia, ezen hajlamuk elhatalmasodása pedig meg is mutatkozik a drága autók-ruhák-láncok triumvirátusában, ami az átlagember által beazonosítható hiphop-imázs legfőbb ismertetőjegye.

Klisék ide vagy oda, mind a mai napig tucatszámra jelennek meg klipek, mikben hasonló a séma, mint öt-tíz-tizenöt évvel ezelőtt, azaz ugyanolyan jól bevált receptnek tűnik az előadóknak verdák előtt pénzt szórni és twerkelő modellek közt csillogni, mondhatom, hogy sokunk számára ez már rég nem vonzó. Hiába újul -és forradalmasodik a műfaj hétről hétre, ám gyermekbetegségét mégsem tudja kinőni. Hiszen a napnál is világosabb, hogy a szóban forgó szubkultúrában bírnak legnagyobb jelentőséggel a külsőségek, és a tárgyi értékek. Az azokkal való öncélú, és hiteltelen magamutogatás pedig a zsáner stigmája marad.

Minderről tanúskodik ez a cikk is, melyben igyekeztem összeszedni a legotrombább, legbugyutább, ízlést nem kímélő nyakláncokat, amik eddig a hiphop nem mindennapi, nárcisztikus világában megfordultak. A tehetségtelenséget sok mindennel lehet kompenzálni, és véka alá rejteni, de végül mindig ugyanaz lesz az eredmény: az utókor szánakozni, értetlenkedni és nevetni fog, pont, ahogy most mi is.

10. YUNG  BERG

Forrás:

Egy szép, drága ékszer sokat elmond viselőjéről. Na de egy óriási, Transformers logóval ellátott csillogó vacak maximum annyit árul el, hogy a tulajdonos vagy a jó ízlését vesztette el, vagy pedig szimplán őrült, hogy erre költi a pénzét. Mindenesetre egy érdekes sztori övezi a láncot: egy detroiti rapper, pontosabban Trick Trick 2008 nyarán a bandájával összetűzésbe került Berggel, akitől sikeresen el is lopták a divatékszert, majd elkezdtek záporozni a képek a netre, amiken több tucat ember hordja nyakában a csecsebecsét, beleértve Soulja Boy-t is. Szerencsétlen és humoros történet egyszerre, de úgy érzem, nem vesztettünk semmit azzal, hogy az említett bizsu szépen feledésbe merült.

9. LIL JON

Forrás:

A most 46 éves Lil Jon egy valódi szabadságharcos: a számomra örökérvényűen ciki, lebutított szövegekkel/alapokkal pusztító, kihalófélben lévő, ‘90-es évek végén, 2000-es évek hajnalán virágzó műfajért, a crunkért kampányol. Vagyis tette azt már 2007-ben. Hogy mivel? Egy ‘’Crunk Ain’t Dead’’ feliratú, 2.3 kilós lánccal, amit egészen pontosan 3756 gyémánt díszít, az ára pedig becslések szerint 500 000 dollár fölé rúg. Egy probléma van csupán: a crunk sosem élt igazán.

8. YUNG JOC

Forrás:

Yung Joc H betűt formáló nyakéke ízléstelen, hatalmas méretű és meglehetősen buta felirattal hívja fel magára a figyelmet. A Hustlenomics volt Yung Joc debütáló albumának címe, ezért készíttetett a lemezmegjelenés apropóján egy ékszert, amire ugyanez van írva. De nyugalom, itt még nem ér véget a giccsparádé, a medálmonstrum oldalára a miheztartás végett egy függőleges Hustle felirat is el van helyezve. A csattanó csak az, hogy egy verekedés során ezt is ellopták, pedig a 150 000 dollár nem kis pénz.

7. SLICK RICK

Forrás:

A szemfedős veterán rapper komplett lánckollekcióval rendelkezik, ennek darabjait pedig kivétel nélkül évtizedek óta hordja is, ezért Ben Baller, korunk legfontosabb ékszerésze egy ikonnak nevezte. Az állítás elfogadható, mégis hiába himbálódzik több kilogramm arany emberünkön, ha az összkép inkább taszító, mintsem király. A kevesebb néha több, ez az ismert mondás pedig ezen esetben különösen nagy jelentéssel bír.

6. FLAVOR FLAV

Forrás:

Az 58 éves tévés személyiség/humorista/Public Enemy tag főként két dolog miatt hírhedt. Egyrészt koncertjein elhangzó, hosszú, sok mémet inspiráló “Yeahhhhh boyyyyy” kiáltásai, másrészt 1987 óta nyakában lógó, gigantikus, ormótlan órái tették őt feledhetetlen karakterré. Hiába nemes filozófiája, miszerint azért visel vekkereket, – amiből állítólag több, mint 100 darabot birtokol – mert “az idő az életünk legfontosabb alkotóeleme” és “nem engedhetjük meg magunknak, hogy elpocsékoljuk az időnket, mivel Isten csak egy életet adott nekünk” én mégis azt mondom, a falióra maradjon csak a falon, de azért köszi, Flavor Flav.

5. PLIES

Forrás:

Nem nagyon ragoznám a dolgot, Plies köztudottan odáig van a láncokért. Olyannyira, hogy egy alkalommal egy 7 kilós darabot is vásárolt, amivel pletykák szerint úgy meggyűlt a baja, hogy orvosi segítségre szorult, innen pedig mindenkinek a fantáziájára bízom a dolgot. De ami jelen esetben fontos, az az, hogy a floridai előadónak egy csilli-villi VASALÓ lóg a nyakában. Mondom még egyszer, egy vasaló.

4. SEAN KINGSTON

Forrás:

Egy 64 darabos zsírkréta csomag átlagosan 5 dollárért vásárolható meg Amerikában. Na, ezt az értéket szépen szorozzuk be 100 000-rel, és megkapjuk Sean Kingston nyakláncának tarifáját. A színes gyémántokkal berakott darab amúgy igényesen mutat, de az ötlet maga olyannyira infantilis, érthetetlen, és nevetséges, hogy megérdemelten foglalja el listánk 4. helyét.

3. SKOOL BOY

Forrás:

Sűrűsödik a mezőny, a szavak mennyisége, és a magyarázat szükségessége pedig fogy. Nem mellesleg a srác egy családi kiszerelésű gabonapelyhes dobozt visel a nyakában…

2. KANYE WEST

Forrás:

Kanye-nál polgárpukkasztóbb művésszel ritkán találkozni a popszakmában, ez pedig mind megszólalásaiban, mind öltözködésében megmutatkozik. Mr. West stílusa 2014 óta letisztultabb, mint azelőtt bármikor, az pedig cáfolhatatlan, hogy személyében a modern fashion univerzum egyik, ha nem a legbefolyásosabb alakját tisztelhetjük. Ennek ellenére 2010-ben még ezzel, a Hórusz isten szimbólumát megjelenítő, kompromittáló ékszerrel jelent meg Tutanhamon fáraó szarkofágjánál, de szintén ebben emelkedett isteni magasságokba a Power klipjében. Abban pedig kiegyezhetünk, hogy számtalan bátor divathúzása közül ez a legemlékezetesebb, egyben legízlésrombolóbb is. Ye többször hangsúlyozta már, hogy mennyire inspiráló számára az egyiptomi kultúra, de azért a rajongás kifejezésének ez a módja egy kicsit talán túlzás. Kicsit? Nagyon.

1. T-PAIN

Forrás:

197 karát, 4,5 kiló, 410 000 dollár: egy hatalmas baklövés, amire nincsenek is szavak.

(via Complex / the Brofessional / HipHopMyWay / My First Class Life)

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés