Kövess minket

Sport

Új bizonyítékkal állna elő a korrupcióval vádolt Michel Platini

2 millió svájci frankkal kell elszámolnia a felfüggesztett UEFA elnöknek.

Megosztva


Új bizonyítékkal igyekszik igazolni ártatlanságát az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke, a nemzetközi szövetség elnökjelöltje, az UEFA vezetői tisztségéből felfüggesztett Platini.

A francia sportvezető kommunikációs stábja vasárnap bejelentette, hogy a hét elején előkerült egy 23 oldalas feljegyzés, amely azt bizonyítja, hogy az UEFA végrehajtó bizottsága már 1998 novemberében tudott a Josep Blatter FIFA-elnökkel kötött megállapodásáról.

Az ügy hátterében az áll, hogy Blatter 2011 februárjában kétmillió svájci frankot adott Platininek. A FIFA-elnök utóbb értékének megfelelő kompenzációnak nevezte az összeget, amelyet – mint mondta – tanácsadóként kapott a francia. Az UEFA-elnök úgy kommentálta a kifizetést, hogy 1999 januárja és 2002 júniusa között elvégzett munkájáért kapta meg késedelmesen a neki járó pénzt, annak idején teljes munkaidős tevékenységet végzett a FIFA-nál, és eleve tisztában volt azzal, hogy a neki járó teljes összeget csak később kapja meg.

Az ügyben a svájci szövetségi rendőrség korrupció gyanújával hallgatta ki Blattert, de a játékosként háromszoros aranylabdás Platinivel szemben is nyomoz a svájci államügyészség.

A FIFA etikai bizottsága október elején – Blatterhez hasonlóan – előbb 90 napra eltiltotta a labdarúgással kapcsolatos mindennemű tevékenységtől Platinit, majd a vizsgálati kamara örökös eltiltás kiszabását kérte vele kapcsolatban.

Az UEFA első embere most reményét fejezte ki, hogy az újonnan előkerült, fizetési megállapodást tartalmazó feljegyzés bizonyítékként szolgálhat, és igazolja az ártatlanságát.

A dokumentum – amelyet a francia Le Journal du Dimanche című lap szivárogtatott ki – az UEFA végrehajtó bizottságának 1998. november 12-i ülésén született, és egy rövid megjegyzés utal benne arra, hogy Blatter szándékai szerint Platini lesz a FIFA következő sportigazgatója, egymillió svájci frankos fizetésért.

“A közelmúltbeli feltevésekkel ellentétben ez a dokumentum bizonyítja, hogy Platini és a FIFA megállapodása nem volt titok, hiszen az európai és a nemzetközi szövetségben is sokan tisztában voltak vele 1998 óta” – jelentette ki Platini ügyvédje, Thibaud d’Ales.

A FIFA döntéshozói testülete december végén hozza meg határozatát azt követően, hogy meghallgatta, a két felfüggesztett sportvezetőt.

Blatter 1998 óta vezeti a FIFA-t, Platini pedig – aki a FIFA alelnöke is egyben – 2007 óta az UEFA-t, és egészen a felfüggesztéséig ő számított esélyesnek a FIFA elnöki posztjára. Azt mindketten jelezték, hogy a nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS) fellebbeznek az eltiltásuk ellen, ráadásul Platini szeretne indulni a FIFA február 26-ára kiírt elnökválasztásán. A francia sportvezető pályázatával azonban a szervezet eseti választási bizottsága az eltiltás miatt egyelőre nem foglalkozott, így Platini hivatalosan még nem jelöltje a FIFA-tisztújításnak.

(MTI nyomán)

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.