Kövess minket

Események

Új zenei fesztivál lesz idén tavasszal a fővárosban

Get Closer címmel új fesztivál üti fel a fejét a budapesti zenei életben.

Megosztva

A háromnapos fesztivál ezúttal a jazz rajongóinak kedvez, a Billy Cobham Band, a GFS Trio és Richard Bona lép fel április 22. és 24. között a MOM Kulturális Központban.

GFS Trio, forrás: Get Closer Budapest Jazz Fest

A világ egyik leghíresebb dobosa, a fúziós dzsesszben hatalmas életművet maga mögött tudó 71 éves Billy Cobham és zenekara a Get Closer Budappest Jazz Fest első napján, április 22-én lép színpadra. A panamai születésű Cobham 1968 óta van a pályán, játszott együtt Miles Davisszel, Jack Bruce-szal, George Duke-kal, Peter Gabriellel, dobolt a Mahavishnu Orchestrában és a New York Jazz Quartetben is. Az elképesztően technikás ütős jobb és bal kézzel egyaránt tud dobolni, az elsők közé tartozott, aki több mint három lábdobot és/vagy pergőt, illetve még ennél is több lábcint használtak. A MOMkultban Jean-Marie Ecay (gitár), Michael Mondesir (basszusgitár), Steve Hamilton és Camelia Ben Naceur (billentyűs hangszerek) kíséri majd.

A második napon, április 23-án fellépő GFS Trióban Trilok Gurtu indiai ütőhangszeres, Paolo Fresu szardíniai trombitás és Omar Sosa kubai zongorista szerepel. A három elképesztő tudású zenész másfél év után tér vissza Budapestre, a 2014 őszi Akvárium klubbeli koncertjük után.

A zárónapon, 24-én Richard Bona, a New Yorkban élő kameruni basszusgitáros, énekes hódítja meg a színpadot. Eddigi partnerei között volt Harry Belafonte, Joe Zawinul, Herbie Hancock, Bobby McFerrin, Quincy Jones, Chick Corea, Pat Metheny vagy Mike Stern is. Legutóbbi lemeze, a Bonafield 2013-ban jelent meg.

 

A hazai színtérről 22-én a Syrius Legacy, 23-án a Csaba Toth Bagi Balkan Union, 24-én pedig a Bass Loco játszik előzenekarként.

“Célunk egy olyan fesztivál meghonosítása, amelyen a rangos külföldi előadók mellett a kortárs dzsessz kiemelkedő hazai képviselői, illetve fiatal amatőr zenekarok is színpadra lépnek” – mondta Kleb Attila, a szervező Get Closer Concerts ügyvezetője a fesztivált beharangozó keddi budapesti sajtótájékoztatón.

A Get Closer Budapest Jazz Fest programjában szerepel kiállítás is, amely fotóművészek dzsesszkoncerteken készült képeiből válogat. Külön teremben, a napi két fő koncert közötti átszerelés idején irodalmi műsor is lesz kortárs magyar írók, köztük Petőcz András és Háy János közreműködésével.

MTI nyomán

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés