Kövess minket

Sport

Újabb doppingbotrány az atlétikában!

A török színekben olimpiai és világbajnoki ezüstérmes Elvan Abeylegesse az egyike annak a 28 atlétának, akiknél pozitív eredménnyel zárult a korábbi vb-ken adott mintáik újraelemzése.

Megosztva

    atletikFotó: Getty Image / Europress

A Török Atlétikai Szövetség pénteken jelentette be, hogy az etióp származású hosszútávfutó a 2007-es szabadtéri vb-n adott mintájával akadt fent. Híreink szerint, a szövetség már jelezte Abeylegesse-nek, hogy lesz egy-két megválaszolandó kérdésük az atléta felé. A török szövetség nem hozta nyilvánosságra, mivel bukott le a futó, az egyik helyi lap azonban úgy tudja, hogy sztanozololt mutattak ki nála.

   Abeylegesse elmondása szerint mélységesen elkeseredett a hír hallatán, s tagadta, hogy akárcsak gondolt is volna sztanozolol használatára.

Az IAAF kedden jelentette be, hogy a 2005-ös és 2007-es vb-k mintáinak újraelemzése során 28 versenyző 32 mintája lett pozitív.

   A tapasztalt versenyző – aki a 2007-es világbajnokságon 10 000 méteren, míg a pekingi olimpián 5000 és 10 000 méteren is ezüstérmet nyert – azonnal kikerült a török válogatott keretéből, s amennyiben a B próba is pozitív lesz, kétéves eltiltás vár rá.

   Augusztus elején a német ARD és The Sunday Times című brit lap közölt riportokat, amelyek szerint több mint 5000 atléta 12 ezernél is több teszteredményét kapták meg a 2001 és 2012 közötti időszakból, s szakértőik szerint ezek közül több mint 800 versenyzőnek volt legalább egy abnormális értéket mutató eredménye. Ebben az időszakban kiemelt versenyen 146 érmet, köztük 55 aranyat nyertek olyanok, akik gyanúra okot adó mintát szolgáltattak.

   Az IAAF néhány nappal később visszautasította azokat a vádakat, melyek szerint nem tett volna semmit a gyanús versenyzők ügyében, s ezzel segítette volna a doppingolást.

 

(Forrás: MTI)

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés