Kövess minket

Hiphop

Újra plágiummal vádolják Childish Gambinót a This Is America miatt

Megosztva

Újfent plágiummal vádolták meg Donald Glover színész-zenészt, alias Childish Gambinót 2018-as virális, nagy hatású dala, a This Is America miatt.

A Pitchfork a hozzájuk eljutott bírósági papírok alapján arról számolt be, hogy egy floridai előadó, nevezetesen Kidd Wes – valódi nevén Emelike Wesley Nwosuocha – nyújtott be pert Gambino ellen május 6-án New Yorkban, plágiumra hivatkozva. Wes állítása szerint Gambino és csapata lemásolták az ő saját trap dalát, mely Made in America néven fut. A tracket a rapper először 2016 szeptember 11-én töltötte fel SoundCloudra, majd a 2017-es albumára, az Elevenre is rákerült, mint zárószám. A dokumentumban szerepel, hogy Kidd és menedzsmentjének copyright tulajdona az Eleven: The Junior Senior Year lemez, Gloverék ezen szerzői jogot sértették meg szerintük.

Mint a lap írja, a Kidd Wes-ék által megnevezett vádlottak/alperesek listája igen terjedelmes: Donald Gloveren kívül perlik a This Is America társszerzőjét, Young Thugot, a dal producerét, Ludwig Göranssont, a Kobalt Music-ot, az RCA Records-ot, a Sony Music Entertainmentet, a Young Stoner Life Publishing LLC-t, a 300 Entertainmentet (utóbbi kettő is köthető Young Thughoz), az Atlantic Records-ot, a Warner Music Groupot, a Roc Nationt, a Universal Music Publishing Groupot és a Warner Chappell Music-ot is.

A keresetben Kidd és képviselői határozottan állítják, hogy a This Is America egyértelmű hasonlóságot mutat a Made in America dallal, mind ritmika, mind dalszöveg és a tematikai felépítés tekintetében is. Ezen túl kiemelik, hogy a két zene refrénje is szinte egyezik.

A pereskedő felek pénzbeli kártérítésre számítanak legalább 43 kategóriában, ebbe beletartoznak az eladások és a dalból befolyó bevételek is.

A két dalt összevetve valóban felfedezhetünk minimális ritmikai és flow-beli hasonlóságot, ám ahogy azt sok kommentelő Kidd Wes rövid idő alatt rengeteg friss dislike-ot kapó videója alatt hangsúlyozta, nehéz elképzelni, hogy Gloverék ebből a zenéből, vagy a hozzá dukáló klipből gyűjtöttek volna inspirációt. A Made in Americát egyöntetűen leszóló felhasználók rendre elkezdték mémelni West, azt állítva róla, hogy marketingzseni módjára bedobott egy plágiumügyet csak azért, hogy nézettséget kreáljon magának, és meggazdagodjon Gambinón. Hogy mi az igazság, egyelőre nehéz megmondani, a jövőben a kiadók és az érintett felek reakciójából talán kiderül.

Nem ez az első alkalom egyébként, hogy Childish Gambinót plágiummal vádolnák a This Is America miatt: 2018-ban speciel egy New York-i rapper, Jase Harley állította azt, hogy Glover tőle, a 2016-os American Pharaoh nevű dalából lopta a zenét a This Is Americához. A vádat Fam Rothstein, Glover közeli alkotótársa és kollaborátora tagadta.

(Pitchfork)

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés