Kövess minket

Aztaa

Uramatyám! A dohányzástól leeshet a mellbimbód!

A bizarr szó, talán nem is a legjobb kifejezés azokra a történetekre, melyeket 2011-ben Anthony Youn plasztikai sebész gyűjtött össze  az In Stitches című könyvében…

Megosztva

A könyv egyik legfurcsább fejezete az, mikor Youn a mellműtéten átesett dohányosokról mesél. A plasztikai sebész saját páciensein tapasztalta, hogy az elszívott cigaretták a mellbimbó elfeketedéséhez vagy leeséséhez is vezethet. Most még nevetsz rajta, és teljesen érthető módon viccesnek tűnhet, de ennek is van tudományos magyarázata…

Youn beszámolójában arról is mesél, hogy a „betegeit” figyelmezteti a dohányzás kockázataira, de így sem tudja azt elkerülni, hogy a műtét előtt vagy után ne gyújtsanak rá a páciensek. A cigiben található nikotin és szén-monoxid akadályozza a vér szabad áramlását, a vénás vér felgyülemlik és a mellbimbó elfeketedéséhez vezet. Mivel a vénás vér nem szállít oxigént – mérgező anyagokat igen -, így a problémás testrész oxigénellátása megszűnik, és a toxikus hatásból kifolyólag fellép a nekrózis. Ez mint tudjuk, a sejtek elhalásához vezet idővel. Youn szerint ez a kezdeti stádiumban még kezelhető. Piócákat kell telepíteni az érintett testrészre, amik kiszívják a vénás vért. A szövetekhez így friss, oxigént szállító vér juthat.

A könyv arra is rávilágít, hogy nem csak a mellműtéten átesetteknél léphet fel súlyos szövődmény, hanem a hasplasztikai beavatkozásoknál is. Egy alkalommal például az egyik páciens fertőzést kapott, ami egy három hónapig gyógyuló nyílt sebet eredményezett a hasán. Hiába Youn jó tanácsa, a kezelt emberek fittyet hánytak a dohányzással járó mellékhatásokra.

Anthony Youn, olykor csak a műtét után figyelmeztetett a dohányzás szövődményeire, ami felháborította a pácienseket, ugyanis valakinek sokkal fontosabb volt a cigizgetés, mint maga a műtét. Egy nő vallomása szerint, hogy ha a kockázatokról időben értesül, soha nem vállalkozott volna a beavatkozásra.

(Via)

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük