Kövess minket

Aztaa

Uruguay legalizált

Szmoktor doktor.

Megosztva

Forrás:

Uruguayban a világon elsőként elkezdték a marihuána nem gyógyászati, „rekreációs célú” értékesítését a gyógyszertárakban. A hatóságok által regisztrált fogyasztók hetente legfeljebb tíz grammot vásárolhatnak a könnyűdrogból a forgalmazási engedéllyel rendelkező, egyelőre csak 16 gyógyszertárban. Kétfajta marihuánát árusítanak (Alpha 1 és Beta 1) teatasakokhoz hasonló, 5 grammos kiszerelésben, grammonkénti 1,3 dollárért (345 forint), olcsóbban, mint az illegális drogpiacon. Az erőssége viszont eléggé elmarad, mondjuk az USA bizonyos államaiban kapható kannabiszétól, a THC tartalma csak 2%. 

Május eleje óta mintegy ötezren kaptak engedélyt a marihuána vásárlására, hetven százalékuk férfi. A hatósági szabályozás szerint a kábítószert vásárló uruguayiaknak legalább 18 évesnek kell lenniük, és regisztráltatniuk kell magukat. Külföldi turisták azonban nem vásárolhatnak a drogból.

A hatóságok arra számítanak, hogy a kannabisz legalizálásával felszámolják az illegális kábítószer-kereskedelmet.  A dél-amerikai állam 2013-ban, José Mujica elnöksége idején a világon elsőként legalizálta a marihuána termesztését, terjesztését és fogyasztását. A gyógyszertárban kapható marihuána állami engedéllyel rendelkező termelőktől származik. Eddig két vállalat kapott engedélyt az alapanyag termesztésére. A könnyűdrog előállítása szigorú állami ellenőrzés mellett zajlik.

(Vice, MTI)

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés