Kövess minket

Tech

Utálom az új Snapchat frissítést – avagy a visszacsatolás halála

És ennek legalább 80%-ban az egómhoz van köze.

Megosztva

Talán nincsen még egy olyan közösségi platform, ami annyira egységes lenne életkorban, mint a Snapchat. Egy 2015-ös adat szerint a felhasználók több mint 70%-a az ezredfordulós nemzedékhez tartozik, nagy valószínűséggel a maradék 30% még ennél is fiatalabb. Lehetne elemezni, hogy a sikerhez mi járul hozzá a legjobban, az eltűnő képek izgalma, az arcanimációk poénossága vagy a tény, hogy itt bármit megoszthatsz, hisz biztos, hogy nem fogja látni kollégád, tanárod, szülőd, vagy bárki olyan, aki miatt nem fotóznád le magad péntek este egy üveg whiskyvel és egy szamárnak öltözött törpével. A lényeg, hogy más mint a többiek.


A felszínen persze a Snapchat is csak egy sima képmegosztó app, ahol lehet chatelni is, egyfajta Messenger és Instagram keverékeként, de ha ennyi lenne benne, akkor nem lenne a mondatom elején a „felszínen” szó. Manapság az, hogy 1 nap után törlődnek a kitett képek inkább a megszokott kényelmességet szolgálják, mint izgalmat, hisz bárki lementheti a képeinket, videóinkat (utóbbit kicsit nehezebben mondjuk), viszont nem kell végiggörgetnünk egy hétnyi dögunalmas délutáni kávézós képet és sötét klubos videót, recsegő hanggal. Minden a mostról szól. A Snapchat szépsége a szabadságában keresendő. Amikor az első nagyszülő bejelölt Facebookon menekültem Instagramra, de utána valamelyik kolléga elkérte az Insta nevem és utána bye bye nem PC posztok és részeg esték dokumentálása, egyenes út vezetett a Snapchatre. De a kis szellemes app nem csak egy újabb platform ahova önthetjük a kontentet cenzúra nélkül, hanem egy teljesen más megközelítése a digitális kapcsolattartásnak.


A Snapchaten ugyanis nem lehet Facebook profillal regisztrálni, nem lehet kommentelni senki képére vagy videójára (kivéve ha küldünk neki egy privát üzenetet), és még likeolni se lehet semmit. Na de várjunk, ha nincs visszacsatolás, akkor minek osszak meg egyáltalán bármit is? – kérdezik sokan, akik egy pár nap után törlik is az appot a telefonjukról. A jó hír, hogy van visszacsatolás, a rossz hír, hogy a legújabb frissítéssel tönkretették, így igazából már csak volt. A régi rendszerben az összes ismerősöm kontentje posztolási sorrendben volt látható, én pedig eldönthettem, hogy kiét akarom megnézni, ezzel kvázi azt is eldönthettem, hogy kinek a kontetje fontos számomra akár hajnal 2-kor részegen is. Persze csak azért mert végignézünk valamit még nem feltétlenül szeretjük, de a Snapchaten ez volt az egyetlen dolog amivel bármiféle utalást lehetett adni a másiknak, anélkül, hogy ráírnánk: „Figyu ne posztolj már annyi kutyaanimációs képet, nagyon unalmas thx!” Na ezt szüntette meg a legújabb frissítés. Most már ha rákkatintok egy haverom mystoryjára (a snapchat saját idővonala), akkor a rendszer automatikusan kidobja a következő, majd az utána lévő ember képeit is, és mivel ezek nem olyan hosszúak nyilván 2 perc alatt végignézem mindenkiét. Természetesen a cég érdeke, hogy minél több tartalmat fogyasszunk, hisz hiába használja több mint 100 millió ember rendszeresen az appot, és ér 19 milliárd dollárt az egész, ha közben mínuszban vannak, egy közel 130 millió dolláros mínuszban, hogy pontosak legyünk. Így érthető, hogy a minden egyes átalakítással eltűnik egy kicsit az exkluzivitás a növekedés érdekében, de azzal, hogy ránk kényszerítik a teljes hírfolyam megnézését hirtelen mindenki egyenlővé válik, ami papíron szép gondolat, de a valóságban sosem működött és nem is fog, mivel mindenki ki akar tűnni a tömegből, ilyen az emberi természet.

Ohh igen és a matricák is feleslegesek voltak a chatbe, de whatever.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés