Kövess minket

Stílus

Utazz ősszel! Barcelona, ahol még októberben is csodás az idő

Október Barcelonában: a tengerpart tele fürdőzőkkel, a látványosságoknál pedig nem kell órákig sorban állni – már két ok, amiért érdemes ősszel ide utazni!

Megosztva

Az utazási szezon nem ért véget a nyárral, sőt: következő cikksorozatunkban olyan úticélokat mutatunk be nektek, amelyeket a főszezonon kívül is megéri felkeresni. Az első ilyen Barcelona, ahová akár egy hosszú hétvégére is kiugorhatunk még ilyenkor, hogy magunkba szívjunk egy kis meleget és napsütést az esős napok előtt.

Gaudí nyomában

gaudi

Barcelona legfőbb látnivalói az építész-zseni, Gaudí keze nyomát viselik: olyan különleges épületeket alkotott meg, mint a Casa Batlló, Casa Milá, a Güell park vagy a Sagrada Familia, melyek mind a város szimbólumaivá váltak. A Sagrada Familiát és a Güell parkot mindenképp megéri belülről is megnézni, és érdemes előre jegyet vennünk interneten, mert egyrészt úgy olcsóbb is, másrészt elkerüljük a sorbanállást, a legtöbb helyre ugyanis időpontot kell foglalni.

Barri Gótic

barri gotic

Az óvárost ma gótikus negyednek hívják, eredetileg ennyi volt Barcelona, majd milliós nagyvárossá nőtte ki magát az évek alatt, de a gótika jegyében épült házak és templomok egy része eredeti formájában maradt fenn. A hangulatos kis sikátorokban remekül megférnek egymással a modern dizájnboltok, antik épületek, száradó ruhák, hatalmas katedrálisok és garázskapukat borító graffitik, ezzel olyan egyedi hangulatot adva ennek a pezsgő negyednek, amit sehol máshol nem látunk. Itt található a kikötőig levezető fő sétálóutca is, a híres La Rambla, amely leginkább drága éttermek, souvenier árusok és zsebtolvajok lelőhelye, így egy pillantást ugyan megér, de a környező kis utcák sokkal hangulatosabbak és érdekesebb látnivalókat tartogatnak. Ott van például a La Seu katedrális, ahol a varázslatos belső kertben libák őrzik a város védőszentjének, Santa Eulaliának a sírját, és a Santa Maria del Mar katedrális is, amely az egyik legrégebbi templom a városban. A gótikus negyed Bornnak nevezett részében érdemes megnézni a Picasso múzeumot és az El Born piacot, amely ma régészeti leleteket tartalmaz az ókori város alapjairól.

Montjuic

montjuic

A régen itt álló zsidó temetőről elnevezett hegy az egyik legszebb kilátóhely a városban. A tetején található, libegővel is megközelíthető erődből körbe beláthatjuk Barcelonát, majd gyönyörű kerteken át haladhatunk a kikötő felé. A tengerpart mellett, a hegy lábánál fekszik a több mint 800 kaktuszfajt tartalmazó Mossen Costa i Llobera park, ami kaktuszrajongóknak maga a paradicsom, a keleti oldalon pedig a mágikus szökőkúthoz juthatunk le a Plaza Espanyára. A szökőkút októberben csak a pénteki és a szombati napokon, este hétkor és kilenckor ad műsort, akkor viszont valóban rászolgál a nevére a zenés fényjátékával.

Vamos a la playa

vamos a la playa

Otthon ne hagyd a fürdőruhádat, mert ilyenkor még simán előfordulhat, hogy megmártózhatsz a tengerben Barcelonában! A Barceloneta homokos strandja a városközponttól alig tíz perc séta, pálmafákkal és hatalmas hullámokkal – mindenképp kihagyhatatlan! Mellette a kikötőben hatalmas jachtokat és szórakoztatóközpontot, vidámparkot találhatunk.

Evés

evés

A legjobban akkor járunk, ha valamelyik piacon válogatunk a helyi csemegékből: isteni fogásokat, egzotikus gyümölcsöket és spanyol ételeket – például paellát vagy empanadat – kaphatunk olcsón elvitelre, hogy az egyik gyönyörű parkban vagy akár a parton fogyasszuk el őket. Szinte minden kerületben találhatunk piacot, a gótikus negyedben többet is, csak a nyitvatartásra kell figyelnünk, mert sok bolt bezár a délutáni szieszta idejére, így igyekezzünk, hogy még délelőtt odaérjünk!

Ivás

ivás

Barcelonában rengeteg tapas bárt találhatunk, ahol az italok mellé apró fogásokat, például krokettet, lazacos falatkákat vagy minihambureketet kínálnak. A legjobb hely egy kis esti ellazulásra a Born negyed, ahol a kanyargós sikátorok tele vannak hangulatos bárokkal, éjfél körül pedig megélénkül a forgalom a szórakozóhelyeken is. A barcelonaiak azt mondják, sangriát csak a turisták isznak, de érdemes megkóstolni a cavat, a pezsgő helyi változatát, a Placa Sant Jaume fölötti kis utcácskában pedig finom kézműves sörökből válogathatunk a Gaelic BCN pubban.

Vásárlás

vásárlás

Ha a nagy nemzetközi divatmárkák érdekelnek, a Passeig de Grácián mindent megtalálsz a Diortól a Zaráig, ha viszont inkább kézműves különlegességeket szeretnél, érdemes a délutáni órákban a gótikus negyedben, azon belül is főleg a Born környékén nézelődni, ahol olyan kis boltokra is bukkanhatunk, ahol a szemünk előtt fűzik a gyöngyékszereket vagy varrják a bőrcipőket. Innen igazán egyedi kincsekkel térhetsz haza!

Közlekedés

A reptérről a Renfe vonat visz be a városközpontba, ott pedig metróval közlekedhetünk a legegyszerűbben. T10-es gyűjtőjegyet vegyünk, ezzel egy utazás 1 euróba kerül, és a Renfére is érvényes. Egy jeggyel többen is bemehetnek, ha egymás után többször húzzák le a beléptető kapun.

Helyi élet

A spanyolok teljesen más életritmusban élnek, mint mi: az elején nagyon furcsa, hogy milyen ráérős itt mindenki, teljesen természetes, hogy 9 előtt szinte semmi nem nyit ki, csak hogy egy körül újra bezárjanak az üzletek délután ötig a szieszta idejére. Aztán este ismét eltűnnek a helyiek az utcákról, kilenc körül vacsoráznak otthon, és az utolsó metrókkal jönnek be a városba bulizni, így a kettő között nagyrészt csak turistákat láthatunk a városban.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés