Kövess minket

Aztaa

Vadássz együtt Leonardo DiCaprioval az illegális halászokra

Az illegális halászat ellen harcoló honlapot mutatott be Leonardo DiCaprio: a globális halászatfigyelő weboldalon az internethasználók maguk kutathatnak a világtengerek orvvadászai után.

Megosztva

A honlapot az óceánok állapotáról Washingtonban folyó kétnapos csúcstalálkozó megnyitása alkalmából mutatták be. A találkozó fővédnöke John Kerry amerikai külügyminiszter.

A GlobalFishingWatch.org a műholdas technológiát és a hajókon elhelyezett radarokat használja. A felhasználók maguk is figyelemmel követhetik az óceánok közepén a halászokat: 35 ezer kereskedelmi halászhajó útvonalát figyelhetik.

Leonardo DiCaprio maga hatmillió dollárral (1,6 milliárd forinttal) támogatta a tízmilliós projektet.

Bár a rendelkezésre álló adatok az Orbcomm műhold-üzemeltető céggel kötött szerződés alapján három napnál nem frissebbek, csaknem valós időben lehet figyelni a tengereket – mondta Jackie Savitz, az Oceana környezetvédelmi szervezet igazgató-helyettese.

Az időbeli késlekedés azt jelenti, hogy a bűnelkövetőket nem lehet közvetlenül tetten érni, a technológia azonban megadja a lehetőséget a nagyközönségnek is, hogy felügyelje a világ tengereit. Valószínűleg elrettentésként hat, ha a hajó legénysége „tudja, hogy figyelhetjük őket” – mondta Savitz.

A felhasználók láthatják például, ahogy a hajók egy tengeri természetvédelmi területre tartanak vagy azon áthaladnak. Név és ország alapján azonosíthatók, útvonaluk is megfigyelhető: ha egy hajó például feltűnően, cikkcakkban halad, feltételezhető, hogy illegális rakományát nem a parton akarja kiüríteni, hanem a tengeren egy másik hajónak adja át.

A projekt partnerei az Oceana mellett a Google és a SkyTruth független szervezet, amely műholdas technikával akarja a környezet ellen vétők bűneit igazolni.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint az illegális halászat a világméretű halászat 35 százalékát teszi ki, 23,5 milliárd dolláros forgalmat bonyolít. A szervezet adatai alapján az óceánok halállományának kétharmada túlhalászott vagy teljesen kimerült.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés