Kövess minket

Aztaa

Vannak még „rendes” emberek: a Fülöp-szigeteki elnök is ilyen, egyszerűen lemészároltatna hárommillió drogost

Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök gyakorlatilag Adolf Hitlerhez hasonlította magát azzal a pénteki kijelentésével, miszerint a náci vezető meggyilkoltatott hárommillió zsidót, ő pedig szívesen lemészároltatna hárommillió kábítószerfüggőt és drogkereskedőt saját hazájában.

Megosztva

Szavai megütközést és dühöt váltottak ki több amerikai zsidószervezetből, amelyek valószínűleg nyomást fognak gyakorolni a washingtoni kormányra annak érdekében, hogy legyen szigorúbb a Fülöp-szigeteki vezetővel.

Duterte június 30-i hivatalba lépése óta több mint háromezer embert öltek meg a rendőrök és az önbíráskodó halálbrigádok a délkelet-ázsiai szigetországban a kormány által meghirdetett drogellenes háború keretében, de Duterte elhíresült arról is, hogy elnökségét megelőzően, davaói polgármesterként szintén kegyetlen hadjáratot folytatott a városban a kábítószer-kereskedők és -fogyasztók ellen. Az elnök azzal is magára irányította a világ figyelmét, hogy a trágárságig is elmenő Amerika-ellenes retorikát használ, és több olyan bejelentést tett már, amely arra utal, hogy távolodni akar az Egyesült Államoktól mint hazája hagyományos szövetségesétől, és közeledni akar Oroszországhoz és Kínához.

Duterte minapi vietnami látogatásáról hazatérve ellátogatott Davaóba, és újságírók előtt kijelentette: bírálói „Hitler unokatestvérének” nevezik őt. „Németországnak volt egy Hitlere, a Fülöp-szigeteknek pedig…” – mondta, és a mondat befejezése helyett magára mutatott. Hozzátette, hogy miközben a Harmadik Birodalom vezetőjének áldozatai ártatlanok voltak, akiket ő célba vesz, „mind bűnözők”, és „ha sikerül tőlük megszabadulni”, akkor „megszűnik az ország gondja a droggal, megmentjük a következő generációt a pusztulástól”.

Abraham Cooper rabbi, a Simon Wiesenthal Központ egyik vezetője botrányosnak nevezte Duterte szavait. „Undorító megnyilvánulása miatt bocsánatot kell kérnie a holokausztáldozatoktól” – jelentette ki. Todd Gutnick, a szintén amerikai központú Rágalmazásellenes Liga nemzetközi zsidószervezet kommunikációs igazgatója pedig azt mondta: „Kábítószer-kereskedőkhöz és -használókhoz hasonlítani a holokausztáldozatokat súlyosan sértő és elítélendő. Érthetetlen, hogy miért akarja bármely vezető olyan szörnyeteg példáját követni”, mint Hitler – tette hozzá.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük